Koupě auta

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod zddfiala 26. 1. 2007 19:38

Sem živnostník a plátce daní a chci si koupit auto, můžu si ho odepsat? A jaký to má výhody a nevýhody?
zddfiala
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 28. 1. 2007 16:12

Sem tam živnostník? nebo jste živnostník? plátce daní? jakých? z nemovitostí, příjmů, silniční nebo z přidané hodnoty? Jaké auto? osobní nákladní, autobus nebo traktor? Odepsat? jako odepisovat účetně, daňově nebo uplatnit jako odpočet DPH? Výhody? Nevýhody? čeho?

Zkuste být trochu přesnější ... :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 29. 1. 2007 01:14

Pokud si jako zivnostnik koupite auto k podnikani a nemate druhe pro soukrome jizdy, je soukroma jizda podnikovym autem prijmem, ktery musite zdanit. Financak Vam nejspis neuzna vice nez polovinu cest jako sluzebni. Na druhou stranu si veskere naklady kolem auta (pojisteni, opravy, fridex, vodu do ostrikovacu...) davate do nakladu. K tomu auto odepisujete podle ucetnich standardu.

Pokud si auto koupite soukrome a nebude ve firemnim majetku, nemuzete si dat do nakladu zadny vydaj kolem auta. Pokud ho ale vyuzijete ke sluzebnim ucelum, mate pravo na naklad ve vysi pocet ujetych kilometru x prumerna spotreba na kilometr podle technicaku x dolozena cena litru benzinu + 3,50 za kazdy kilometr (za opotrebeni auta).

V obou pripadech platite silnicni dan za kazdy mesic, kdy jste auto sluzebne pouzil. Vyse zavisi na kubature motoru. V obou pripadech take vedete knihu jizd.

Ja osobne vyuzival tu druhou moznost (soukrome auto ke sluzebnim cestam). Nyni mohu ve sluzbach uplatnovat 50% pausalni naklady (drive 25%), tak radeji uplatnuji naklady pausalne a s autem si nelamu hlavu. Musel bych platit na danich nekolik tisic rocne navic jako silnicni dan.

Pro dalsi informace (DPH apod.) musite podrobneji popsat svuj pripad.
Ekonomicke poradenstvi pro male a stredni podniky, transformace a prodej firem, poradenstvi pro obce, mesta, kraje a statni spravu, vyberova rizeni, kofinancovani k fondum EU.
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod francesco3 4. 9. 2008 19:53

Vidím, že to není jednoduchá věc. Koupil jsem si nedavno motorku a měl jsem takovou letmou představu, že bych si jí dal do nákladů. Stála 65000, já jsem neplátce dph, mám ŽL jako hlavní činnost. Pro nedostatek informací jsem ji ale přihlásil pouze na sebe, tedy neuvedl jsem při registraci ičo. vede z toho nějaká cesta, jak ušetřit něco peněz?
Díky za odpovědi.
francesco3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 4. 9. 2008 20:10

psát si cesťáky ... :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod francesco3 4. 9. 2008 20:53

A kdybych to měl na ičo (to by mělo jít přehlásit na ičo, ne), tedy na FO, plyne pro mě z toho ještě něco kromě toho, že si to můžu (nějak) odepsat - dát do nákladů. Nějaké ty daně atd? Čím je to dáno? Opět děkuji. vaše práce na tomto fóru je opravdu velmi užitečná.
francesco3
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 5. 9. 2008 07:04

Dost pochybuju o tom, že Finanční úřad bude mít pro motorku na firmu pochopení, pokud teda nejde o firmu zabývající se rozvážkovou činnosti...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 5. 9. 2008 17:18

Pokud prokáže, že to je na dosažení, zajištění a udržení příjmů ... tak proč ne ...

Ale co je předmětem činnosti by mě taky zajímalo :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Gooorila 8. 9. 2008 12:56

No, jako přivýdělek pracuji jako správce sítě a o pořízení jízního prostředku pro potřeby funkce jsem také uvažoval. Auto mám, ale vzdálenosti mezi body sítě nejsou tak vzdálené, aby se mi vyplatilo řešit to autem (řekněme že pracuji v okruhu 3km), tak jsem uvažoval o koupi skůtru. Kdybych měl nějaké vědomosti a věděl jak argumentovat, myslím že bych skůtr obhájil, takže proč ne motorku i u činností, které s rozvozem surovin nesouvisí :o). Uvažoval jsem i o zapsání kola, jako dopravního prostředku, ale protože mám kolo za více než 40 000,-, nevím jak by se na to tvářili na finančním úřadě :o)
Gooorila
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 8. 9. 2008 15:27

Rop píše:Pokud prokáže, že to je na dosažení, zajištění a udržení příjmů ... tak proč ne ...

Ono nejspíš ještě záleží na tom, kdo to prokazuje... Protože jsem četl o případu, že účetní neuznali dodávkové auto (zatímco SUVčko v kategorii N1 jistého právníka je OK :hm ).
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 8. 9. 2008 19:02

Gooorila: na kolo by se tvářili asi blbě ... ale pokud si budeš psát cesťáky na skůtru tak to bude pro všechny asi nejrozumnější ... do podnikání bych ho možná ani nedával ... zbytečná starost ...

Tomáš Marný: v českých daních je pravda co si uhádáš ...
Rop
Administrátor