Dohoda o provedení práce

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 27. 8. 2009 18:54

hrubá mzda 6 545 Kč
základ daně 6 545 Kč
zaokrouhlený základ daně 6 600 Kč
sazba daně 15 %
daň 990 Kč
čistá mzda 5555 Kč

Měl bys k té mzdě dostat i výplatní pásku, kde by to mělo být uvedeno ...

oněch 990 Kč dostaneš zpět až podáš daňové přiznání do 31. března 2010. Toto přiznání podat musíš ... Budeš k tomu potřebovat Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění, které ti po 1. 1. 2010 vyhotoví tvůj zaměstnavatel (dle zákona musí)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod xmuller6 27. 8. 2009 19:35

Dobrý den, jsem to tu pročítal a sem z toho pořád zmatený.
Jsem student a pracuju na dohodu o provedení práce měsíčně mám okolo 7000Kč přičemž mám uvedenou stejnou hrubou i čistou mzdu. Vždycky podepisuju ten růžovej papír. Chtěl jsem se zeptat ze zákona můžu těch dohod uzavřít kolik chci, ale nesmím u stejnýho zaměstnavatele překročit 150hod.
Jak je to s těma růžovýma papírama?
1. můžu mít ve stejném období 2 dohody u různých zaměstnavatelů a u každýho z nich podepsat růžový papír (na stejné období)?
2. když dokončím dohodu u jednoho zaměstnavatele kde jsem na dané období (například červen) podepsal růžový papír a následně nastoupím na dohodu k dalšímu zaměstnavateli a tam podepíšu růžoví papír na další období (např. srpen - říjen), musím na konci podávat nějaké daňové přiznání? I když jako student bych na dohodu o provedení práce neměl platit žádné daně nebo ano?

Popřípadě mohl by mě někdo odkázat na nějakou stránku nebo část zákona, která o těchto "záležitostech růžových papírů" pojednává?

Děkuji
xmuller6
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 27. 8. 2009 19:59

Vše určuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů (budu na něj odkazovat)

Tak nejdřív otázky:
1. Ne nemůžeš viz § 38k odst. 6 - za období je považován kalendářní měsíc
2. Nemusíš ... ale musíš u posledního zaměstnavatele do 15. února požádat o Roční zúčtování záloh na daň viz § 38ch odst. 1 - potřebuješ k tomu ovšem všechny doklady (Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění) od předchozích zaměstnavatelů viz § 38ch odst. 3 - pokud to nestihneš, nebo nechceš musíš podat daňové přiznání viz § 38g

A teď příklad (s podepsaným prohlášením):
hrubá mzda 7 000 Kč
základ daně 7 000 Kč - viz § 38h odst. 1
zaokrouhlený základ daně 7 000 Kč - viz § 38h odst. 2
sazba daně 15 % - viz § 38h odst. 2
daň 1 050 Kč
sleva na dani na poplatníka 2 070 Kč - § 38h odst. 3 a § 35ba odst. 1 písm. a)
daň po slevě 0 Kč - (sleva je jen do nuly) - § 35d odst 3
čistá mzda 7 000 Kč
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 28. 8. 2009 16:01

A to se možná od ledna změní, pokud prosadí návrh na odvod SP a ZP i z DPP
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod mikicz 28. 8. 2009 19:10

stanislav.stribrny: bože, už i tam? no a k čemu pak bude dohoda o pracovní činnosti, když jedíný rozdím lezi DPP a DPČ je právě to soc+zdrav a omezení hodin.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Simoneq 29. 8. 2009 16:14

>Rop
Děkuji moc :-)
Simoneq
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bett 31. 8. 2009 22:12

Dobrý den,
Studuji VŠ a tento týden mám podepsat DPP. Ale jsem z toho zmatená. Mám chtít podepsat růžový papír? Protože pokud ho nepodepíšu, budu danit sama. Co je výhodnější? A jaká jsou omezení na ten růžový papír? Je to těch 150 hodin celkově? Protože si nejsem jistá,jestli to nebude víc. Jo a má to trvat 2 měsíce. Kolik je minimum, které nemusím danit?
Díky za odpověď
Bett
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bett 31. 8. 2009 23:38

Trochu jsem hledala a možná jsem něco málo pochopila, ale stejně. Omezení 150 hodin se týká DPP a ne toho papíru, že? A ještě mě napadlo. Hodně lidí tu píše o částce vyšší/nižší než 5000 Kč. Čím se to od sebe liší? Daň je pořád stejná, ne? A v kterém případě je výhodnější ten růžový papír (vyšší/nižší než 5 tis.)?

Děkuji za trpělivost
Bett
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 5. 9. 2009 18:32

1. podepsaný růžový papír:
zálohová daň 15 %, odečet slevy z daně na poplatníka 2070 Kč a případně dalších slev - pokud máte celý rok jen jednoho zaměstnavatele nebo po sobě jdoucích více zaměstnavatelů tak do 15. února následujícího roku jenom požádáte svého posledního zaměstnavatele k provedení ročního vyúčtování daně a nějakou daň možná dostanete zpět

2. nepodepsaný růžový papír:
a) hrubá mzda do 5000 Kč - srážková daň 15 % - odvedenou daň již nikdy neuvidíte
b) hrubá mzda nad 5000 Kč - zálohová daň 15 % - musíte do 31. 3. následujícího roku podat daňové přiznání ...
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Bett 8. 9. 2009 18:10

Děkuji za odpověď. A ještě mám malý dotázek ohledně Prohlášení k dani. Když jdu na brigádu teď - v září, napíšu do kolonky ohledně doby přípravy na povolání od září 2009 do prosince 2009? Nebo tam napíšu celej rok? A tím pádem potřebuju potvrzení o studiu jenom za tento školní rok nebo i za ten předchozí (2008/2009)? Díky
Bett
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lucinkapes 8. 9. 2009 21:52

Dobry den, procetl jsem si tuto diskusi a jsem z ni lehce zmaten. Pred mesicem jsem pracoval 14 dnu na DPP. Bylo to psano na 40 hodin prace po 200,- Kc = 8000,-. Od zamestnavatele jsem dostal 8000,- na ruku. Zadny ruzovy papir jsem nepodepisoval, nic vic neresil. Chci se zeptat, zda musim tedy podavat nejake danove priznani nebo za mne dan zaplatil zamestnavatel. Dekuji.
lucinkapes
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mikicz 9. 9. 2009 08:53

lucinkapes: no a záloha na daň je někde vyčíslena? Máš k tomu nějaký papír? Vyžádej si od nich potvrzení o zdanitelných příjmech.
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod ulicnice 9. 9. 2009 13:02

To: Rop
Ahoj, všimla jsem si, že toho víš o daních ooooopravdu hodně.
Já teda nic :-]
Můžu mít dotaz? prosím...
Pracuji na HPP, zaměstnavatel za mě tedy platí jak sociální tak zdravotní pojištění.
Nyní se mi naskytla možnost vydělat si (poctivě - překladem jazyků) dost velkou částku za velkou zakázku. Mělo by jít o 300stran překladu, jedna za 250Kč, předpokládajeme hrubý výdělek: 75.000,- Budu na tom pracovat asi 3 měsíce.
Živnostenský list nemám.

Mohl bys mi poradit jaký postup bude v mém případě nejlepší?
Kdyby se fingovalo, že opravdu nepřekročím 150 hodin ročně, mohla bych uzavřít DPP, kde srážková daň činí 15% - přišla bych tak o nějakých 11.000 Kč.

Existuje v mém případě nějaká lepší varianta?
np. vyrobit si na tuto dobu živnosťák atp...
Mohl bys mi prosím napsat, pokud mi prosím napíšeš nějakou variantu, zda u ní musím podávat daňové přiznání? Pokud ano, pak sama nebo mám to oznámit účetní zaměstnavatele a bude to obsahem jednoho daňového přiznání?

Omluv mou neznalost! Díky za radu!
ulicnice
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod sashaZabluduu 26. 1. 2010 15:00

Ahoj,

pracuji na DPP a jako student jsem asi před rokem (na doporučení tady z fóra) podepsal u zaměstnavatele růžový papír, od té doby jsem tedy začal dostávat čistou mzdu - kolik jsem odpracoval, tolik jsem dostal, pokud to tedy bylo do 5000,-

V listopadu jsem přerušil studium a teď se dívám na výplatní pásku a dostal jsem za prosinec zase to, co jsem oddělal, žádná srážka daně. Účetní v práci jsem o ukončení studia neřekl (stále má moje potvrzení o studiu do konce semestru), je to problém?

Od února se stávám opět studentem na jiné škole.

Předem díky za odpověď,

Tomáš
sashaZabluduu
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mikicz 26. 1. 2010 15:07

sashaZabluduu: prohlášení a limit 5000 nesouvisí se studiem, takže to je OK.
mikicz
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka