Dohoda o provedení práce

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Rop 18. 11. 2007 22:24

kdyby podepsal ruzovej papir tak by mohl zadat o vyuctovani :-)
Měl by nižší zálohy na daň ... čili by méně státu půjčil

Pokud nepožádáte vyúčtování tak byste měl dle zákona podat přiznání ... ale odpovím vám otázkou ... ty 2520 Kč jste ochoten státu nechat dobrovolně? :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Martin2007 19. 11. 2007 08:45

Aha. díky.
2520 se mi tedy nechce nechávat státu.
Pokud nepožádám o vyúčtování - podat daňové přiznání. :wink:
Pokud požádám o vyučtování - podat nebo nepodat přiznání? :?:

Takže druhý odstavec z následující citace se na mě nevztahuje?

[quote="Daňový zákon"o Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 000 Kč, pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené nebo o příjmy, z nichž je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně. Daňové přiznání je povinen podat i ten, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, nepřesáhly 15 000 Kč, ale vykazuje daňovou ztrátu.
ALE:
Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč. /quote]

děkuji.
Martin2007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 19. 11. 2007 10:35

Pokud ten druhý odstavec splňujete (nepodnikáte, nemáte jiné příjmy než ze zaměstnání, nebyl jste u dvou zaměstnavatelů zaměstnán současně ...), tak v případě požádání o vyúčtování již daňové přiznání nepodáváte
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Martin2007 19. 11. 2007 16:29

O.K. Díky moc, problém vyrešen. 8)
Martin2007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Herald 28. 11. 2007 21:02

Zdravím,
snažil jsem se to tu projít a nalézt odpovědi na moje otázky, bohužel marně (nejspíš proto, že to mu moc nerozumim), takže napíšu přesně svoji situaci.
V červenci jsem dělal u agentury na DPP a podepsal jsem u nich oblíbené "růžové prohlášení". Na výplatní pásce jsou tyto údaje:
zaklad,dan:----8100---972
zakl,inv,stu:-----600---200
dan po sleve:-----------172
srazena dan:------------172

(Vedlejší dotaz: co znamená druhý řádek?)

Teď v listopadu dostanu od školy za projekt 5000, ale protože do stipendií se to nevleze, dají mi to na DPP.

Musím podávat nějaké daňové přiznání?
Musím i u školy podepisovat "růžové prohlášení"?
Je třeba dávat agentuře nějak vědět o tomhle novém příjmu (myslím kvůli tomu, že jsem u nich to prohlášení podepisoval)?

Předem díky za radu.
Herald
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 28. 11. 2007 21:29

První řádek: 8100 (základ daně) 972 (daň před slevou)
Druhý řádek: 600 (základní sleva na dani) 200 (sleva na studenty)
Třetí řádek: 172 (daň po slevě)
Čtvrtý řádek: 172 (skutečně sražená zálohová daň)

do 5000 Kč se sráží daň 15 % srážková daň (nejedná se o zálohu na daň ale o skutečně sraženou daň, kterou již nikdy neuvidíte)

vyplatilo by se vám podepsat růžový papír nezaplatil byste nic na dani ... takhle zaplatíte 750 Kč; ale musel byste oběhnout do 15. února dvě firmy (nejdřív tu první kde byste si vzal potvrzení o zálohách na daň a pak tu druhou kde by pro vás udělali vyúčtování daně a následně by vám vrátili oněch 172 Kč z první firmy) ...
Takže záleží na vás ... buď 750 Kč narvat státu do chřtánu, nebo běhat o chvilku déle po firmách po novém roce :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Herald 28. 11. 2007 21:38

Takže u první firmy jsem platil zálohovou daň a u druhé by to byla srážková? A pokud to oběhnu tak jak říkáte, tak na konci roku budu mít vlastně 8100 a 5000 a nezaplatím z nich vůbec nic?
Herald
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 28. 11. 2007 23:30

Přesně tak ... pokud podepíšete "takovej růžovej papír" u obou firem ... po novém roce to oběhnete ... a do 15. února požádáte o zúčtování daně z příjmů u druhé firmy pak nezaplatíte žádnou daň :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Kristi 9. 12. 2007 16:35

Dobrý den,

potřebovala bych poradit ohledně možnosti vrácení daní, pokud jsem student a můj roční příjem přesáhl 50 000 Kč. Pracuji na DPP u dvou zaměstnavatelů, u A mám podepsané Prohlášení a vydělala jsem si zde cca 10 000, u zaměstnavatele B nic takového nemám a čisté příjmy přesahují 40 000, zaměstnavatel odvádí 20% daň.

a) je možnost, že mi něco FÚ vrátí?
b) nebo naopak, můžou mi ještě strhnout daně z příjmu u zaměstnavatele A, když tam jsem na daních nezaplatila nic?
Kristi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 9. 12. 2007 18:43

Je třeba podat daňové přiznání ... do 30. března ... a uvidíte ... každopádně je to postavené tak, že stát vám daně vrátí nebo zůstanete na nule ... pokud nemáte jiný příjem tak nedoplácíte :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 9. 12. 2007 18:49

Daně se počítají až po skončení roku, do té doby jsou to jen zálohy, pokud to není srážková daň. U toho, kde jste nepodepsala nic, si vyzvedněte potvrzení o příjmu a doneastek tomu, dke jste podepsala. On vám to vyúčtuje obojí. Nebo si musíte vyzvednout toto potvrzení u obou zaměstnavatelů a vyplnit si své daňové přiznání.

Každopádně Vám vyúčtování daní může udělat jen jeden zaměstnavatel, oba ne.
Ekonomicke poradenstvi pro male a stredni podniky, transformace a prodej firem, poradenstvi pro obce, mesta, kraje a statni spravu, vyberova rizeni, kofinancovani k fondum EU.
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kristi 9. 12. 2007 19:00

Chápu to správně tak, že nemusím sama vyplňovat daňové přiznání, ale že stačí přinést do 28.2. potvrzení o příjmu zaměstnavateli, u něhož mám Prohlášení podepsané a že ten to udělá za mě? Moc děkuju za pomoc!
Kristi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 9. 12. 2007 21:02

Ne ... musíte vyplnit daňové přiznání ... vyúčtování vám může udělat zaměstnavatel jen v případě, že jste po celý kalendářní rok měla příjmy jen od zaměstnavatelů u kterých jste měla podepsané prohlášení (klidně i několik po sobě ... teoreticky max dvanáct)
Pokud máte najednou dvě zaměstnání (u jednoho z nich zákonitě nemáte podepsané prohlášení k dani), tak si musíte podat daňové přiznání sama :-)
Pan Premysl Tiser to nenapsal správně viz § 38g zákona o daních z příjmů (hlavně odstavec 1 a v odstavci dvě to co je škrtnuté to platí ještě pro tento rok) :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Premysl Tiser 10. 12. 2007 19:20

No jo, koukám na to. Zase nějaká změna. Mně to dělalli, jak jsem popsal, ale už to chvíli je. Omlouvám se za mistifikaci.
Ekonomicke poradenstvi pro male a stredni podniky, transformace a prodej firem, poradenstvi pro obce, mesta, kraje a statni spravu, vyberova rizeni, kofinancovani k fondum EU.
Premysl Tiser
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lukas2008 20. 1. 2008 11:43

Dobrý den,

pročetl jsem odpovědi týkající se DoPP, většinou se jednalo o studenty, nikoliv o zaměstnance, kteří si sem tam přivydělají pomocí DoPP. Můj problém je následující:

Jsem zaměstnán na HPP u zaměstnavatele A. Při tomto zaměstnání jsem si přivydělal pomocí DoPP u zaměstnavatele B, kde mi při vyplacení odměny byla částka, na níž byla DoPP sepsána, snížena o tzv. zálohovou daň, tj. o 20 % z původní částky.

Dotaz zní: jelikož jsem tedy zaměstnán u zaměstnavatele A, musím (tj. mám povinnost) podávat sám daňové přiznání za vyplacení odměny zaměstnavatelem B? A pokud ano, jak v tomto postupovat, tzn. co je potřeba si vyžádat o zaměstnavatele A, co od zaměstnavatele B, popř. co je potřeba "vyběhat"? A pokud se jedná o zmíněnou zálohovou daň, vrátí se mi po přiznání z této daně něco? Připomínám, že nejsem student.

Děkuji za případné rady a omlouvám se, pokud jsem neprohledával toto fórum podrobněji a dotaz podobného charakteru byl již zodpovězen.
lukas2008
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka