Chtěl bych varovat všechny živnostníky před Dohodou o provedení práce, kteří by si chtěli najmout brigádníky na výpomoc. Stanete se rukojmími papírů, formulářů, tabulek, kalkulačky, protivných úředníků a nelogických zákonů s desítkami výjimek!
Vaše povinnosti plynoucí z DPP:
1. přihlásit se na FÚ - srážková a zálohová daň, tyto
daně každý měsíc k 20. dni odvádět (pozor, jsou to
dvě různé daně, na FÚ mi to slečny neřekly, a málem jsem měl průšvih, ještě že existuje toto fórum, kde mi poradili)
a) oficiální název srážkové daně: "daň vybíraná srážkou podle zvláštní sazby daně"
b) oficiální název zálohové daně: "daň z příjmů FO ze závislé činnosti a z funkčních požitků"
daně musíte sečíst dohromady za všechny brigádníky a platit každý měsíc do 20. dne, existují na to zvláštní dva účty u ČNB, rozlišují se podle předčíslí:
713-XXXXXXXXXX/0710 (sem platíte zálohovou daň)
7720-XXXXXXXXXX/0710 (sem platíte srážkovou daň)
Variabilní symbol: Vaše rodné číslo
Konstatntní symbol: 1148
za XXXXXXX si musíte doplnit číslo, které visí na nástěnce na vašem FÚ, v každém okrese je to jinak
Zatím jsem ještě nezjistil, jaké jsou pokuty za pozdní odeslání daně, ale raději platím včas.
Úředníků se na nic neptejte, nikdy nic neví! Nebo, aby se vás zbavili, něco řeknou, ale buď špatně, nebo jen část informace! Najděte si všechno, co potřebujete, na internetu!
2. Vyplňovat
mzdové listy kvůli ČSSZ (kontrolují odpracované hodiny). Každý brigádník má svůj mzdový list. Předepsaný formulář neexistuje, na internetu jsou nějaké vzory, nebo si ho vytvořte v Excelu. Obsah mzdového listu je popsaný v zákoníku práce. Mzdové listy musíte schovávat 30 let (!), jinak prý dávají pokuty.
3. zaměstnanci posílat
výplatní pásku (já to dělám emailem, zákon konkrétní formu nepředepisuje, ale už jsem narazil na brigádníky, kteří to chtěli poštou - posílám je do háje)
4. na konci roku vyplnit "
Vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků (25 5459 MFin 5459 - vzor č. 13)" + "
Vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů fyzických osob (25 5466 MFin 5466 - vzor č. 10)" (blbější formuláře jsem ještě neviděl)
5. na konci roku vyplňovat "
Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti pro zdaňovací období 2008 (25 5460 MFin 5460 - vzor č. 16)", aby si zaměstnanec mohl FÚ požádat o vrácení daně (nic jsem z toho nepochopil, tak podepisuju prázdný formulář a zaměstnanec ať si to vyplní sám), pokud narazíte na zaměstnance prudiče, bude to po vás chtít vyplňovat každý měsíc, ačkoli na FÚ se ten papír nosí jen na konci roku
6. vnutíte brigádníkovi růžové "
Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob" (25 5457 MFin 5457 - vzor č. 18)", protože sami o jeho existenci vesměs vůbec nevědí
Kalkulačka v ruceA to není všechno, legrace teprve nastane, až začnete vypočítávat odměny, protože:
1. podepsal Prohlášení:
- odvádíte zálohovou daň
2. nepodepsal Prohlášení:
- u odměn do 5000 Kč odvádíte srážkovou daň, o odměn od 5001 Kč zálohovou daň
Výpočet srážkové daně:
- odměna se nezaokrouhluje, zůstává tak jak je, ale výsledná daň se zaokrouhlí na celé koruny dolů
př. odměna 366 Kč, daň.základ 366 Kč, daň 54 Kč, brigádník dostane 312 Kč
ALE! pokud podepsal Prohlášení, dostane 366 Kč, protože díky slevě na poplatníka (2070 Kč) nemusí platit do této výše daně
Výpočet zálohové daně:
- odměna se zaokrouhlí na stokoruny nahoru!!!! a výsledná daň se zaokrouhlí na celé koruny dolů
př. odměna 11.455 Kč, daň.základ 11.500 Kč, daň 1725 Kč, brigádník dostane 9730 Kč čistého
ALE! pokud podepsal Prohlášení, dostane 11455 Kč, protože díky slevě na poplatníka (2070 Kč) nemusí platit do této výše daně
Po tomhle všem si začnete připadat jako úředník, a ne jako podnikatel
Takže já všechny svoje brigádníky, co si vydělají aspoň 10k nutím k přechodu na ŽL. Sice musí začít platit zálohy 3052 Kč měsíčně, ale to už není moje starost.