Identifikační číslo osoby se přidělí na základě elektronického požadavku příslušného agendového místa v rozsahu referenčních údajů uvedených v odstavci 2 písm. a) až c). Není-li osobě uvedené v § 25 písm. d) a e) přiřazen agendový identifikátor fyzické osoby, požadavek bude obsahovat i údaj uvedený v odstavci 2 písm. n).
"Agendovým místem" bude teda stavovská komora?
U těch komor by se ale jednalo jen o veřejnoprávní komory, ne? A třeba soudní tlumočníci žádnou zákonem zřízenou komoru nemají. Jim by musel IČO přidělit přímo soud nebo ministerstvo spravedlnosti.
Za odkaz na zákon děkuji, toto jsem nevěděl. Zajímavé je, že zrovna před 2 týdny jsem se na to ptal "svého" daňového poradce a on mi říkal, že kdyby neměl živnosťák na překlady, tak by IČO taky neměl, a na razítku uváděl jen ev.č. poradce. Pravda je, že poradce má ev.č. pod 100 a je značně důchodového věku, možná vývoj legislativy už přestal sledovat
A kde v zákoně o zákl. registrech čteš, že autoři nemusí mít IČO, copak autoři nejsou "podnikající fyzické osoby"? Já bych řekl, že ve smyslu § 420 o.z. jsou i autoři podnikatelem ("obdobný způsob"). Nebo proč myslíš, že ne.