OSVČ a "brigádník" ?

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod rolmen 27. 1. 2008 21:48

Zdravíčko,
po delší době jsem zpet s novym problemem ktery mi vrta hlavou.
Mam zivnostensky list na "zprostredkovani obchodu a sluzeb", muj zisk generuje reklama umistena na www strankach.
A ted k veci:
Jeden muj kamarad mi vypomaha s udrzbou techto www stranek. Mesicne si u me vydela asi 2500Kč. A ja vubec netusim jak tohle resit kamarad rikal neco o o dohode o provedeni prace, jestli by to slo resit takhle tak bych by lrad kdyby nekdo upresnil jak to funguje..
Predem dekuji mnohokrat za radu !
R.
rolmen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 27. 1. 2008 22:01

Dohoda o provedení práce je nejednodušší formou zaměstnání ...

co je potřeba udělat, abyste mohl zaměstnávat naleznete v tomto tématu

Jinak princip je takový, že někoho zaměstnáte a ze mzdy mu srazíte 15 % daně (buď srážkové, nebo zálohové - podle toho jak to vyjde) .... žádné zdravotní, žádné sociální ... žádné extra běhání :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod rolmen 27. 1. 2008 22:12

Dekuji za rychlou odpoved jako admin si vedete velic e dobre :))
Je sance na nake zvyhodneni pokud je ten kamrad student ? a ja taky ?
rolmen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 27. 1. 2008 23:01

Odvede míň daní (pokud podepíše prohlášení k dani - "takovej růžovej papír")... pro vás jako pro zaměstnavatele tam žádná výhoda není ... :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 1. 2008 23:20

Co se vzhledem k tak malé částce dohodnout na nějakých dokladech? (účtenky za benzín, faktura za nákup počítače,....) :-) ?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rop 28. 1. 2008 00:21

mě se nelíbí to, že si člověk s tím (například s notebookem) nemůže dělat co chce a taky se jinak k němu chová záruka ... u služeb a malých věcí budiž ... ale u větších věcí bych do toho nešel ....

navíc ... není to zrovna nejlegálnější :-D
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod petr_fm 7. 2. 2008 19:00

Jak jste to myslel, ze si s tim clovek nemuze delat co chce ? Je mi jasne, ze v pripade kontroly to musi dolozit, ne mit doma misto ve firme, ale kontroluji napr. i co v tom notebooku je, jestli jen pracovni veci, nebo i nejake osobni ? tzn. napr. pokud tam mam nejakou hru, nebo program ktery nesouvisi s podnikanim ?

P.
petr_fm
Návštěvník