Daně - práce na autorskou smlouvu

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod p0etrik 21. 3. 2008 21:59

Cau,
k normalnimu zamestnani si jeste privydelavam psanim clanku do casopisu. Pracuju na autorskou smlouvu. Moc si ale nevim rady jak je to s danema, protoze mne kazdy rika neco jineho:

Muj danovy poradce - zdanit jako "ostatni prijmy", protoze muj hlavni prijem je zamestnanecky pomer

Internet - nasel jsem tohle:
http://www.jakpodnikat.cz/autorske-honorare-zdaneni.php
Ostatní autorské příjmy a jejich zdanění

Ostatní autorské příjmy (kromě příjmů v zaměstnaneckém poměru) zdaníme jako příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti. Přitom můžeme uplatnit výdaje jedním ze dvou způsobů:

* výdaje podle skutečnosti (musí se vést daňová evidence) nebo
* paušální výdaje procentem z příjmů ve výši 40% (musí se vést jen evidence příjmů a pohledávek)

Autorské honoráře nemůžeme zdaňovat jako ostatní příjmy ani v případě, že jde o příležitostný výdělek.o/quote]

Vi nekdo jak to tedy je doopravdy? Co je to evidence prijmu a pohledavek, jak vypada. Naklady prokazatelne doklady mi nevznikly, i kdyz samozrejme existuji (amortizace vybaveni, energie, telefony, benzin).

Diky moc
p0etrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 21. 3. 2008 23:27

Zkusme to postupně ...

Splňuje psaní těch článků následující definici?
Kód: Vybrat vše
Podnikání se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku.

Především pak onu soustavnost? Jak často píšete články? Je rozdíl jestli napíšete 4 za rok, nebo 20 za rok ... po vaší odpovědi můžeme postoupit do dalšího kola :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod p0etrik 21. 3. 2008 23:45

Vychazi to asi na 2 az 3 clanky mesicne. Zacal jsem v kvetnu, pricemz jeden mesic jsem mel pauzu, protoze v jeden prazdninovy mesic casopis nevysel a jeden mesic jsem si udelal volno. Nicmene jinak je to vicemene pravidelne.
p0etrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radim33 22. 3. 2008 09:16

U fotek je to tak, že když fotím, co se mi líbí, fotky zpracuji a vystavím a kdo tu fotku chce, tak si ji koupí, tak to je příjem podle autorského zákona a podle něho daním, i když prodám libovolně velké množství těch fotek.
Když se na mně obracejí zájemci, že chtějí nafotit to a to, já to podle jejich objednávky nafotím a fotky jim prodám, je to živnost a musím mít živnostenský list a podle toho i danit.
Není to tak podobně i u článků? Něco napíši a potom to nabízím redakcím versus když redakce zadá téma a parametry a já podle toho napíši článek?
radim33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 22. 3. 2008 10:59

radim33: na fotografování žádná živnost není ... vždycky je to podle autorského zákona ... rozdíl je jestli je to příjem dle § 7 (tj. podnikání) nebo příjem dle § 10 (tj. příležitostná činnost)

p0etrik: V tomto případě bych byl spíš pro podnikání ... čili k příjmům dle § 7 ... výhodou oproti § 10 je možnost odečíst si 40 % příjmů jako výdaj ... nevýhodou je nutnost zaplatit ze zisku zdravotní pojištění :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod p0etrik 22. 3. 2008 13:16

Rop: Diky. Z toho co jsem nasel na netu jsem pochopil, ze na tohle nepotrebuju mit zivnostensky list. Nerad bych neco danil jako soustavny prijem a nemel na to zivnostak... :)

Ta evidence prijmu a pohledavek v pripade, ze to uvedu jako prijem z podnikani je, prosim, co? Mam si napsat do excelu tabulku, kde si vypisu prijmy a stejnym zpusobem (treba odhadem) tam napisu naklady? Dik
p0etrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 22. 3. 2008 14:16

Jsou dvě možnosti jak uplatňovat výdaje:

a) skutečné výdaje
b) paušální výdaje

Pokud evidujete skutečné výdaje, pak musíte vést daňovou evidenci (čili evidovat všechny příjmy a výdaje a mít je něčím podloženy - bankovní výpis, pokladní doklady), navíc evidovat majetek, pohledávky a závazky.

Ve vašem případě je však podle mě lepší vést paušální výdaje ... čili evidujete jen příjmy (bankovní výpis nebo příjmové pokladní doklady) a máte evidenci pohledávek (čili vámi vystavených faktur) ... pro tuto evidenci stačí bohatě excel .... v daňovém přiznání se pak stanoví výdaje procentem s příjmů (ve vašem případě 40 % z příjmů)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod p0etrik 22. 3. 2008 14:45

Dekuju moc, posledni upresnujici dotazy:

1) Takze kdyz zadne pohledavky nemam (faktury nevystavuju), tak bohate staci, kdyz si do excelu napisu kdy jsem co dostal. Chapu to spravne?

2) Zdravotni pojisteni predpokladam ze zaplatim z prijmu, od kterych odectu tech 40% pausalnich vydaju.

3) Chapu taky spravne, ze ZL nepotrebuju?

Diky ;)
p0etrik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 22. 3. 2008 15:02

1. Ano (podložené bankovním výpisem, nebo příjmovým pokladním dokladem)

2. Ano ... ZP = 0,135 * 0,5 * (Příjmy - 0,4 * Příjmy) ... slovy zdravotní pojištění je 13,5 % z vyměřovacího základu ... vyměřovací základ je polovina zisku ... zisk jsou příjmy mínus výdaje ... výdaje jsou 40 % z příjmů

3. ano :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod stanislav.stribrny 24. 3. 2008 12:15

Jinak řečeno 3,375 % z celkového příjmu, využíváme-li 50% paušál a 4,05 % z celkového příjmu, využíváme-li 40% paušál.
stanislav.stribrny
Diskutér

Odeslat příspěvekod radim33 24. 3. 2008 12:41

Rop píše:radim33: na fotografování žádná živnost není ... vždycky je to podle autorského zákona ...
radim33
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 24. 3. 2008 14:24

Živnost "Fotografické práce" vypadla z živností dne 1. 1. 2001 ... asi to bylo proto, že od 1. 12. 2000 platil nový autorský zákon ... dokonce v živnostenském zákoně je v § 3 odst. 1 písm. b) toto:
Kód: Vybrat vše
Živností není:
...
b) využívání výsledků duševní tvůrčí činnosti, chráněných zvláštními zákony, jejich původci nebo autory,
...

s odkazem na 4 "duševní zákony" (zákon o vynálezech, autorský zákon, zákon o ochraně topografiií polovodičových prvků a zákon o užitných vzorech)

Čili pokud pouze fotografujete a fotky prodáváte a nejste vydavatel, tak nepotřebujete živnostenský list a z tohoto hlediska nemusíte platit sociální pojištění :-)
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod frank12 28. 3. 2008 21:18

Dobrý den,
přispěl bych do mlýna také jednou otázkou. Mohu si vytvořit webovou stránku, na které bych prodával mnou pořízené a mnou vytištěné fotografie? Mám na mysli finální fotku na papíře, nikoliv v elektronické podobě. Když to shrnu: udělat prostě internetový obchod s vytištěnými fotkami. Budu v tomto případě potřebovat živnostenský list? Budu muset odvádět daně ze zisku?

Děkuji za případné odpovědi
frank12
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 28. 3. 2008 21:54

Hezky komplikovaně jste to napsal ... pokusím se vás rozmotat

Jste fotograf, který chce prodávat své fotografie v papírové formě za pomoci internetového obchodu?

Živnostenský list ... ne

Daně ... ano

zdravotní pojištění ... ano

sociální pojištění ... nemusíte
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod frank12 28. 3. 2008 22:51

Lepší odpověď bych nikde nenašel. Rozmotal jste to suprově :) ... Díky moc!
frank12
Kolemjdoucí