Založení živnosti - tvorba webových stránek

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod MrPierc 30. 1. 2013 18:38

Dobrý den,

chtěl bych se živit, nebo ze začátku jen přivydělávat, tvorbou webových stránek. Mám několik dotazů a potřeboval bych si je ujasnit před startem. Nikdy jsem nepodnikal.

1) Co mám pro to udělat? Mám se stát OSVČ nebo Podnikatelem? Jakou si nahlásit činnost do živnostenského listu?
2) Jak budu platit daně? Jaké jsou nejvýhodnější podmínky?
3) Jak vézt účetnictví? Dělat ho sám nebo svěřit odborníkovi?
4) Chceme takto dělat ve dvou lidech. Máme založit firmu nebo se vyplatí mít každý zvlášť živnostenský list či být oba OSVČ?
5) Pokud jsem nyní registrován na úřadu práce, musím to nahlásit a ukončit tam registraci? Jak to bude potom s placením sociálního a zdravotního pojištění?

Děkuji za rady. Vím, že mám hodně otázek, ale chci si ujasnit vše předem, abych nekoukal potom jako sůva z nudlí. :-))
MrPierc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 30. 1. 2013 20:30

Nejak mi tu chybi projeveni vlastni invence, co vsechno sis o tom na netu nasel, precetl, apod. Nebo cekas, ze ti to tady nekdo bude servirovat primo pod nos?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod MrPierc 30. 1. 2013 21:23

Ano, četl jsem na
Kód: Vybrat vše
http://www.jakpodnikat.cz
některé věci, ale ptám se na rady zkušených, lidí z praxe. Teorie je krásná věc, ale zkušenosti ostatních z bitevního pole by mi pomohli ;-).
MrPierc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kamey 30. 1. 2013 21:51

Asi si přidám do živnosti vodění za ručičku pro začínající podnikatele.
kamey
Diskutér

Odeslat příspěvekod alexpraha 30. 1. 2013 21:55

OSVČ a podnikatel je v podstatě to samé. OSVČ = osoba samostatně výdělečně činná, tak hovoří nějaký zákon. Podnikatel je ten, kdo se pokouší nějak podnikat, bez oheldu na právní formu, takže podnikatel může být jak OSVČ, tak společník (= majitel) firmy.
Daně budeš platit, jak mourovatý :-)
Účetnictví nech ze začátku na někom kdo to trochu umí, třeba já :-) soustřeď se na to,a by jsi získal klienty, zákazníky, poskytl jim službu, výrobek a to co nejdříve, s nejmenší námahou a náklady a za co největší výdělek. Účetnictví Ti nic nevydělá.
Udělejte si oba svůj živnostenský list, buďte každý OSVČ. SRO je vhodné založit, až když máte podnikání rozjeté, klienti se hrnou. SRO má složitější administrativu.
A moje zkušenost - založte si každé sro. Bude se Vám snadněji rozcházet, což je 100% pravděpodobnost.
Jak začneš podnikat, musíš zrušit registraci na ÚP a začít podnikat, platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění a nedostaneš podporu v nezaměstnanosti, či cokoliv jiného.
Pro začátek je nejlepší, když si každý požádáte o ŽL a každý budete podnikat na své IČO. Klientovi budete fakturovat střídavě, a fakturací mezi s sebou můžete vyrovnat příjmy.
Podnikej, a bude z tebe liberál.
alexpraha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 30. 1. 2013 22:07

MrPierc: tak kdyz sis to precetl, tak bys mel vsechno vedet, ne? Nebo CO KONKRETNE ti neni jasne?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod MrPierc 30. 1. 2013 22:11

Děkuji, takhle mi to celkem stačí :-)

A kdybych byl zaměstnaný a bokem podnikal? Předpokládám, že sociální a zdravotní se bude platit jen v hlavní práci. V bočním podnikání už SaZ platit nebudu. Je nějaký strop u vedlejšího podnikání ohledně výdělku?
MrPierc
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alexpraha 30. 1. 2013 22:19

Pokud je souběh zaměstnání a aktivního podnikání na ŽL, tak placení záloh je závislé na více parametrech, především na velikosti výdělku minulém roce, na velikosti výdělku v zaměstnání. Ale zhruba se dá říci, že se platí podle výdělku za loňský rok a že není povinnost platit minimální pojistné. To musí platit ten, kdo nemá jiný příjem.
Jen bych se podivoval, že by nějaký zaměstnavatel přijal někoho kdo má bokovku, protože víc, že jeho nasazení nebude na 110%. Obvykle to lidé tají a dělají na cizí IČO.
alexpraha
Mírně pokročilý

Tento příspěvek byl odstraněn.
linafox