Účty pro SVJ

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod jenda_s 10. 6. 2023 11:17

srážkovou daní se úroky zdaní i v případě účtu SVJ, tedy PO?

Musí tedy SVJ pak podávat daňově přiznání, pokud by mělo jen tyto úrokové příjmy a žádné jiné zdanitelné?
jenda_s
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 10. 6. 2023 14:48

Zkusím ten zákon citovat jasněji:
(5) Zvláštní sazba daně z příjmů činí 19 % z úrokového příjmu z účtu a vkladu u bank a spořitelních a úvěrních družstev u
b) společenství vlastníků jednotek.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 10. 6. 2023 20:49

Rop: dekuji, prozrat = utratit napr. i za opravu v nejakem dalsim roce? je sluzbou myslena i napr. sluzba dle SVJ zargonu, tzn. uklid, ucetni sluzby apod., to predpokladam ne.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 10. 6. 2023 21:16

Jasně že ano. Prostě jenom nějaká služba půjde do nákladů namísto fondu oprav. Cokoliv.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 10. 6. 2023 22:03

Jsem dokonale zmaten, tak zkusim uvest priklady a pokud by bylo k mozne k nim uvest mozne/nemozne, byl bych stasten:
1. SVJ dany rok neprovede zadne cerpani fondu oprav, lze do nej uroky prevest?
2. SVJ dany rok provede napr. vymalbu, lze ji uhradit castecne uroky?
3. SVJ provede nejakou opravu za dva roky od pripsani uroku, lze je na toto pouzit?
4. SVJ pouzije ziskane uroky na uhradu sluzeb v danem roce, ktere jsou vyuctovavany clenum (typicky osvetleni spolecnych prostor, naklady na administrativu, dodavky vody) - pokud ano, pak predpokladam mozny budouci problem s pomerem rozdeleni (napr. osvetleni se hradi v jinem pomeru nez administrativa a voda)

Je pripadne neco z vyse uvedeneho zatizeno danove? Neprijde mne nijak rozdilne, pokud dostanu vyplaceny penize nebo by mne jimi byla uhrazena napr. mnou odebirana voda.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 11. 6. 2023 07:12

1. Ne - výnosy proti dlouhodobým zálohám se účtují velmi špatně :lol:
2. Ano
3. Ano
4. Ne - to by navýšili majetek fyzických osob

Vždyť je to všechno jen logika účetnictví. Máš v daném roce nějaké šestky, tak ve stejné výši budeš mít i nějaké pětky. Pochybuji, že by úroky byly vyšší, než spotřeba nákladů na správu domu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octaviampi 11. 6. 2023 07:24

Má dáti, dal, ukradli jsme, ukradli nám. Já jsem po zkousce z ucetnictvi prisahal, ze uz s tim nechci mit nic spolecneho. No a ono me to pronasleduje.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod elinor 10. 1. 2025 16:14

Můj dotaz se netýká účtu pro SVJ, ale SVJ se dotýká. Kdo je v SVJ nebo bytovém družstvu, jak řešíte dálkové odečty vody a tepla? Jak budete mít zajištěn náhled spotřebitelů na data min. 1x měsíčně aktualizovaná? Podle toho, co říká naše správcovská firma, budeme platit balík za něco, co si můžeme odečíst ve stupačce. Máte nějaké vychytávky, jak to zlevnit nebo zefektivnit?
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod octaviampi 10. 1. 2025 18:36

Nastesti nijak, mame jen studenou vodu. Treba jste taky takovi stastlivci. Tyka se to tepla a teple vody.

Cele je to nehorazna blbost. Ze zkusenosti naprosta vetsina lidi vyuctovani cte jen na radku preplatek/nedoplatek a hotovo. Delat vyuctovani mesicne mohlo napadnout nejaky tupy zeleny mozek.
octaviampi
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 10. 1. 2025 21:29

Sláva pro pronajímatele a jejich účetní (a daňové poradce). Třikrát hurá!!!!
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod dr._lukas 10. 1. 2025 21:40

elinor píše:Můj dotaz se netýká účtu pro SVJ, ale SVJ se dotýká. Kdo je v SVJ nebo bytovém družstvu, jak řešíte dálkové odečty vody a tepla? Jak budete mít zajištěn náhled spotřebitelů na data min. 1x měsíčně aktualizovaná? Podle toho, co říká naše správcovská firma, budeme platit balík za něco, co si můžeme odečíst ve stupačce. Máte nějaké vychytávky, jak to zlevnit nebo zefektivnit?

Povinnost to mít je až od 1.1.2027 ne?
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod elinor 10. 1. 2025 22:29

Povinnost je od 1.1.2027, ale cejch nám u vodoměrů končí letos a u ITN za rok, takže to musíme řešit co nejdřív.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tmx643 11. 1. 2025 08:48

Máme aplikaci, můžu si spotřebu kontrolovat téměř v reálném čase. Dělat vyúčtování měsíčně totiž proti aplikaci nedává ekonomický smysl.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod elinor 11. 1. 2025 09:15

A jakou máte aplikaci, jestli to není tajné? Naše SVJ je tlačeno, aby odečty šly za dodavatelem měřidel a zpřístupnění dat by bylo na webovém portále toho zhotovitele. Samozřejmě ne zadarmo. Také nás tím nutí mít sběrnice a ten webový přístup od jednoho dodavatele (=stejný dodavatel pro vodoměry i ITN). Vyúčtování měsíčně bychom samozřejmě nedělali, ale od toho 1.1.27 musí mít spotřebitelé min. 1x měs. náhled na aktualizované spotřeby teplé vody a tepla. Hledáme cestu, jak o zlevnit.
Překvapuje mě, že se o tom moc nemluví, protože jsou to peníze vyhozené oknem. Už teď máme vodoměry s rádiovým modulem a odečítáme to pochůzkou po domě, resp. tak větší polovina vodoměrů se odečte z jednoho místa a pak se projde po schodišti a ostatní vodoměry naskáčou.
elinor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavelxcz 11. 1. 2025 10:07

U nás se o tom nemluví ze dvou důvodů. Jednak je 1.1.27 ještě daleko jak pro ostatní členy výboru, tak pro správce, co nám vede agendu (družstvo). Předpokládám, že se probudí někdy v půlce roku 26. Druhý důvod je, že ten nesmyslný požadavek je "to jediné správné dobro, o kterém se nediskutuje". Dříve na schůzích SVJ lidi aspoň nadávali. Dnes, když jim řekneme "budete platit měsíčně o 100Kč víc, protože legislativa", tak jsou všichni raději potichu. Bohužel. Od některých kamarádů, co jsou ve výborech vím, že se tu celou buzeraci s dálkovými odečty rozhodli ignorovat, ale to si u nás ve velkém paneláku netroufneme.
pavelxcz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka