Vycházím z tématu Auto na s.r.o. a kniha jízd a z informací na webu Jak podnikat.
Začíná se blížit pomalu čas, kdy budu potřebovat koupit auto, čemuž jsem se dosud úspěšně vyhýbal (prostřednictvím autopůjčoven), takže bych si rád ujasnil co můžu, co nemůžu a jak na to. Nevím kolik ročně najedu, tipuju že služebně tak kolem 5 tis km (za rok 2012 jsem najel 11 tis a to jsem jezdil výrazně víc, než obvykle).
Jsem OSVČ, používám paušální výdaje 60 %. Jsem čtvrtletní plátce DPH.
Koupím nové auto (předpoklad kolem 200 tis), zahrnu jej do majetku OSVČ.
Dotaz č. 1: Za dané čtvrtletí si nechám vrátit celé DPH? Nebo jen 80% z DPH? Nebo jiný podíl (jaký)? Anebo DPH průběžně úměrně odpisům? V tomto nemám jasno.
Auto budu používat jak pro účely podnikání, tak i pro soukromé účely.
Dotaz č. 2: Jelikož nyní používám paušální výdaje z příjmů, mohu k tomu uplatňovat ještě i paušální výdaj 4000,- měsíčně na auto? Anebo tím, že už mám paušální výdaje, tak zahrnují vše, tedy i případný provoz auta?
Předpokládám, že správná odpověď je, že stávající paušál 60% už obsahuje vše, tedy i výdaje za provoz auta a paušál na auto už k tomu využívat nemůžu.
Musím vést knihu jízd (usuzuji ze souvisejícího tématu Auto na s.r.o).
Dotaz č. 3: Jelikož vedu knihu jízd, mohu si nechat vracet celé DPH ze služebního používání (benzín) + poměrem služební/soukromé i celé DPH z nákladů na provoz a údržbu auta (servis, gumy, apod.)
Předpokládám, že správná odpověď je, že to takto mohu dělat ...
Trochu nejasno mám v tom poměru služební/soukromé, neb se bude neustále měnit.
Anebo se bere aktuální poměr v době DUZP výdaje?
Tento dotaz v podstatě souvisí i s tím prvním, neb mi je zvláštní, že by mi FÚ dovolil uplatnit celé DPH z koupě a auto pak mohlo být libovolně používáno i pro soukromé účely?
Dotaz č. 4: Zahrnutím auta do majetku pro mě vyplývá povinnost začít platit silniční daň. Vyplývá pro mě z tohoto úkonu i nějaká další povinnost?
Uměli byste odpovědi podpořit i citováním předpisů a konkrétních paragrafů?