To se dalo čekat, že se to zvrhne od účetní otázky k diskusi o spropitném samotném. Taky to považuju za přežitek a zlozvyk. Platím za službu cenu, kterou si oni sami stanovili. Proč bych měl dávat ještě něco bokem zrovna v tomto konkrétním odvětví, navíc automaticky? Můj dojem z restaurace dělá z 90 % kvalita jídla a tedy umění kuchaře, přinést mi to může klidně cvičená opice. A i kdybych na to přistoupil, tak mi nesedí odvozování výše jako procento z útraty, přinést mi jídlo a tři piva je stejná práce bez ohledu na cenu, naopak čím dražší podnik je, tím víc si říkám, že by neměl mít problém dobře zaplatit personál.
Dostatečnou odměnou by měl být fakt, že v případě spokojenosti podnik navštívím znovu a případně doporučím či kladně ohodnotím na různých službách tímto se zabývajícím.
Moje oblíbená scénka:
https://www.youtube.com/watch?v=ZKKxfeNl4ukPokud jde o zpracování na terminálu při platbě kartou, v Kolkovně na Budějovické mají na terminálu za zadání spropitného extra obrazovku a pozor, nejde jít dál pokud tam chci nechat nulu.
Nedávno sem se také setkal s tím, že mi maník dal účet a pak se na férovku zeptal kolik že tedy může na terminálu zadat. to se přiznám, že sem vyměk a účet za 559 zaokrouhlil na 600.
Samozřejmě jak si to pak ve firmě zpracují v účetnictví a přerozdělí mezi personál je otázka, často kasíruje někdo jiný než kdo obsluhoval a jestli budou pamatovat i na kuchaře je úplně ve hvězdách, i z tohoto důvodu mi je tento institut proti srsti.