Název firmy

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Tepster 19. 10. 2015 14:44

Zdravím,

Chci se zeptat, jestli je nějak definováno, jak má vypadat název firmy? Nepočítám to, že se musí lišit od názvů existujících firem apod., ale třeba jestli může obsahovat pomlčku, podtržítko, číslice..., jestli tyto znaky mohou být na začátku...?

Děkuji
Tepster
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 19. 10. 2015 19:44

Nevím, jestli ti soud zapíše _Europe_Best_Company_ s.r.o., to asi neprojde ani přes notáře. Číslice můžeš dát do názvu jaké chceš a kam chceš. Pomlčky by vadit neměly
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 10. 2015 06:52

Tu číslici nevím, jestli bych doporučil. Ne že by to nemohlo být, viz třeba 3M, ale může to dělat problém v různých databázích.
Pamatuji si, že jsem kdysi nemohl v papirovem telefonním seznamu najít firmu začínající číslicí, byla až úplně na konci, až po Z, já ji hledal fonetický :).

Ideální by bylo něco bez háčků a čárek s volnou .cz doménou :).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod astrapa 20. 10. 2015 08:57

Myslím, že podle pravidel české mluvnice se číslice v abecedě opravdu řadí až nakonec, takže v seznamu to bylo správně za Ž.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 10. 2015 09:11

Nerozporuji, že to je správně, ale že potenciální zákazníci budou mít problém firmu najít.
Často firmy bojují o to, aby byly v seznamech nahoře (AAA Auto, AAA Radiotaxi,...) a tady se dobrovolně posadit až na konec, kde mě spoustu zákazníků nebude hledat?

I třeba Apple má svůj název ovlivněný tím, že chtěli být v tel. Seznamu před Atari :)
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Akciový Klokan 20. 10. 2015 09:37

Asi před 10 lety jsem se svého Taiwanského obchodního partnera na podobné téma ptal a bylo mě vysvětleno, že firma musí začínat na "A", protože to nese štěstí a prosperitu :D

Jinak při pohledu na aktuální databázi našich zákazníků se domnívám, že lze zapsat asi cokoliv co zvládne najít na klávesnici příslušná pracovnice při zápisu. Používání "_" a podobných znaků je jen v neprospěch této firmy, protože bude mít problém u svých partnerů při zadávání těchto znaků.
Nevěřte lidem nad 30 let. Mohli by mít znalosti a zkušenosti ! :-)))
Akciový Klokan
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tepster 21. 10. 2015 12:17

Děkuji za odpovědi.

Četl jsem někde na netu, že když se budu snažit mít nějaké jméno, které soud nakonec odmítne, tak to pak stojí hodně času a peněz navíc. Dá se tomu nějak zabránit? Nějak se dopředu zeptat, jestli to povolí nebo tak...?
Tepster
Návštěvník

Odeslat příspěvekod astrapa 21. 10. 2015 14:58

Nesmí být zaměnitelné, tak si zadej do justice.cz, jestli existuje, když ne, tak problém nebude. Nesmi se to samozřejmě krýt ani s ochrannými známkami, ale nepředpokládám, že budeš chtít firmu nazvat Coca Cola s.r.o. (Některá slova jsou v názvu zakázaná, např. "soud".)
astrapa
Přeborník