Příplatky za víkend

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod sendy2014 9. 11. 2015 12:17

Ahoj, je vůbec v mezích zákona, když se zaměstnanec sám vzdá příplatků za víkendové směny s tím, že v pondělí a úterý pak bude mít volno? Vím, že podle nového obč.zákoníku se dá domluvit snad všechno, ale zákoník práce to je něco jiného ...
sendy2014
Návštěvník

Odeslat příspěvekod vilik 10. 11. 2015 03:45

Pokud jde zaměstnanec nad rámec svého závazku o víkend do práce, příplatek mu náleží i v případě, že si následně za tyto hodiny vybere náhradní volno. Je to logické z pricipu. Byl v sobotu, či neděli v práci? Byl, čili mu náleží příplatek. Tohoto příplatku se nedá zříci. Ale může jej klidně věnovat třeba na dobročinné účely. Po zdanění. Chceš číslo mého účtu??? :mrgreen:
vilik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radecekh 10. 11. 2015 06:24

vilik:
Já ten dotaz chápu jinak. Zaměstnanec chce mít zcela dobrovolně volno v pondělí a v úterý a chce si to odpracovat o víkendu. Zaměstnavatel by na to přistoupil, ale rozhodně nehodlá dávat nějaké víkendové příplatky, které ani zaměstnanec nechce. A otázka je, jestli stačí svobodná vůle obou stran nebo do toho stát nějakým zákonem kecá natolik, že ačkoli obě strany něco chtějí, mají smůlu.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod wit.cz 10. 11. 2015 13:54

Podobně jako není považováno za práci přesčas, pokud v po a út budu v práci místo standardních 8 hodin rovných 12 hodin (odhlédneme od povinných přestávek), a ve středu si tyto hodiny navíc vyberu, tak si myslím, že ani příplatek za víkend není součástí tohoto. Záleží také na pracovní, příp. kolektivní smlouvě. Protože pokud je pracovní doba stanovena i na dny pracovního klidu, pak příplatky za práci o víkendu náleží (stejně jako jiné za práci v noci apod.).
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod vilik 10. 11. 2015 15:54

radecekh píše:vilik:
Já ten dotaz chápu jinak. Zaměstnanec chce mít zcela dobrovolně volno v pondělí a v úterý a chce si to odpracovat o víkendu. Zaměstnavatel by na to přistoupil, ale rozhodně nehodlá dávat nějaké víkendové příplatky, které ani zaměstnanec nechce. A otázka je, jestli stačí svobodná vůle obou stran nebo do toho stát nějakým zákonem kecá natolik, že ačkoli obě strany něco chtějí, mají smůlu.

Příplatky za soboty a neděle jsou přímo nařízeny zákoníkem práce. Na tom nezmění nic, ani jakákoli dohoda se zaměstnavatelem.
Kód: Vybrat vše
XX.8.3 Příplatek za práci v sobotu a v neděli  (§ 126)

Příplatek přísluší za hodinu práce  ve výši 25 % průměrného hodinového výdělku za každou hodinu práce v sobotu nebo v neděli.

Příplatek se poskytuje za kalendářní sobotu a neděli bez ohledu na to, zda jsou tyto dny pro zaměstnance podle harmonogramu dny nepřetržitého odpočinku či nikoliv.

Při výkonu práce v zahraničí může zaměstnavatel poskytovat příplatek i za práci ve dnech, na které podle místních podmínek obvykle připadá nepřetržitý odpočinek v týdnu.
vilik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod radecekh 10. 11. 2015 16:49

vilik:
Tedy správná odpověď na původní dotaz je, že to nejde, že se to musí obejít. Například tím, že se dohodnou na o 10 % nižším hodinovém výdělku, aby si zaměstnanec vydělal stejně a stát byl spokojenej, že nikdo neporušuje jeho zákony.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod PeterSu 12. 11. 2015 13:41

Jde to udělat tak, že narazíš na vychytralého zaměstnavatele, který ti o ten bonus pokrátí základní mzdu. Zažil jsem, že jsem měl ve smlouvě ujednánou 10 000 výplatu minimálně. Realně jsem dostával 12 000 za bonusy atd. Když jsem měl práci přes čas, tak se to na výplatě neprojevilo, strhlo se to z bonusů a premií. Stejně tak se neprojevovala práce o víkendu nebo o svátku. Když se člověk ohradil, nebo si vzal den dovolené tak dostal těch 10 000 co měl ve smlouvě a nic navíc.

Také to jde udělat tak, že si ten víkend nečipneš příchod včas, ale realně tam budeš. To po mě taky občas chtěli
PeterSu
Kolemjdoucí