Manko a dph

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hacik1 16. 11. 2015 14:45

Ahoj, zaměstnanec u nás udělal maňasa, který nám udělal na skladě, ale je pravda, že to manko je bez dph? Že bude splácet jen čistě zboží v pořizovacích cenách bez dhp? Zdá se nám to nějak mírný na to že se dnes platí daň snad za všechno ....d
hacik1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 16. 11. 2015 15:09

Tak to jsem zvědav, co na to odpoví ROP.
Ale je fakt, že z náhrad škod firma DPH neodvádí, takže třeba pojišťovna plní plátcům také bez DPH. Na druhou stranu by to byl snadný způsob jak nakoupit bez DPH, prostě manko na skladě - manko uhradím a mám zboží za cenu bez DPH.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Rop 16. 11. 2015 16:19

Tak v zásadě jsou dvě možnosti:
1. vzhledem k tomu, že zboží nebylo použito na ekonomickou činnost, tak není nárok na odpočet DPH - takže se odvede daň z pořizovací ceny (čili pořizovací cena je vyšší o DPH). Pak náhrada škody je v ceně včetně DPH.
2. Uskuteční se dodání zboží a z prodeje se odvede DPH.

Tak jako tak odvede okradený odvede DPH a zaplatí to zloděj :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hacik1 17. 11. 2015 10:01

Ale pak je ta firma okradená vlastně 2x. Poprvé že musí vrátit státu DPH a podruhé ji okradl zaměstnanec, který sice uznal vinu a splátkový kalendář, ale protože byl na hodinu propuštěn, tak je jasné, že to splácet té firmě nebude.

-- 17. 11. 2015 11:09 --

...našel jsem zajímavý odkaz:
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/doku ... o-pohledu/
hacik1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 17. 11. 2015 18:18

No a tam se dočteš to samé co ti píšu já.

Nemáš nárok na odpočet, takže pachateli musíš dát k úhradě cenu zboží včetně DPH. Kapišto?

Nebo jsi nečetl variantu b) úplně dole?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hacik1 17. 11. 2015 19:36

No právě že četl a chápu to tak, že když firma chytí viníka-zaměstnance, ten přizná vinu a podepíše dohodu o splátkách, tak se dph neřeší ...firma má sice manko, ale i pohledávku, i když tu zřejmě nikdy v životě po tom maníkovi nevymůže.
hacik1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hacik1 2. 12. 2015 20:58

Jsem z toho blázen - metodik na DPH z FÚ nám sdělil toto: "V případě manka, kterým se rozumí inventarizační rozdíl, kdy je skutečný stav nižší než účetní, je třeba správci daně prokázat, že skutečně nedošlo ke zdanitelnému plnění. Aby manko nebylo považováno za zdanitelné plnění, musí plátce vznik manka doložit a předepsat manko odpovědné osobě k náhradě. V případě prokázaného manka se při jeho předepsání k úhradě či náhradě zaměstnanci, pojišťovně, pachateli či jiné osobě z důvodu náhrady vzniklé škody nejedná o plnění, které je předmětem daně. Pokud však v případě zjištění manka není odpovědné osobě účtována náhrada škody a není ani jiným způsobem prokázáno, že se jedná o škodu, jedná se o dodání zboží ve smyslu § 13 odst. 4 písm. a) ZDPH tj. použití majetku pro účely nesouvisející s uskutečňováním ekonomické činnosti. Pokud u předmětného chybějícího majetku plátce uplatnil nárok na odpočet daně na vstupu, je třeba v případě neprokázaného manka či manka, které nebylo dáno k úhradě či náhradě odpovědné osobě, toto považovat za dodání zboží ve smyslu ZDPH. " Znamená to tedy, že opravdu firma DPH nemusí vracet, když má viníka ?
hacik1
Mírně pokročilý