Na jaké pobočky úřadů jít?

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod josef.glitsher 3. 1. 2016 17:39

Dobrý den,

Chci se zeptat, jestli je někde určeno, na kterou pobočku ŽÚ, FÚ, SSZ a ZP musím jít, když zakládám živnost, když chci doložit status studenta a následně když chci podat daňové přiznání nebo přehled? Nebo jestli na tom nezáleží?

Děkuji
josef.glitsher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod osobne2 3. 1. 2016 17:41

V místě trv. bydliště.
osobne2
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 3. 1. 2016 19:53

Živnostenský úřad jakýkoliv.

Zdravotní pojišťovna - podle toho jakou máš (není to s datovou schránkou to je přece jedno).

OSSZ - místo trvalého bydliště (i s datovou schránkou se musíš trefit na ten správný).

Finanční úřad - nejlépe územní pracoviště kde máš trvalé bydliště, jinak v rámci kraje kde máš trvalé bydliště (s datovou schránkou se stačí trefit do správného kraje).
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod astrapa 3. 1. 2016 20:05

V předchozím vláknu ses ptal na JRF, tak předpokládám, že chceš, aby tě všude ohlásil ŽÚ, což také jde, pak můžeš použít jakýkoliv. Ale bohužel to není spolehlivé, ŽÚ dělají chybu a stejně vždycky se ostatní úřady ohlásí, že potřebují něco doplnit, čili "jednotný formulář" na houby.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod josef.glitsher 3. 1. 2016 21:42

Dobře, děkuji.

Sice to není úplně k tématu ale už nechci zakládat další vlákno.. - Když chci mít SVČ považovanou jako vedlejší, musím dodat potvrzení o studiu na ZP a SSZ. Musím to dávat ještě někam jinam? Když budu při počítání daní z příjmu uplatňovat slevu na studenta, tak to půjde na FÚ - jak oni vědí, že na slevu mám nárok?
josef.glitsher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod astrapa 3. 1. 2016 22:12

Potvrzení o studiu bych dodal v originále na ZP a OSSZ ihned při ohlášení. A pak až budeš podávat daňové přiznání, tak bych originální potvrzení o studiu připnul k přiznání.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 4. 1. 2016 14:21

Potvrzení o studiu jsi povinen dodat na zdravotní pojišťovnu a na sociálku. Do 8mi dnů od zahájení podnikání. To mi přijde už skoro lepší si tam dojet a nevyužít jednotné registrační místo na ŽÚ (respektive tam založit živnost a registrovat se na berňák).

Berňák se to dozví až z daňového přiznání.

U socky a zdravky je to potřeba kvůli zálohám. Aby byly v prvním roce podnikání nulové.

Mimochodem, na zdravotní pojišťovnu jsi povinen dát potvrzení o studiu každoročně nejpozději do 8. září. Neboť musíš prokázat, že plátcem pojistného za tebe je stát - viz § 10 odst. 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod josef.glitsher 4. 1. 2016 15:10

Opravdu je to tak i s tou ssz? Na jakpodnikat.cz a myslím, že i přímo na stránkách čssz jsem četl, že se potvrzení o studiu může podat buď při založení živnosti, NEBO až s Přehledem na konci roku.
josef.glitsher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod astrapa 4. 1. 2016 15:29

Stejně tam půjdeš, ne? Tak si nech na studijním udělat 3 potvrzení a po jednom dej na každý úřad.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod josef.glitsher 4. 1. 2016 15:32

Pravda. Ale počkat, 3? Myslím, že zrovna ty jsi už předtím psal, že na FÚ ho mám dát až na konci roku s Přehledem.
josef.glitsher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod astrapa 4. 1. 2016 16:01

Ale budeš muset dodat potvrzení za celý rok 2016 (v březnu 2017 až podáš DAP). Nevím, jestli školy umí vystavit potvrzení zpětně, ale snad ano
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod josef.glitsher 4. 1. 2016 16:28

Dobře, děkuji.

Snad už poslední malý doraz: Co mám do JRF do sekce k zdravotní pojišťovně napsat jako měsíční zálohu? Můžu tam napsat nulu, když to (ale až potom, kdy jim dám potvrzení o studiu) bude vedlejší činnost?
josef.glitsher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 4. 1. 2016 16:41

Nedoneseš potvrzení o studiu na SSZ - budeš muset platit zálohy. Protože dle SSZ budeš vykonávat hlavní činnost - viz § 13a odst. 1. písm. c) zákona o pojistném na sociální zabezpečení.

Abys nemusel platit zálohy musíš prokázat vedlejší činnost ... a tu prokážeš jedině potvrzením o studiu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod josef.glitsher 4. 1. 2016 16:44

A to má odpovídat na mou otázku? :)

Ptal jsem se, jestli tam tedy mám napsat nulu, když jim plánuji do 8 dnů dát to potvrzení o studiu.
josef.glitsher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 4. 1. 2016 21:42

ano.
Rop
Administrátor