OSVČ - doklad o přijetí peněz

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod josef.glitsher 27. 1. 2016 08:05

Dobrý den,

Někde jsem slyšel, že když jako OSVČ s živnosťákem přijmu peníze za práci bezhotovostní formou, musím o tom uchovávat doklad - výpis z účtu. Je to pravda?

Děkuji
josef.glitsher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 27. 1. 2016 09:05

A čím jiným doložíš ten příjem peněz?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod josef.glitsher 27. 1. 2016 09:16

No já právě nevím, jestli se to vůbec musí dokládat. Logicky bych řekl, že stát zajímá, kolik jsem vydělal, tzn. kolik mu mám dát na daních (tedy musím uchovávat příjmové doklady a faktury), ale jestli jsem ty peníze opravdu dostal nebo ne, by ho podle mě vůbec nemuselo zajímat...
josef.glitsher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 27. 1. 2016 09:42

No a kdyz vezmes hotovost, tak vypisujes prece prijmovy pokladni doklad. A to ti divne neni? Proc je ti to teda divne u uctu?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod josef.glitsher 27. 1. 2016 09:51

Tak když udělám práci, domluvím se na ceně, vystavím fakturu - to by mělo stačit, ne? Ta faktura.
josef.glitsher
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 27. 1. 2016 09:53

Mas zajimave predstavy o podnikani.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod eL Ká 27. 1. 2016 10:52

Přiznám se, že jsem překvapený stejně jako Josef.

SATANe, nevíš, zda je potřeba potvrzení o přijaté platbě vlastnit vytištěné pro případ kontroly FÚ? V dnešní době, kdy si přes IB vyjedu historii za 5 let zpátky a všechny příjmy poukládám jako PDF mi to přijde jako maličko anachronismus.
eL Ká
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod paty07 27. 1. 2016 16:08

Některé banky vedou historii jenom rok.
paty07
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 28. 1. 2016 19:07

Daňová evidence je evidence příjmů a výdajů

Uvedu příklad: faktura vystavená v roce 2015, uhrazená v roce 2016 se zdaňuje v roce 2016.

Faktury jsou naprosto vedlejší věcí, nejdůležitější jsou fyzické příjmy peněz. U výdajů je to podobné - opět se základ daně snižuje o zaplacené faktury. Faktura je jenom jakýmsi podkladem pro uznání daňově uznatelného výdaje.

Ona logika je věc hezká, ale v daních to neplatí. Stačí nahlédnout do zákona o daních z příjmů:
§ 6 odst. 3: (3) Základem daně (dílčím základem daně) jsou příjmy uvedené v odstavcích 1 a 2 s výjimkou uvedenou v odstavci 6. Tyto příjmy se snižují o výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení s výjimkou příjmů uvedených v odstavci 1 písm. d). Pro zjištění základu daně (dílčího základu daně) se použijí ustanovení § 23 až 33.
§ 7b odst. 1: (1) Daňovou evidencí se pro účely daní z příjmů rozumí evidence pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů. Tato evidence obsahuje údaje o
a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně,
b) majetku a dluzích.

A co se týče "tisku" dokladů, tak na to člověk najde odpověď v § 7b odst. 5: (5) Poplatník je povinen uschovávat daňovou evidenci za všechna zdaňovací období, pro která neuplynula lhůta pro stanovení daně.
Takže pokud to máš v PDF a můžeš to vytisknou, tak to není problém, ale berní baba může být tak zběsilá, že ty výpisy chce autorizovat bankou a to je pak tóčo.

A mimochodem ... kdo má banku, která neumí zpětně vytisknout výpis po dobu, kdy je základní promlčecí lhůta (což je nově 3 roky), tak honem rychle pryč.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod astrapa 28. 1. 2016 21:36

Berní babě pošle výpisy emailem (vygenerované do PDF a podepsané e-podpisem banky).

V minulosti si tu bájil něco o křížové kontrole, kdy berní baba vyzve druhou stranu k potvrzení, že platbu odeslala :)
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod radecekh 28. 1. 2016 21:36

Rop píše:Uvedu příklad: faktura vystavená v roce 2015, uhrazená v roce 2016 se zdaňuje v roce 2016.

Fakt? Takže, když jsem jako OSVČ (náklady uplatňuji paušálem) vystavil fakturu v půlce prosince, splatnost byla 31. 12. 2015, ale odběratel mi ji zaplatil až teď v lednu (podle připsání na bankovním účtu), tak se mi v teď podávaném daňovém přiznání neobjeví? A budu ji tam mít až příští rok?
Jestli jo, tak díky, protože já bych jí tam uvedl, zdanil a nejen, že bych to měl blbě, ale ještě se okradl.
radecekh
Diskutér

Odeslat příspěvekod astrapa 28. 1. 2016 21:37

Rop píše: § 7b odst. 5: (5) Poplatník je povinen uschovávat daňovou evidenci za všechna zdaňovací období, pro která neuplynula lhůta pro stanovení daně.

To je teda kolik let?
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 28. 1. 2016 22:21

Tři až nekončeno :lol: viz § 148 daňového řádu:
(1) Daň nelze stanovit po uplynutí lhůty pro stanovení daně, která činí 3 roky. Lhůta pro stanovení daně počne běžet dnem, v němž uplynula lhůta pro podání řádného daňového tvrzení, nebo v němž se stala daň splatnou, aniž by zde byla současně povinnost podat řádné daňové tvrzení.
(2) Lhůta pro stanovení daně se prodlužuje o 1 rok, pokud v posledních 12 měsících před uplynutím dosavadní lhůty pro stanovení daně došlo k
a) podání dodatečného daňového tvrzení nebo oznámení výzvy k podání dodatečného daňového tvrzení, pokud tato výzva vedla k doměření daně,
b) oznámení rozhodnutí o stanovení daně,
c) zahájení řízení o mimořádném opravném nebo dozorčím prostředku,
d) oznámení rozhodnutí ve věci opravného nebo dozorčího prostředku, nebo
e) oznámení rozhodnutí o prohlášení nicotnosti rozhodnutí o stanovení daně.
(3) Byla-li před uplynutím lhůty pro stanovení daně zahájena daňová kontrola, podáno řádné daňové tvrzení nebo oznámena výzva k podání řádného daňového tvrzení, běží lhůta pro stanovení daně znovu ode dne, kdy byl tento úkon učiněn.
(4) Lhůta pro stanovení daně neběží po dobu
a) řízení, které je v souvislosti se stanovením daně vedeno před soudem ve správním soudnictví a před Ústavním soudem,
b) řízení o otázce, o níž je příslušný rozhodnout soud a která je nezbytná pro správné stanovení daně,
c) trestního stíhání pro daňový trestný čin související s touto daní,
d) od zmeškání odvolací lhůty proti rozhodnutí o stanovení daně až do oznámení rozhodnutí o jejím navrácení v předešlý stav,
e) od marného uplynutí úložní doby až do dne doručení rozhodnutí, kterým je prohlášena neúčinnost doručení rozhodnutí vydaného v nalézacím řízení, nebo
f) ode dne odeslání žádosti o mezinárodní spolupráci při správě daní až do dne obdržení odpovědi na tuto žádost nebo do dne odeslání oznámení o ukončení mezinárodní spolupráce při správě daní v dané věci.
(5) Lhůta pro stanovení daně končí nejpozději uplynutím 10 let od jejího počátku podle odstavce 1.
(6) V důsledku jednání, které bylo předmětem pravomocného rozhodnutí soudu o spáchání daňového trestného činu, lze daň stanovit do konce druhého roku následujícího po roce, v němž nabylo rozhodnutí soudu právní moci, bez ohledu na to, zda již uplynula lhůta pro stanovení daně.
(7) Pokud daňový subjekt podá řádné daňové tvrzení nebo dodatečné daňové tvrzení a současně tvrzenou daň včetně jejího příslušenství uhradí, je-li toho třeba pro zánik trestnosti daňového trestného činu z důvodu účinné lítosti, lze daň stanovit bez ohledu na to, zda již uplynula lhůta pro stanovení daně.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod astrapa 28. 1. 2016 22:34

Koukám, že v tomhle státě je nejlepší se nechat prohlásit za nezvěstného :nenapadne
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 29. 1. 2016 08:02

astrapa píše:V minulosti si tu bájil něco o křížové kontrole, kdy berní baba vyzve druhou stranu k potvrzení, že platbu odeslala :)

Především berní teta se může podívat do banky sama. Ale výpisům z malých bank pořád nevěří.

-- 29. 1. 2016 08:03 --

radecekh píše:Fakt? Takže, když jsem jako OSVČ (náklady uplatňuji paušálem) vystavil fakturu v půlce prosince, splatnost byla 31. 12. 2015, ale odběratel mi ji zaplatil až teď v lednu (podle připsání na bankovním účtu), tak se mi v teď podávaném daňovém přiznání neobjeví? A budu ji tam mít až příští rok?
Jestli jo, tak díky, protože já bych jí tam uvedl, zdanil a nejen, že bych to měl blbě, ale ještě se okradl.

Tak neokradl. Ale kdyby baba přišla na kontrolu v roce 2020 tak bys jí zdanil znovu i s penále a neměl si ji kde odečíst (rok 2015 už by byl uzavřen, rok 2016 ještě ne).
Rop
Administrátor

Další stránka