Zapůjčení vozu do firmy

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod hacik1 25. 4. 2016 15:54

Ahoj, když bych chtěl jako společník zapůjčit své firmě svůj vůz, nebude problém když to bude třeba bezplatně nebo jen za 1 Kč ? Chci vůz využívat i pro své soukromé cesty a nechci firmě zbytečně vytvářet náklady ...máte s tím někdo zkušenost?
hacik1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 25. 4. 2016 20:15

Viz § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů - FO bude muset zvýšit základ daně na běžné nájemné.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hacik1 28. 4. 2016 13:27

Jasně, rozumím, firmě půjčím za korunu, ale zdaním třeba 50000 Kč. Ale na zápůjčky peněz se takový metr nepoužije, že ? Když své firmě s.r.o. zapůjčí moje druhá firma s.r.o. peníze s úrokem 1%, tak se nedodaní běžným úrokem...je moje teorie správná nebo jsem zase špatně pochopil účetního ?
hacik1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 28. 4. 2016 17:55

A četl jsi ten zákon nebo ne?
Liší-li se ceny sjednané mezi spojenými osobami od cen, které by byly sjednány mezi nespojenými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, a není-li tento rozdíl uspokojivě doložen, upraví se základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl. Nelze-li určit cenu, která by byla sjednávána mezi nespojenými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, použije se cena určená podle právního předpisu upravujícího oceňování majetku. Ustanovení věty první a druhé se nepoužije v případě uzavření smlouvy o výprose nebo o výpůjčce a v případě, kdy sjednaná výše úroků z úvěrového finančního nástroje mezi spojenými osobami je nižší, než by byla cena sjednaná mezi nespojenými osobami, a věřitelem je daňový nerezident nebo člen obchodní korporace, který je daňovým rezidentem České republiky nebo poplatník daně z příjmů fyzických osob.

Člen obchodní korporace = společník / akcionář
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hacik1 28. 4. 2016 18:42

No právě že četl, ale promiň, pro mě to fakt není srozumitelný. Právě že jsem to pochopil, že si spojené firmy mezi sebou můžou půjčovat peníze za úrok nižší než normálně u banky....nebo jsem to zas spatně pochopil?
hacik1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 28. 4. 2016 20:38

Věřitel = společník
Dlužník = společnost
... to jde za nižší úrok

Všechny ostatní varianty (věřitel = společnost, dlužník = společník nebo věřitel = společnost, dlužník = sesterská společnost) jsou dodaněny.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod hacik1 29. 4. 2016 11:12

Díky, ROPE.
hacik1
Mírně pokročilý