co se týče hodnoty z které se platí daň - pokud máš nizkou kupní cenu buďto použiješ směrnou hodnotu - je na webu
http://smernahodnota.financnisprava.cz/ a počítá se 75 procent z ní a nebo znalecký posudek.
plus stačí kopie kupní smlouvy, ověřený podpisy nepotřebujou.
platí se daň z toho co je vyšší.
to znamená koupíš něco za 40 tisíc, směrnou to má 20 tisíc platíš daň z 40 tisíc.
nebo koupíš něco za 60 tisíc a směrnou to má 130 tisíc, v tom případě můžeš si nechat vypracovat znalecký posudek na menší částku a platíš v tom případě z ceny na znaleckém posudku daň.
a pak jsou velký rozdíly u větších nemovitostí kde koupíš za 300 tisíc a směrná je třeba 600-700 tisíc. a nebo kde jsou částky v milionech.
co se týče fu a katastru, ženská z nějakýho finančáku mi volala kde mám tu kupní smlouvu k podání ? přitom přesně bába papouškuje co tam je ve smlouvě za slovíčka a že to je chybně podle zákona a podání mám nazdařbůh podaný. na jiným finančáku řekne babka tak si udělejte dodatek ke kupní smlouvě bez ověřených podpisů a já vám to uznám ty vaše výklady zákona. a jinde to uznaj bez keců. každá babka si ten zákon vykládala po svým a kupní smlouvy měli na stole v kopii od katastru.
Ale zas tak propojený finančáky nejsou, protože můj okresní - na příjem ten o těchto vkladech nemá ani páru. i když to je třeba stejnej kraj.
a co se týče vyrozumění o vkladu, možná nějaká babka na fu to už chtěla, ale já ji řekl že nemám, chodí to do datovky a tam se to maže. a vona a to nemáte stáhnutý ? já říkám no možná v telefonu kde mám stovku pdf který se jmenujou stejně a ty průběžně mažu, pak jsou pdf očíslovaný 1- 1800 třeba a kde to v tom bordelu mám hledat. teď mám teda tlf s verzí ram 3 Gb a ta už to tak blbě nepojmenovává ty stažený soubory. jediný co mám poznamenaný jsou čísla řízení zápisu vkladu V a něco . takže nakonec nic nechtěla.
beztak to má bába na katastru tak ať se tam podívá. Jenže je možný, že tam neumí nic hledat, natož jestli vůbec ví jakou má nahlizeni do katastru adresu. To se mě stalo taky, to jsem na ni koukal jak z jara, jak to tam loví na seznamu. Bych jí řekl, podle jakýho zákona chce nějaký vyrozumění vo vkladu a vůbec bych jí nic nenosil natož něco platil.
Daň ze samostatného myšlení nebyla dosud zavedena jen proto, že by to byl příjem pro stát zcela zanedbatelný.