Dobrý den,
po roce podnikání jako OSVČ zakládáme s kamarádem s.r.o. Chtěl bych se zeptat, jak moc musím "hrotit" oddělování soukromého a firemního majetku. Je mi samozřejmě jasné, že nemůžu třeba jen tak vybrat peníze z firemního účtu, to je úplný extrém. Ale co například následující body:
(1) sídlo - budeme mít v bytě mých rodičů, neplánujeme žádnou nájemní smlouvu, pouze nám k tomu moji rodiče dali souhlas.
(2) naše práce - musíme se sami zaměstnávat pokud budeme vykonávat práci v rámci podnikání firmy? Nebo můžeme pro naší vlastní firmu pracovat zadarmo (v to doufám)
(3) pro práci máme v plánu používat své soukromé notebooky, je to v pořádku, nebo je taky musíme firmě pronajímat?
Ani by mě tyto otázky nenapadlo řešit, kdybychom si např. notebooky pronajímali, měli bychom vyšší náklady a platili menší daň, ale o to mi nejde, jde mi o to, jestli je to v pořádku (smlouva kterou za obě strany podepíše jeden člověk mi zavání spíš obcházením zákona...) ale slyšel jsem, že finanční úřad může říct, že někde vzniká neoprávněný příjem. Pokud budeme mít například zadarmo sídlo v bytě v Praze, mohou říct, že cena obvyklá za takový byt je spousta tisíc měsíčně a že ten příjem zdaňíme.
Děkuji za odpovědi.