OSVC auto - ukonceni podnikani

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod LubaS007 8. 11. 2022 11:47

Ahoj,
jsem OSVC, platce DPH, pausalni naklady 60% (zadne odpisy, karta majetku), auto nakoupene jako OSVC slouzici 85%/15% podnikani soukromne, auto zapsane v registru vozidel na ICO, stari auta 5.5 roku.

Chtel bych ukoncit podnikani a auto dale pouzivat jako soukroma osoba. Co vsechno musim udelat?

1) Tusim, ze budu muset vratit cast 85% DPH z aktualni ceny auta? Jak tuto aktuani cenu zjistim? Jsou k tomu potreba nejake podklady?
2) Je treba zahrnout tento "prijem" do podnikani?
3) Je treba prevest automobil na registru vozidel na mne jako fyzickou osobu?

Dekuji
LubaS007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 8. 11. 2022 12:21

1. Daň z příjmů
V roce, kdy jsi ho koupil, byl jsi paušálista a od té doby jsi pořád paušálista?
Pokud ano, tak platí toto: https://portal.pohoda.cz/pro-podnikatel ... ni-vydaje/

2. DPH
Pokud ho vyřadíš z obchodního majetku pro DPH (viz článek výše), tak odvedeš DPH z ceny obvyklé ke dni vyřazení.
Současně pokud je auto mladší pěti let, tak v tomto roce budeš mít 100 % odpočet DPH.
Viz článek https://money.cz/novinky-a-tipy/dane/ja ... ome-ucely/
To co platí pro prodej (úplně na konci článku), platí i vyřazení z obchodního majetku pro DPH.
Předpokládám, že meziročně zkoumáš, zda nemusíš provést úpravu odpočtu DPH, takže to máš zmáklé :-)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod LubaS007 8. 11. 2022 13:06

No moc zmakle to nemam, proto se ptam... Upravu odpoctu DPH moc nezkoumam a nepridelavam si praci :-)
Ano jsem porad pausalista. Ten prvni link se bohuzel vlozil spatne, muzu poprosit jeste jednou? Diky
LubaS007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 8. 11. 2022 14:24

Opraven link.

Mimochodem, ty vážně máš auto s odpočetem DPH a nazkoumáš úpravu odpočtu DPH? A knihu jízd vedeš? A jak uplatňuješ odpočty na PHM?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor