navysovani mezd

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod lyky88 18. 2. 2023 10:47

Hrajeme fotbal, skoro pralesni ligu. Za zapasy máme odmeny, nove prichozi zacinaji 100 Kč za zápas a pak se to postupně zvedá, kluci, kteři hrajou 10 let mají i 900Kč.
Majitel klubu pravidelně jednou ročně navyšuje odměny celému týmu, nyní o 10%.
A my hledáme cestu, jak to navyšování spravedlivě rozdělit.
Kdyby to bylo striktně podle těch procent, tak nováček dostane 10Kč přidáno a starý mazák 90Kč. Rozdíly se tedy budou skoro exponenciálně zvyšovat, každým rokem. A to nechceme, mladí by neměli motivaci s námi hrát.
Přidat všem stejně už je sice lepší, ale ten rozestup v odměnách bude pořád stejný.
Hledáme tedy variantu, která se bude ideálně velmi jednoduše počítat a bude ty rozdíly odměn mezi hráči postupně snižovat.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Máte někdo vlastní zkušenost, třeba ne z fotbalu ale jakéhokoliv kolektivu?
Naposledy upravil lyky88 dne 18. 2. 2023 11:44, celkově upraveno 1
lyky88
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DrumSession 18. 2. 2023 11:39

Lze to podle rovnice paraboly: čím jsi mladší tím dostáváš více %, ale menší částku; čím jsi starší tím dostáváš méně %, ale větší částku: Y = odmocnina(2.X.K) - Q

Y - přídavek Kč
X - počet let
K - volitelná konstanta (např. 20000)
Q - další volitelná konstanta (např. 100)
paramertry K, Q si lze nastavovat a výsledky pak zaokrouhlit na 5 Kč, 10 Kč. Jo?
Naposledy upravil DrumSession dne 18. 2. 2023 11:44, celkově upraveno 1
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod lyky88 18. 2. 2023 11:44

Vypadá to pěkně, ale sám tu rovnici nesestavím. Můžu poprosit sem?
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
lyky88
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 18. 2. 2023 15:09

lyky88 píše:Hledáme tedy variantu, která se bude ideálně velmi jednoduše počítat a bude ty rozdíly odměn mezi hráči postupně snižovat.
(Vážně to chtějí všichni?i)

Já bych začal od konce – v jakých poměrech chcete skončit? Že budou mít všichni úplně stejně? Nějaké jiné rozdělení, co já vím 1:5 místo současného 1:9? (Jinými slovy, pohádejte se teď rovnou a ne každý rok…)

Až budete vědět, čeho chcete dosáhnout, asi se dá docela snadno tu změnu rozložit do, co já vím, 5 let postupně.

Bez toho cílového stavu vymýšlet nějaké složité vzorečky mi nepřipadá kdovíjak smysluplné, zavedete vzoreček a po deseti letech zjistíte, že nějaká skupina by měla ještě doplácet…

Ale stejně se to bude každý rok vyjednávat znovu, ledaže všichni vidí, že jsou to čistě symbolické peníze a radši ostatním zaplatí pivo navíc, než aby se hádali.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod eetg 18. 2. 2023 15:34

No spravedlivé je právě těch 10 %. Nováček 10Kč a starý mazák 90Kč.
eetg
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod lyky88 18. 2. 2023 16:05

fc70 píše:
lyky88 píše:Hledáme tedy variantu, která se bude ideálně velmi jednoduše počítat a bude ty rozdíly odměn mezi hráči postupně snižovat.
(Vážně to chtějí všichni?i)
Já bych začal od konce – v jakých poměrech chcete skončit? Že budou mít všichni úplně stejně? Nějaké jiné rozdělení, co já vím 1:5 místo současného 1:9? (Jinými slovy, pohádejte se teď rovnou a ne každý rok…)

Chceme, aby se to na zacatku pomerne rychle sblizovalo, ale cim vic to sblizovani bude trvat, aby to zpomalovalo. Stejne pak Ti starsi odchazi do fotbaloveho duchodu, takze se to nemusi resit.
A pro tohle hledam vzorec, kde si dosadim tu pocatecni rychlost sblizovani a kam se chci dostat.
lyky88
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 2. 2023 09:25

Podle mne by nejlepší byla varianta jako má náš důchodový systém. Tj. základní výměra všem stejná a potom rozdílná procentní částka.

Tedy systém (např.) všem 500 Kč a pak 50 Kč za každý odsloužený rok. Jenže to by vedlo k tomu, že ti, co mají teď nejvíc, by měli méně, než před tím a to by se jim nemuselo líbit.

-- 20. 2. 2023 09:28 --

případně doplnit o variantu B - pokud podle nového výpočtu dostane méně, dostal by stejně, ale už by se nenavyšovalo.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod lyky88 20. 2. 2023 09:50

Problém je v tom, že A má odpracováno 10 let a plat 50 000
B odpracováno 5 let a mzdu 80 000. Nastoupil v jiné době, kdy se nedal člověk na tu pozici sehnat za méně.
A teď bych mu musel ty peníze vzít. nelze...
Ale směr dobrý. Jen potřebuju v tom vzorci vyměnit ty roky za aktuální mzdu.
lyky88
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T.E.CH 20. 2. 2023 11:00

Chybí kolonka pro rozhodčí. :D
T.E.CH
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 20. 2. 2023 11:31

Hm, situaci, kdy nově nastoupivší dostali více, než stávající zaměstnanci, znám i z mnoha firem a pozdější % navyšování rozdíl jen prohlubovalo. Dostali jsme se v jedné firmě až do situace, kdy jeden i s maximální pohyblivou složkou měl méně, než jiný, který pracoval tak špatně, že žádnou pohyblivou složku nedostal (a když pracoval dobře, byla pohyblivá složka opět procentní, tj. se rozdíl v platu ještě zvyšoval).

Tady nevidím jednoduchý způsob - jediné řešení je rychlé, i když bolestné. Stanovit nějaký ideální plat a těm, kteří ho přesahují dát "stop stav", těm, kteří ho nedosahují přidávat (a % přidání rozdělit podle platu. Např. ten, který má výrazně pod nově stanovený limit dostane přidáno v % i absolutně více, ten, kterému do limitu chybí málo, dostane přidáno méně).

I tak by ale měla být zachována nějaká pohyblivá složka (ať už podle nějakých výkonů - např. počet gólů, odehrané minuty, pravidelné návštěvy tréninků,...)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod jerry666 20. 2. 2023 18:40

Co tak zvyšovat o 1/x, kde x je počet odehraných let? Takže kdo odehrál míň let, dostane víc přidáno...
jerry666
Mírně pokročilý