Dobrý den
Napadla mě jedna teoretická záležitost (nemám ani firmu ; čistě teorie, ale zeptat se snad můžu ne ). Je možné/legální aby mi vlastní firma (s.r.o nebo a.s.), ve které jsem jediným společníkem půjčila peníze? V případě že:
Řekněme že firma měla zisk 15 mil kč (ať se to hezky počítá). 5 mil kč firma alokuje na příští projekt a 10 milionů ji "zbývá" (zase, teoretický příklad, ať se to hezky počítá a ať je to částka, která by mohla případně finanční úřad už zajímat)...
Případ 1) Řekněme že těchto 10 mil firma nepotřebuje aktuálně a jen by se jí válely na účtu, tak se je rozhodne např. investovat do akcií (což je mimo činnost firmy, firma je zaměřená jiným než "finančním" směrem). Ale v případě že se investice "vydaří" a firmě udělá třeba 2x, tak tím společnost z 10 mil kč udělá celkem 20 mil kč. "Problém" je, že těch dodatečných 10 mil kč zisku z investice musí společnost zdanit že... Jednak 21% daní z příjmu právnické osoby a následně, pokud bych těch 10 mil kč chtěl vytáhnout na sebe, tak dalšími 15% daní z příjmu fyzické osoby. Celkem prostě snad více než 1/3 pryč (cca přijdu o 3,3 mil kč co zaplatím celkem na daních).
Případ 2) Co když mi ta firma ale těch 10 mil kč půjčí (za +- normální sazbu (nevím co je teď, 5% ročně?)), půjčí to mě jako fyzické osobě... Následně to budu JÁ (fyzická osoba) co investuje daným směrem kam chtěla firma (do akcií)... A řekněme následně ještě ty akcie budu držet 3 roky... Pak je prodám... Řekněme, že ty akcie udělají 2x a já je po 3 letech držení jako Fyzická osoba prodám - dostanu 20 mil kč, daň by měla být nula (protože prošel časový test držení 3 roky). Následně firmě vrátím (po 3 letech) těch vypůjčených 10 mil kč + úroky (5% ročně), tedy za 3 roky vrátím 10 mil kč + (cca) 1,6 mil kč na úrocích.
V případu 1) kdy firma sama investuje do akcií (nebo jinam) přijdu o 3,3 mil kč. Pokud to ale udělám případem 2) (firma půjčí peníze mě a investuju do akcií JÁ jako FO), tak přijdu "jen" o 1,6 mil kč, tedy si skoro půlku "ušetřím"... Případ 2 je tedy výrazněji lepší.
Můj dotaz je: Funguje to takto? (nebo jsem něco přehlédl nebo mi něco nedochází) a rovněž- je toto "legální", nebo se na to dívá finanční úřad (nebo kdokoliv jiný) "skrz prsty" (a proč)...? Dělává se to takto a je to legální a projde to finančákem?
Díky