Pohyblivá složka mzdy

Běžné účty, úvěry, leasing, hypotéky, pohledávky a podobně

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vilik 20. 7. 2006 13:07

Náš drahý zaměstnavatel vymyslil systém trestání nemocných docela originálním způsobem.
Kdo nemocí, nebo už jen pouhou návštěvou lékaře zamešká v měsíci 4,5 hodiny, bude mu pohyblivá složka za celý měsíc zkrácena o 20 %. A tak to pokračuje až do finále, kdy kdo zamešká ze stejných důvodů jako výše 10 pracovních dnů, bude mu odebrána pohyblivá složka celá.

Chápu, že pracovník nedostane tuto složku v čase nemoci, nebo návštěvy lékaře. Ale v ostatní dny, kdy se plnou měrou podílí na výrobě by neměl být finančně postihován.

Chápu, že na pohyblivou složku není nárok. Tohle je však diskriminace, protože ostatní pracovníci dostávají pohyblivou složku v plné výši, tudíž ani argument, že si fabrika na to musí vydělat nemá opodstatnění.

Je nějaká obrana?
Děkuji.
vilik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SocPredator 20. 7. 2006 13:52

Ať si to marodi vyžerou. Proti těm, co je doktorka zneschopní ze známosti není obrana. Vy můžete maximálně tak změnit lokál, pokud vám vyhovuje si občas zamarodit, tak doporučuji státní správu
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod ri.va 20. 7. 2006 15:33

No já nevím, ale jsme snad roboti? Onemocnět je už tak hodně nepříjemné a ubere to výdělek, proč k tomu přidávat ještě další tresty?
ri.va
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lemming 20. 7. 2006 16:39

Nevim, jestli to neni reakce na novy skvely zakonik prace, kdy vas zamestnavatel musi platit i kdyz v praci nejste.

A taky je otazka, co je to za firmu. V mnoha situacich je nemoc pracovnika dost problematicky stav pro firmu, protoze zakaznika to nezajima a nekdo tu praci za nej udelat musi.
lemming
Diskutér

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 20. 7. 2006 18:41

r.iva píše:No já nevím, ale jsme snad roboti? Onemocnět je už tak hodně nepříjemné a ubere to výdělek, proč k tomu přidávat ještě další tresty?
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod vilik 20. 7. 2006 18:44

Já nejsem zastánce marodů, co zneužívají systém. Naopak. Klidně bych s nimi zatočil, kdybych měl tu moc. A několik takových znám osobně. Ale jsme lidé a nikdo si nemůže být jist, že ho nemoc nesklátí.
Mě jenom štve, že pokud někdo dostane chřipku, jednou za rok, tak je vlastně potrestán celý měsíc.
Oni to nazvali motivační program. Opak je pravdou. Pokud někdo bude nemocen 10 dnů, tak proč by chodil do práce, když zbytek měsíce bude stejně bez prémií. A to nemluvím o situaci, kdy nemoc bude na přelomu dvou měsíců. Přeci, když jsem v práci a svoji práci vykonávám dobře, tak mám být zaplacen jako kolega vedle, který pracuje stejně dobře jako já, jenže nebyl nemocný a tak nebude trestán.
Možná, že je to opravdu reakce na nový zákoník. Ale vypadá to že šlápli trochu vedle.
Pochopil bych, kdyby se takhle zachoval nějaký soukromníček. Ale tohle je firma Lasselsberger, která má okolo deseti tisíc zaměstnanců.
vilik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 21. 7. 2006 05:57

Být zaměstnavatel, tak to udělám rovněž a ne na měsíčním, ale ročním základě (např. 13. plat jen těm, co uplynulých 12 měsíců nic nezameškali).
Je to nespravedlivé, ale nespravedlivé je i to, pokud ostatní "doplácejí" na ty "marodné". Já, když jsem nemocný, tak si na to beru dovolenou (ta almužna co bych dostal jako "nemocenskou" nestojí vůbec na řeč), stejně tak jsem si vzal dovolenou, když jsem šel k zubaři. Prostě mi to připadá vůči zaměstnavateli nefér, chtít, aby mě zaplatil za něco, co jsem neodvedl.
Pokud je totiž zaměstnanec nemocný, znamená to:
a) jeho práce "se neudělá" - tedy zboží se neprodá, služba neposkytne a zaměstnavatel tak přichází o zisk
b) jeho práci udělá někdo jiný, ale za cenu "ochuzení" té vlastní, výsledek stejný jako a)
c) jeho práce udělá někdo jiný za cenu příplatků za přesčasy
Tak jako tak to pro zaměstnavatele znamená určité náklady. Navíc teď po změně zákoníku práce musí část nemocenské hradit úplně. Není tak logické, že se nějakým způsobem podpoří zaměstnance, kteří nemocní nejsou?
Je to nefér, někdo má prostě smůlu a onemocní, ale život prostě fér není!
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod vilik 21. 7. 2006 08:50

PatrikChrz - ano, vesměs souhlasím, jenže když budu chodit prvních 14 dnů v měsíci do práce a budu odvádět bezvadnou práci, proč by měl tuto bezvadnou práci na konci měsíce zaměstnavatel ohodnotit nulovými přémiemi jenom proto, že jsem předposlední týden onemocněl?

Znám mnoho lidí, kterí si místo nemoci vezmou raději dovolenou. Já k nim patřím také. Když jsem šel po dvaceti letech k lékaři na preventivní prohlídku, našel moji kartu mezi zemřelými.

Je však také pravda, že mnoho lidí nemoc zneužívá. Ať s nimi zaměstnavatel, nebo stát zatočí. Ať však také zatočí s lékařem, který tohle podporuje. Já vím, že je někdy těžké stanovit správnou diagnozu, do člověka lékař nevidí, ale do té doby, kdy bude lékař finančně závislý na počtu návštěv se tohle bude dít. Znám lékaře, který pacienta, který se k němu sotva dovleče ve čtyřicítkách pozve za tři dny na kontrolu. I laikovi je známo, že pacientův stav se za tak krátkou dobu nemůže změnit. Naopak pacient potřebuje klid. Místo toho se musí znovu vláčet do ordinace, aby lékař mohl napsat nějaké bodové ohodnocení. Ale to jsem odbočil.

Moje původní otázka zněla jestli se tomu dá nějak bránit.
vilik
Návštěvník

Odeslat příspěvekod SocPredator 21. 7. 2006 09:00

vilik píše:Je však také pravda, že mnoho lidí nemoc zneužívá. Ať s nimi zaměstnavatel, nebo stát zatočí. Ať však také zatočí s lékařem, který tohle podporuje. Já vím, že je někdy těžké stanovit správnou diagnozu, do člověka lékař nevidí, ale do té doby, kdy bude lékař finančně závislý na počtu návštěv se tohle bude dít. Znám lékaře, který pacienta, který se k němu sotva dovleče ve čtyřicítkách pozve za tři dny na kontrolu. I laikovi je známo, že pacientův stav se za tak krátkou dobu nemůže změnit. Naopak pacient potřebuje klid. Místo toho se musí znovu vláčet do ordinace, aby lékař mohl napsat nějaké bodové ohodnocení. Ale to jsem odbočil.

Moje původní otázka zněla jestli se tomu dá nějak bránit.t/quote]

Proti větru (a Škromachovi) se chcát nedá. Dokud tady bude MPSV, nebo korupcí a špínou prolezlé zdravotnictví, tak na férovost raději hned zapomeňte. Onemocníte, rozhodněte se, vezmu dovču nebo oželím prémie. Zaměstnavatel vám dá vybrat, je to jedině dobře. Chápejte to jako motivační pravidlo! Já osobně bych například tohle uvítal - je to mnohem férovější než když se prémie dávají podle ksichtu. Věřte tomu, že spousta lidí dělá v daleko neférovějších provozech. :?
SocPredator
Diskutér