Toto téma slouží k tomu, jak ušetřit, a sekundárně, jak si nekupovat jízdenku v papírové podobě. Je zaměřen na jednotlivé cesty. Případný odkaz na aplikaci je pro Android (určitě je stejná aplikace i pro iPhone).
Vlak
ČD: MůjVlak - zdarma místenka. Výhodou je, že za každý nákup člověk dostane body (za každých celých 10 Kč je 1 bod) a 550 bodů je IN25 (sleva 25 %) na rok zdarma. Při cestování v jenom kraji bývá výhodnější krajská jízdenka (v některých krajích je možné koupit jen krajskou jízdenku)
Arriva: Arriva CZ - ceny srovnatelné s krajskými jízdenkami (alespoň v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji).
Regiojet: ceny dle nálady, jak v e-shopu, tak v aplikaci (papírovou jízdenku jsem nikdy nezkoušel)
LeoExpress: ceny dle nálady, jak v e-shopu, tak v aplikaci (papírovou jízdenku jsem nikdy nezkoušel)
GW Train Regio: V každém kraji se jízdenky kupují jinak - viz web
Krajské jízdenky
Praha + Středočeský kraj: PID lítačka - ceny stejné jako u papírových jízdenek
Jihočeský kraj - kraj prodává jen vícedenní jízdenky
Plzeňský kraj - MůjVlak - krajské jízdenky se kupují přes aplikaci ČD, a to i pro autobusy. Případně je možné použít Virtuální kartu - ceny jsou podle mě stejné, jako u papírových jízdenek (ale ruku do ohně za to nedám)
Karlovarský kraj - kraj prodává jen vícedenní jízdenky
Ústecký kraj - DÚKapka - sleva 10 % - pokud se ubytujete v Českém Švýcarsku tak dostanete DÚKpass do aplikace - jsou to jednodenní jízdenky zdarma.
Liberecký kraj - IDOLka - především u přestupů významná sleva.
Královéhradecký a Pardubický kraj - systém IREDO - zatím bez aplikace. S IREDO kartou (za 150 Kč) sleva na jízdném cca 10 % (při platbě z elektronické peněženky). Odbavení tak žalostně dlouhé, jízdenku sice nahrají na kartu, ale stejně dostanete papírový doklad o zaplacení. Jízdné je ve vlacích srovnatelné s ČD s IN25 (u papírových jízdenek - s IREDO kartou nižší). Možnost celodenní jízdenky za 200 Kč pro jednotlivce nebo 490 Kč pro pět osob. Pozor nejsou integrovány MHD Hradec Králové a MHD Pardubice.
Kraj Vysočina - systém VDV - bez aplikace - jízdenky jsou levnější než jízdné ČD (a to i levnější než ČD IN 25)
Jihomoravský kraj - IDS JMK Posseidon - levnější při placení z kreditu o více než 10 % (vzhledem k tomu, že kredit se dá nabíjet od 20 Kč, tak nabíjení kreditu nevadí). Levnější než Pípni a jeď v Brně (jízdenka do 15 minut stojí 20 Kč, přes Posseidon 45 minut stojí 19,50 Kč).
Zlínský kraj - FAIRTIQ - levnější než papírové jízdenky na jednu jízdu - dopředu musím jen spárovat platební kartu a spustit cestu před nástupem do prvního vozidla, po výstupu zase cestu ukončím a ono mi to vypočítá cenu samo - potřebuje to data - umí to 4 spolucestující
Olomoucký kraj - MobilOK new - sleva na jízdném cca 10 % oproti papírovým jízdenkám - od 13. 8. 2024 umí i spolucestující (byť nastavení je fakt děsné).
Moravskoslezský kraj - ODISapka - jízdenka je levnější a hlavně se vyplatí při přestupech (jízdné v MS kraji = vstup do vozidla 18 Kč + kilometry 1,70 Kč /km; při přestupu papírovou platíte znovu vstup do vozidla + kilometry; aplikace = vstup do vozidla 10 Kč + 1,50 Kč / km; při přestupu do 45 minut od výstupu neplatíte znovu vstupné do vozidla - pozor při platbě kartou sice máte sníženou cenu, ale platíte při přestupu vstup do vozidla)
Něco ze zahraničí
Drážďany a okolí - VVO mobil - ceny stejné jako papírové, ale musíte mít k tomu HandyTicket účet
Ale dá se použít i FAIRTIQ, jenom pozor musíte si ho před nástupem nastavit (přidat kartu, protože může být jiná, než kterou používáte ve Zlínském kraji či ve Švýcarsku) a umí to jen jednoho spolucestujícího. Výhodná může být taky jízdenka Labe-Elbe - ale ta jen v papírové podobě
Dolní Rakousy + Vídeň - VOR AnachB - zatím jsem nepoužil
Vídeň - Wien Mobil - ceny stejné jako u papírových
Bratislavský kraj - IDS BK - 10 % sleva (30 minutová jízdenka v Bratislavě za krásných 0,97 EUR).
Máte něco, co byste doplnili / opravili?