Z těch "snadno získatelných" bych doporučil Creditas (běžný účet i s kartou je bez poplatku a bez nutnosti plnit jakékoliv podmínky). Výběr za 30 Kč, ale lepší kurzy, než je průměr (i když ne tak dobré jako třeba Alza karta, kterou zmiňuji níže). Zkoušel jsem v Jordánsku a Egyptě a při výběru nad cca ekvivalent 100 euro vyšla výhodněji (i s poplatkem), než Equa, Unicredit (debetka napojená na účet v českých korunách), Česká spořitelna (varianta s výběrem zdarma) a mBank.
Dále mě napadá třeba Alza kreditka. Hodlám toto použití nyní vyzkoušet v Japonsku. Má mít výběr v zahraničí nad ekvivalent 1000 Kč zdarma, přitom má kurzy "čistý MasterCard". Jen pozor, výběr bude (předpokládám) okamžitě úročen, takže by jí to chtělo "přebíjet", ale to není problém. Pokud máš na konci měsíce kladný zůstatek na kartě (tedy ji budeš přebíjet), neměl bys platit měsíční poplatek, který je jinak 29 Kč (při elektronických výpisech).
Nejjednodušší způsob, jak přijít k Alza kartě, je nakoupit něco na Alze v hodnotě minimálně 2 000 Kč a zvolit platba alza kartou spolu s jejím vydáním. Může to být i něco, co v domácnosti stejně spotřebuješ, já takhle nakoupil toaletní papír
. Byla to docela sranda, když nám to přivezl chlápek ze skladu na vozejku a prý "kde máte auto". A já jsem s přítelkyní řekl "ale my nemáme auto"
Nevýhodou je, že kartu ti nemusí vydat a i když ti ji vydají, může to trvat týdny. Já na ni čekal asi 2 měsíce.
-- 18. 3. 2018 07:24 --Na velmi malé výběry třeba Equa - výběr za 9 Kč.
Pozor ale na jednu věc, v Asii je dost častý poplatek za výběr (obvykle ekvivalent 5-6 USD), který si účtuje přímo bankomat. V Thajsku už ho účtují všichni, v Kambodži většina (prý se ještě nějaké bankomaty, které ho neúčtují najdou, ale ubývají, je dobré si to předem zjistit v nějakých fórech).
Pak jsou účty a karty, které se vyplatí mít, i kdyby z jiného důvodu (ČSOB Premium, Erste Premier). Za splnění jediné podmínky (obrat na účtu, je možné vyrobit i uměle) nabízejí zdarma cestovní pojištění a vstupy do salonků (zejména při cestování "hladolety" od Air Asia a podobně se dost vyplatí), výběry z bankomatů zdarma (i když nic moc kurzy, zejména Spořka není moc výhodná, protože účtuje valutovými kurzy).
-- 18. 3. 2018 07:29 --Já osobně se snažím jet do zahraničí vždy dostatečně "karetně vybaven". Mít od obou asociací vždy debetku i kreditku. Pokud si tam hodláš půjčovat auto, může se stát, že tě v některých půjčovnách bez kreditní karty odmítnou (nám se to stalo v Itálii, dokonce nám nepůjčili auto ani na Cetelem kreditku, protože není embosovaná)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.