Dovolená na léto

Praktické informace pro dovolenou v jakémkoli ročním období. Jezdíte autem, autobusem nebo letecky? Tipy pro volný čas

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod bk1999 19. 11. 2023 10:50

Turecko by bylo nejlepší volbou
bk1999
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ... 19. 11. 2023 12:41

myšpulín píše:
... píše:Kdybyste si radeji nejdrive poradne projeli Cechy a tak podporili nase hospodarstvi.
:pozor

Moc drahá destinace, já raději Španělsko a hlavně Kanáry.

Kdyz vidim, co tam cestuje za lidi, tak radeji zustavam v CR. :D

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/migrace-kanarske-ostrovy-senegal-gambie-detska-prava.A231114_100418_zahranicni_misl#cxrecs_s
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MichalFory 29. 2. 2024 10:06

Turecko jsme vybrali letos, poletíme poprvé tak doufám, že se nám tam bude líbit.
MichalFory
Kolemjdoucí

Tento příspěvek byl odstraněn.
Alex Cfyz

Odeslat příspěvekod Roman1989 29. 10. 2024 15:10

Ahoj,
chtěl bych jet teď do Polska tak na 5-7 dnů. A jelikož budu jezdit skoro výhradně po venkově, půjčím si tam auto. A tady bych se vás chtěl zeptat na co si dát pozor, budu to dělat poprvé v životě.
(Navíc dlouho jsem necestoval, tak jediný co vím, že si mám vzít Revolutku, že má nej. kurzy :-)
Našel jsem stránky https://www.discovercars.com/, které agregují nabídku od všech autopůjčoven, ceny mi přijdou teda až směšně levné.
Asi to rovnou objednat přes ně, a nic nevymýšlet?
https://www.discovercars.com/cz/search/ ... IjoiIn0%3D
Ceny to ukazuje nejlevnější u Flextogo.com, a na strankach Flextogo, jsou ty ceny +- podobné, tak je to asi jedno.

Mám svou Toyotu, ale ta žere 8l/100km, proto mi přijde lepší jet vlakem do Poznaně, tam si půjčit auto a zase ho vrátit. Díval jsem se a některá mají spotřebu i pod 5l, jako Toyota Aygo, která se tam dá půjčit za 2200kč na 6 dnů. Mají i Fiaty malé, ty na tom budou podobně. Ten Fiat je dokonce pod tisíc kč na 6 dnů. To se jim ani nemůže vyplatit půjčovat.
Lze si i trochu připlatit a mít třeba něco jako SUV, kde je asi lepší pohled a přehled na silnici (nevím, skoro vůbec neřídím)
Budu jezdit stovky km denně, takže potřebuju jen:
1)ať je to pohodlné
2)nejlevnější provoz co lze.

Pojištění na sebe mám v té csob premium KK. Tak to by mělo být taky v klidu.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod saabik 29. 10. 2024 15:37

Pokud nemáš benzínový osmiválec, tak se přece musí vyplatit jet svým autem. :hm
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Roman1989 29. 10. 2024 15:50

týjo, máš pravdu takový rozdíl to není :-), je to Toyota Corrola a žere těch 8.

benzin 35kč/l
na 100km x 8l= 280kč
100km x 5l = 175kč.

Dle mně je levnější jet vlakem Brno- Wroclaw/Poznaň a tam si půjčit třeba ten Fiat 500, který by měl žrát pod 5l, a s tím tam jezdit. Navíc potřebuju něco co má tu obrazovku na palubovce, abych tam měl GPS. To u svého auta nemám, a má docela pomalou akceleraci. Celkově je starší už.
Na 5 dnů dohromady stojí ten Fiat 500 půjčit 800kč. Přijde mi to dost levné.
nabízím referral: Revolut, ČS, KB, Raiffka, mBank (prsten pro vás za 1kč), IBKR (za který dostanu 200 usd a Ty až 1000 usd).
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 29. 10. 2024 16:08

Autonavigaci lepsi nainstalovat do mobilu, bude to aktualnejsi nez ve vozidle, kde to treba nikdy nebylo aktualizovano.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Roman1989 29. 10. 2024 16:22

aaa: dík za tip. To je další věc, co jsem se chtěl zeptat, já nemám na mobilu data, dobíjím si kredit, takže přemýšlím jak si koupit data neomezená jen na ten týden třeba. Google moc nepomohl, jedině asi novou simku.
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 10. 2024 16:24

jestli máš vlastní auto, volil bych raději cestu vlastním autem. Ušetříš čas při vyzvednutí a vrácení vozidla, nebudeš vázán časy,...

Snad jedině, kdybys neměl dostatečně spolehlivé auto, nebo bys měl problém s řízením na delší vzdálenosti - ale i to by se dalo vyřešit a třeba si dát nějaký "mezicíl" v ČR (zámek, hrad, jeskyně,...) s přespáním.

-- 29. 10. 2024 17:31 --

kup si nějakou jednorázovou SIM i s daty, občas se najdou dobré v akci v hyper/supermarketech. Já, když mi ještě mobil neplatil zamestnavatel, tak jsem si kupoval od 02 kartu pro Ukrajince, tuším za 249 Kč s 15 GB dat + nějaký kredit na hovory s roamingem po celé EU.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Roman1989 29. 10. 2024 16:37

díky Patriku, jo to vrácení vozidla a časový pres, to mě vůbec nenapadlo. Asi teda bude lepší vlastní.
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 10. 2024 16:48

Doporučím ještě toto vlákno - viewtopic.php?f=316&t=1301027&st=0&sk=t&sd=a&start=450 abys věděl, kde vybrat. Také pozor na DCC, nejen bankomaty, ale i polští obchodníci to zkouší, vždy chtěj platbu "ve zlotůvkách" a vždy koukej, co je na displeji.

Jestli pojedeš přes Náchod / Kudowu zdroj, tak si dej na polské straně u benzínky BP žurek. Nejlepší žurek co jsem kdy v Polsku měl, stavujeme se tam vždy, když jedeme alespoň trochu kolem.

Další tip na polské jídlo jsou zapiekanki (něco mezi pizzou a bagetou). Když se budeš chtít ve městě levně najíst, hledej "mléčné bary" , zdání klame, jsou to levné "tácové" jídelny s běžnými jídly (nemusí být nutně z mléka).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Milos 29. 10. 2024 19:42

Roman1989 píše:aaa: dík za tip. To je další věc, co jsem se chtěl zeptat, já nemám na mobilu data, dobíjím si kredit, takže přemýšlím jak si koupit data neomezená jen na ten týden třeba. Google moc nepomohl, jedině asi novou simku.

Na data bych si koupil předplacenku TescoMobile s 50GB dat za 199Kč + poštovné 29Kč https://tescomobile.cz/koupit-sim/
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Roman1989 29. 10. 2024 19:48

díky Miloši.
Patrik: pojedu Brno-Krotoszyn, takže Náchod nee, a pak už je na mě co si tam objedu, jedu pracovně objíždět pobočky Dina (a konkurence), kde máme investici. Takže bude stačit platit jen Revolutem, asi nic mimopracovního vymýšlet nebudu. Přespávat budu asi v penzionech někde na venkově, tak možná max. cash tam.
Dále jsem nevěděl, že je v Rev. lepší vyměnit manuálně, než až při platbě kartou, že mají lepší kurz.

gps: kamarád mi řekl ať si stáhnu offline mapy.cz do mobilu, a pak prý at jen zapnu v Polsku data pro spojení vozidla s GPS, a že to bude žrát méně dat, než klasické online mapy. Nevím koli můžu tak za ten týden využít dat? Milošových 50GB urcite bude stacit ne?
A co ten Waze? Vim ze vsichni v okoli to pouzivaji na silnicích.

ad pripojisteni: staci asi to zakladni - zelená karta. Nebo mam dopojistovat treba odtah atd.?
Roman1989
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 10. 2024 19:56

při směně dopředu by měl mít Revolut o něco lepší kurzy, než při automatcké směně při platbě.

50 GB učitě stačí na cokoliv i na online mapy.

Ohledně pojištění - no, když se nic nestane, budou to vyhozené peníze, když se něco stane, budeš rád, že máš. Jen si nejsem jist, jestli nějakou smysluplnou asistenci je možné sjednat krátodobě. Já mám takovou pojistku zdarma k platební kartě, ale nikdy jsem nevyužil. Vlastní auto nemám.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka