Pokuta za jízdu bez dálniční známky

Praktické informace pro dovolenou v jakémkoli ročním období. Jezdíte autem, autobusem nebo letecky? Tipy pro volný čas

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dave_no 11. 9. 2023 18:34

Stala se mi taková nemilá věc. Jel jsem na víkend na Slovensko a na poslední chvíli jsem se rozhodl jet po dálnici. Na hranicích jsem přes mobil koupil známku, kartou zaplatil, zavřel mobil a jel. Měl jsem pocit, že transakce proběhla a nepočkal na nějaké potvrzení... Zbytek si domyslíte. Nákup zjevně neproběhl a po měsíci přišel dopis (doporučeně, s fotkou). Pokuta 150e, při úhradě do 15 dnů 100e. Zpětně jsem nedohledal nejen platbu, ale ani žádný email. SPZ jsem na webu zadával, nějaký záznam tam asi mít budou, ale zjevně nedošlo k úhradě. Je nějaká šance s tím něco dělat? Jako počítám že ne a zaplatím, ale co kdyby :-)
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pulmann 11. 9. 2023 19:55

A výpis z banky o úhradě by nebyl ?
pulmann
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Alone89 11. 9. 2023 19:56

Bohuzel, plne automaticky system... Takhle zpetne s tim oficialne nejde udelat nic. Pokud by se ti to stalo napr. dnes v 7h rano, tak staci pokud budes mit platnou znamku koupenou do konce toho sameho dne... Pouceni pro priste :)
Alone89
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dave_no 11. 9. 2023 21:49

pulman: Platil jsem kartou přes platební bránu. Jenže ač jsem měl pocit, že tam bylo platba autorizována, tak zjevně ne a platba neprošla. Od ní tedy nemám žádný potvrzení a asi není co řešit. Mají to zjevně automatizovaný jak píše Alone89. Jen se děsím toho, že přijde ještě jeden dopis při cestě tam v jiný den...
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ... 12. 9. 2023 04:35

Nemyslim si, ze to nazvali pokutou, muselo by nejdrive probehnout nejake rizeni. Jestli jim ty dopisy automaticky generuje system, tak to bude jen nejaka vyzva k dobrovolnemu uhrazeni nejake castky. Mozna je soucasti i vyzva k podani vysvetleni? Tezko takhle radit, vse se totit odviji od tiho, kdo je uveden jako odesilatel a od textu, ktery tam je presne napsan a to jsi nezverejnil.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod dave_no 13. 9. 2023 18:44

Jmenuje se to konkretne Rozkaz o ulozeni pokuty za spravny delikt. Fotky prikladam.

Obrázek
dave_no
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod frelichl 13. 9. 2023 20:23

Jak sam pises, nedoslo k uhrade, ze jsi mel dobry umysl bohuzel nikomu nedokazes a asi by je to ani nezajimalo. Je to dusledek implementaci 3DS, kdy je potreba platbu potvrzovat vicero tuknutimi do displeje a vyckat presmerovani na stranku, ktera potvrzuje prijeti platby. Je fakt, ze jsou situace, kdy zase clovek oceni, jak opatrne je ten system nastaveny.

Jedina sance vyhnout se placeni je pokud by ses delsi dobu na Slovensko nechystal, ale ted nevim jaky je limit, od ktereho si staty navzajem pomahaji s vymahanim pohledavek :D a uz vubec nevim jaka je na Slovensku promlceci lhuta.
frelichl
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 13. 9. 2023 20:32

Ten zákon není zase tak dlouhý, aby se nedal ve slovenštině přečíst a pochopit - https://www.zakonypreludi.sk/zz/2013-488

Je to pokuta, kterou musíš uhradit, nebo můžeš podat odpor (§ 13 odst. 2).

Správní řízení by začalo až v okamžiku podání odporu proti rozkazu. Mají to dobře vyřešené. V zásadě ten odpor by mohl mít úspěch jenom, pokud by ti třeba někdo ukradl auto. Oni mají důkaz najisto postavený fotkou. Naši zákonodárci by se mohli učit, jak se dělá efektivní předpis na výběr pokut.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod octr 14. 9. 2023 03:58

Efektivní? Asi jo, 99 procent zaplatí dobrovolně. Ale nevěřím, že se nějak řeší ti cizinci, co nezaplatí. Vymáhání takové pokuty v cizině formou exekuce už asi moc efektivní nebude. V ČR nevymáhá Celní správa pokuty pod 500 Kč formou exekuce ani od čechů, od cizinců podle mě nevymáhají formou exekuce nikdy nic. Ale ČR to má např. udělané i vůči cizincům tak, že umožní řidiči zaplatit nezaplacenou pokutu i za provozovatele z ciziny při příští návštěvě ČR, jinak mu zabaví auto. Jestli ale zabavují cizincům auta i slováci, to nevim.

https://www.ceska-justice.cz/2022/01/vnitro-vydalo-navod-k-vymahani-pokut-lze-zadrzet-i-vuz-ktery-patri-firme/
octr
Trvalý BAN