Jestli dáš za kafe 82 nebo 95 je fakt jedno, zrovna u té kávy může být až extrémní rozdíl v kvalitě, jedna může být nepoživatelná a jiná celkem dobrá (asi nečekám v běžné kavárně ráj pro degustátora kávy, ale i tam může být klidně "velmi dobrá").
Také jde o určitá kulturní specifika. U nás je extrémně levné pivo, jinde může být host citlivý na cenu kávy nebo čehokoliv jiného. Takže srovnávat jednu konkrétní položku není úplně fér.
Trošku lepší je třeba "oběd i s nápojem". Na konci roku jsme byli v Polsku a celkem (nepříjemně) mě tam překvapily ceny, za běžné jídlo + pití jsme platili 40-50 zlotých, tedy až nějakých 290 Kč za osobu. Sice to bylo většinou v centru, ale zase Poznaně, což není úplně turistická destinace.
Jasně, dá se tam stravovat velmi levně, super jsou místní Žabky, které trikem (prohlásily se za poštovní pobočky) mohou mít otevřeno i o nedělích a svátcích a ve třech lidech jsme za "návštěvu" (tj. párek v rohlíku + pití pro tři) dali 21 až 29 zlotých, tedy za osobu nějakých 55 korun . I když jsou dobré a v rámci omezených možností variabilní (2 druhy párků, dvě velikosti, asi 15 druhů omáček), úplně se tím člověk nechce stravovat 3 krát denně
.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.