Dítě - nárok na Rodičovský příspěvek

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Valcoboss 23. 2. 2014 21:21

Dobrý večer,
potřebovali bychom s přítelkyní poradit, já jsem Čech a přítelkyně Slovenka a čekáme spolu dítě. Přítelkyně ještě v ČR nemá trvalý pobyt a chtěli bychom se zeptat, zda by měla nárok na Rodičovský příspěvek zde v ČR, kdyby zde i porodila a dítě mělo české občanství.
Valcoboss
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 24. 2. 2014 00:30

A nebylo by lepsi se informovat tam, kde ten prispevek davaji? Ja vim, stoji to jeden telefonat.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Drejkaa 25. 2. 2014 21:57

Jestli tady pracovala a platila sociální poplatky tak by normálně měla brát rodičák.
Drejkaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jeanette.70 7. 1. 2015 19:55

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc - ohledně rodičovského příspěvsku.
Mám 9letého syna a chtěla bych vědět, zda mám nárok na rodičovský příspěvek. Syna mám ve střídavé péči, trvalý pobyt mám s dítětem u jeho tatínka. Bydlím ale jinde v podnájmu a jsem zaměstnaná.Také jestli mám nárok na sociální dávky, nebo ne.
jeanette.70
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SocPredator 7. 1. 2015 21:11

Nárok na rodičovský příspěvek má rodič, který po celý kalendářní měsíc osobně celodenně a řádně pečuje o dítě, ... nejdéle do 4 let věku tohoto dítěte. Takže asi ne.

No a na dávky, záleží na výdělku - na hmotnou nouzi to nebude, ale možná příspěvek na bydlení - po drobných úpravách trvalého bydliště :-)

https://portal.mpsv.cz/soc/ssp/obcane
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ondrasz 7. 1. 2015 23:36

@jeanette.70: ideálně buď zjistit přímo u zdroje na sociálce anebo zkus hodit dotaz na http://www.emimino.cz/diskuse/socialni-davky-materska-rodicovsky-prispevek/.
Určitě tam dostaneš relevantnější odpověď než tady ;-)
Ondrasz
Nadšenec

Odeslat příspěvekod KOSŤA KOSTIČ 10. 1. 2015 03:35

Při střídavý péči nárok není, protože o takovou péči stát nestojí. Jinak by ji podporoval sám. Stejně tak kdo chce slevu na dani už teď za leden, musí si nechat potvrdit od druhého rodiče formulář od jeho zaměstnavatele, že si děti neuplatňuje...
Jsem gastrosexuál, takže mi každá může akorát tak uvařit...
Je lepší mrtvej frajer, než živej sráč?
KOSŤA KOSTIČ
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Drejkaa 10. 4. 2015 20:52

Brát na devítiletou dceru rodičák? Jo, jo, to by se mi taky líbilo :)
Tento skvělý stát mi nedal ani příspěvek na dítě, protože před třemi letry jsem prý vydělávala moc :) To říkam pořád, nejlíp se mají ti, co dělají ***** :)
Když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.
Drejkaa
Mírně pokročilý