nová eObčanka, portál občana od 1.7.2018

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 27. 8. 2018 18:40

Zkusil někdo už něco s novou občankou řešit na portálu finanční správy nebo to půjde až časem? Jde mi konkrétně o určité úkony (myslím, že odeslání evropské DPH do MOSS), kde jsem to kdysi napoprvé odeslal přes elektronický podpis a bylo mi následně řečeno, že už to nemůžu posílat datovkou (na rozdíl od ostatních daní, kde jsou obě varianty možné) a že prostě už musím navždy to podepisovat... jenže ten applet pro podepisování už funguje pouze v IE verze asi 10 a žádném jiném prohlížeči a já se reálně obávám, že za chvíli nebude jak to přiznání odeslat...
Mr.Scully
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hlava 28. 8. 2018 06:51

S474N píše:No tak jsem toho vyuzil a uz mam eOP, vyzkouseno i prihlaseni a vsechno facha na jednicku. Takze za me spokojenost :mrgreen:

To ano, prihlaseni funguje.
Ale vzhledem k vsudypridomnym vzkazum mam velmi velke obavy, ze bez datove schranky / elektronickeho podpisu prakticky s tou obcankou nepujde delat vubec nic.

Mr.Scully píše:Zkusil někdo už něco s novou občankou řešit na portálu finanční správy nebo to půjde až časem?

Zkusil, ale nic jsem nevykoumal. Skoncil jsem u toho, ze podani vyzadovalo podpis bud tatovou schrankou, anebo elektronickym podpisem. Takto to ale fungovalo i pred eObcankou, takze k cemu mi vlastne je?
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Mr.Scully 28. 8. 2018 08:14

Hm, tak jestli místo elektronického podpisu máme eObčanku, která kvůli autorizaci vyžaduje podepsat elektronickým podpisem, tak jsme se trošku zacyklili a nijak si nepomohli :D Dostal jsem kvůli stěhování novou občanku v lednu, tedy očividně ještě bez toho potřebného čipu, tak to nechám ještě rok dva vyhnít a třeba se státní správa mezitím někam posune.
Mr.Scully
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 28. 8. 2018 14:58

Hlava: no pokud je mi znamo, jde s ni v ramci portalu obcana delat to same, co s datovou schrankou. Muzes upresnit, co presne s ni podle tebe nema jit delat?
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Hlava 28. 8. 2018 17:06

"Je ti známo", anebo jsi to sám zkoušel?

Po přihlášení občankou na portál občana - Podání - Žádost o výpisy:
Pro všechny položky jednotný text "Pro odeslání žádosti musíte mít připojenou datovou schránku typu fyzická osoba."

Stejně tak na daňovém portálu to pouze předvyplní údaje (jméno, příjmení, ...).
Daňové přiznání ale na občanku podat nejde, neboť jsou pouze tyto možnosti:
"Ověření identity přihlášením do datové schránky"
"Podepsat pomocí vybraného kvalifikovaného certifikátu"

Čili občanka bez elektronického podpisu nebo bez datové schránky je v podstatě k ničemu.
Leda tak k tomu, abych se s ní mohl přihlásit ...
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 28. 8. 2018 22:30

No ja to zkousel, ale je pravda, ze Portal obcana jsem mel predtim a datovku s tim mam spojenou, takze jsem si neuvedomil, ze je datovka "v pozadi". Protoze ano, samozrejme jsem si oklikal ty jednotlive vypisy a prisly. Nicmene ted jak to rikas, tak jsem si uvedomil, ze tam na pozadi zrejme lita ta datovka.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Vladimir99 29. 8. 2018 06:50

Jak jsem pochopil, podat daňové přiznání jen prostřednictvím eObčanky by mělo být možné od září:
https://www.podnikatel.cz/clanky/pres-portal-obcana-pujde-podat-i-danove-priznani/
Vladimir99
Návštěvník

Odeslat příspěvekod S474N 29. 8. 2018 08:50

Ja bych rekl, ze se ty sluzby budou cim dal vice rozjizdet. V kazdem pripade jsem sel do toho jen na zaklade toho, ze vydani eOP jsem mel zadarmo a taky proto, ze jsem hracicka. Ctecky mam doma jak na USB, tak i do ExpressCard slotu, takze uz mi chybela jen obcanka :mrgreen:

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Hlava 29. 8. 2018 08:53

Vladimir99 píše:Jak jsem pochopil, podat daňové přiznání jen prostřednictvím eObčanky by mělo být možné od září

Tak to by bylo super, nezbývá než doufat ... :-)
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod 1.5TSI 29. 8. 2018 10:58

Jak ziskat eOP zdarma, kdyz mam platny standardni OP?
1.5TSI
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S474N 29. 8. 2018 11:20

Nijak. Ztrata za 100 Kc.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod 1.5TSI 29. 8. 2018 12:40

No to je ale pokuta, ne poplatek, chci mit vypis z evidence prestupku prazdny.
1.5TSI
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 29. 8. 2018 13:02

Hlava píše:Minulý měsíc jsem zrušil trvalý pobyt v ČR, nechal jsem si k tomu udělat novou občanku s čipem.
Odstěhoval jsem se z ČR, takže do čipové občanky vkládám velké nadějě, že mi usnadní komunikaci na dálku s úřady (mj. v souvislosti s ještě aktivní živností v ČR).

Podotýkám, že datovou schránku nechci.

Datová schránka je naprostý základ pro komunikaci s úřady, pokud jsi v zahraničí. Sám používám od počátku, skoro 10 let. Něco nepřevzít může být hezký průser. ;) Někde můžeš zapomenout a nezaplatit poplatek 100 Kč, ale když o tom nevíš, naroste to na (klidně) desetitisíce. Rozhodně lepší vědět než ne, a na to je datovka skvělá.

A dá se to použít i jako náhrada ověření dokumentu a poslání poštou pro řadu právnických osob (třeba na ČEZ jsem posílal takto PDF). Takovéto poslání stojí 18 Kč, což je výrazně méně jak ověření podpisu na dokumentu + 50 Kč za doporučený dopis, nemluvě o pohodlí.

eObčanka zatím nevypadá jako náhrada Datovek.

Ale pokud ji nemáš, asi vidíš nějaká negativa. To by mě osobně dost zajímalo. Jaká? :)
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hlava 29. 8. 2018 15:44

Nic mi naskakat nemuze, neb mam v Cesku zruseny trvaly pobyt.
Zadne urady tudiz se mnou v cesku nemuzou bez meho vedomi komunikovat.
V registru obyvatel mam navic evidovanou korespondencni adresu do zahranici, takze urady maji povinnost mi pripadne zasilat tam, kde skutecne bydlim.

Na datovce me vadi nekolik veci.
Fikce doruceni, mazani zprav po 90(?) dnech, nemoznost ji zrusit.
Nutnost mit dve datovky pro fyzickou osobu a osvc (to jsem totalne nepochopil).
Taky nutnost zacalovat konverzi, kdyz mi jeden urad neco posle do datovky a druhy to chce na papire.

Nez datovka mi mnohem lepsi prijde elektronicky podpis.
Taky muzu uradum emailem posilat PDF.
Jen je zde zas opruz s vyrizenim a s platnosti podpisu jen jeden rok.
Taky trochu slozitejsi sprava, neb se mi uz stalo, ze jsem potreboval reinstalovat, a zrusil jsem si tim i platny podpis.

Obcanka by to vsechno mohla elegantne resit, lec bohuzel (zatim) neresi.
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 29. 8. 2018 18:55

Tak nejak nechapu, zijes v zahranici, v CR mas zruseny trvaly pobyt a k cemu to teda vsechno vubec realne potrebujes?

S474N
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka