Chystám se na vygenerování žádosti o elektronický podpis.
Klasicky to doteď (zjednodušeně) funguje tak, že se na počítači vygeneruje žádost, na základě žádosti autorita vytvoří elektronický podpis, který se pak nahraje do toho původního počítače. Problém je ten, že vygenerovaný elektronický podpis je svázaný s počítačem, na kterém byl vygenerován/nainstalován. Což je problém zejména ve chvíli, kdy se s počítačem něco stane a je potřeba jej třeba přeinstalovat; v tu ránu je po elektronickém podpisu (zkoušel jsem samozřejmě i zálohu elektronického podpisu, ale nikdy se mi to nepodařilo obnovit ze zálohy).
A teď můj zásadní dotaz, zdali nějak jde s pomocí elektronické občanky vygenerovat elektronický podpis, který by byl vázán ne na počítač, ale právě na elektronickou občanku? Na internetu nic k danému tématu nemůžu najít. Samozřejmě chápu diskomfort, že když budu potřebovat cokoli podepsat, musím předpokládám občanku strčit do čtečky. Ale výhodu vidím právě v té možnosti, nemít podpis svázaný s počítačem, ale moci případně podepisovat na kterémkoli počítači, kde budu potřebovat.
Že jde elektronický podpis na občanku nahrát se dočíst lze (např.
https://www.lupa.cz/clanky/jak-se-podep ... -obcankou/). Ale jde i to generování?