starobní důchod

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Starobní důchod - jak jste na tom? Kolik dostáváte či dostanete?
do 10000 Kč 7 %  36%  [ 7 ]
10000-11000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
11000-12000 Kč 2 %  10%  [ 2 ]
12000-13000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
13000-14000 Kč 2 %  10%  [ 2 ]
14000-15000 Kč 1 %  5%  [ 1 ]
15000-16000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
16000-17000 Kč 1 %  5%  [ 1 ]
17000-18000 Kč 1 %  5%  [ 1 ]
18000-19000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
19000-20000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
20000-21000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
21000-22000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
22000-23000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
23000-24000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
24000-25000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
25000-26000 Kč 1 %  5%  [ 1 ]
26000-28000 Kč 3 %  15%  [ 3 ]
28000-30000 Kč 1 %  5%  [ 1 ]
nad 30000 Kč 0 %  0%  [ 0 ]
Celkem hlasů : 19

Odeslat příspěvekod Tomas 3 13. 2. 2023 22:34

dave_no píše:Otec využil výhodnějšího výpočtu důchodu při odchodu koncem loňského roku, zatímco výplatu si pozastavil a plánuje důchod pobírat až v březnu (kdy měl také odejít do řádného důchodu). Zatím je stále OSVČ, které během několika měsíců ukončí. Sociální platí poměrně vysoké, nejde i minimum. Otázka zní, zda se mu vyplatí ukončit rok pojištění (tak aby neměl např. 41 let a 280 dní pojištění). Je to tak, že za další rok pojištění dostane navíc 1,5% z procentuální výměry důchodu? A má na to nějaký vliv, že už do předčasného důchodu odešel?

Snažil jsem se spočítat, kdy ukončí celý rok. Z přehledu pojištění jsem vyjmul roky, které má placené celé a sečetl jsem ty necelé roky, kdy např. část roku pracoval v zahraničí nebo si neplatil sociální. Vyšlo mi 882, tzn. po odečtení 2x365 mi vychází 152 dní, tzn. 5 měsíců. Takže aby ukončil celý rok, by měl pracovat ještě do srpna (namísto března). Je to tak správně? Platí to navýšení, i když už je vlastně důchodce s pozastavenou výplatou?

To 1.5% nebude z procentuální výměry důchodu, ale z osobního vyměřovacího základu.
Pokud bude otec vykonávat v roce 2023 činnost, z níž se odvádí sociální pojištění, tak si odmaže sankci za předčasnost a důchod se posléze přepočítá. Co se týče tzv. dopracování do celého roku, tak to nevím.
Tomas 3
Návštěvník

Odeslat příspěvekod eetg 22. 2. 2023 04:19

Potřebuji zařídit, aby byl starobní důchod zasílán na účet u ČS. Potvrdí mi ČS žádost, když jim jí tam pošlu předvyplněnou přes George? Nebo mě budou nutit dojet na pobočku? ČSSZ vyžaduje, aby byla žádost potvrzená i bankou.
eetg
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod GeneHawkins 22. 2. 2023 08:17

eetg píše:Potřebuji zařídit, aby byl starobní důchod zasílán na účet u ČS. Potvrdí mi ČS žádost, když jim jí tam pošlu předvyplněnou přes George? Nebo mě budou nutit dojet na pobočku? ČSSZ vyžaduje, aby byla žádost potvrzená i bankou.

SSZ toto nemá právo vyžadovat (přesto, že tvrdí a myslí si, že ano). Je to od nich donebevolající drzost.
GeneHawkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 2. 2023 08:24

A víš o někom, komu by se podařilo to nějak protlačit. Kdysi jsem chtěl rodičům nechat zasílat důchod na vkladní knížku, ale protože banka k ní nebyla schopna toto potvrzení vystavit, prostě to nešlo.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod jjrr 22. 2. 2023 08:54

PatrikChrz píše:A víš o někom, komu by se podařilo to nějak protlačit. Kdysi jsem chtěl rodičům nechat zasílat důchod na vkladní knížku, ale protože banka k ní nebyla schopna toto potvrzení vystavit, prostě to nešlo.

Zkusils poslat ČSSZ žádost bez potvrzení banky?
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Milos 22. 2. 2023 09:12

Ten formulář musí být potvrzený bankou, jinak to u ČSSZ neprojde. Většina bank má ten formulář k dispozici (nemusí se tedy vyplňovat předem doma) a umí ho přímo i zaslat na ČSSZ, takže klient už pak s ním nikam nemusí. Bez osobní návštěvy banky se to ale asi neobejde. Před nějakou dobou jsem to takto řešil s mámou v ČSOB.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod eetg 22. 2. 2023 09:26

Tak ČS opravdu odmítla formulář zaslaný přes george potvrdit, veškerá bankovní identita je defakto u ČS k ničemu, musím se dostavit osobně na pobočku, to jsou dobří šašci.
eetg
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod obbr 22. 2. 2023 09:52

GeneHawkins píše:
eetg píše:Potřebuji zařídit, aby byl starobní důchod zasílán na účet u ČS. Potvrdí mi ČS žádost, když jim jí tam pošlu předvyplněnou přes George? Nebo mě budou nutit dojet na pobočku? ČSSZ vyžaduje, aby byla žádost potvrzená i bankou.

SSZ toto nemá právo vyžadovat (přesto, že tvrdí a myslí si, že ano). Je to od nich donebevolající drzost.

Je to někde dokázané, že na to ČSSZ nemá právo? Děkuji

Za pár měsíců to budu řešit u rodiče a tak by mi zajímalo, jestli je možné tam uvést i spořicí účet a nebo musí být nutně pouze běžný? Z čísla účtu předpokládám, že ČSSZ nic nepozná.

A ještě ohledně toho potvrzení - které banky si to nechají zaplatit?
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 2. 2023 10:05

obbr: podle mne to může být na jakýkoliv účet, který banka potvrdí, že patří domu, kdo má na ten důchod nárok. Tedy když banka bude toto potvrzení ochotna vydat pro spořící účet, proč ne.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod 1jorgos 22. 2. 2023 10:24

obbr píše:Je to někde dokázané, že na to ČSSZ nemá právo? Děkuji

Za pár měsíců to budu řešit u rodiče a tak by mi zajímalo, jestli je možné tam uvést i spořicí účet a nebo musí být nutně pouze běžný? Z čísla účtu předpokládám, že ČSSZ nic nepozná.

A ještě ohledně toho potvrzení - které banky si to nechají zaplatit?

U FIO lze i na sporici, razitko na formular ti daji, kdyz jdes okolo "hned ve dverich" zdarma, odevzdas na socialce na recepci u vchodu.

U CSOB lze i na sporici, cekani ve fronte na volneho bankere, pak zdarma razitko a kdyz poprosis, tak to na socialku pry poslou sami.
1jorgos
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod GeneHawkins 22. 2. 2023 10:46

obbr píše:
GeneHawkins píše:

Je to někde dokázané, že na to ČSSZ nemá právo? Děkuji

Jistě. V Ústavě ČR.
Pro stát platí zásada, že může zásadně vyžadovat jen to, k čemu má zákonné zmocnění. K požadavku na ověření čísla účtu bankou zákonné zmocnění chybí. Je vydán pouze vnitřní předpis SSZ, ke kterému jí ovšem právě to zmocnění zákonem chybí.
GeneHawkins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jjrr 22. 2. 2023 10:51

A budeš se s ČSSZ soudit, když ti žádost zamítnou? Já tedy ne, raději získám v bance razítko. Ale pokud to už někomu prošlo bez potvrzení od banky, dejte vědět.
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod obbr 22. 2. 2023 12:03

Jistě. V Ústavě ČR.
Pro stát platí zásada, že může zásadně vyžadovat jen to, k čemu má zákonné zmocnění. K požadavku na ověření čísla účtu bankou zákonné zmocnění chybí. Je vydán pouze vnitřní předpis SSZ, ke kterému jí ovšem právě to zmocnění zákonem chybí.

Zřejmě to nebude tak jednoznačné, jak píšeš. Pokud by to bylo tak jasné, tak nevěřím, že by na to někdo s vlivem nepoukázal. Že žiju v Absurdistánu vím, ale nemyslím si, že to je až tak vážné. Spíš to bude případ typu: 2 právníci = 3 odlišné názory na danou věc.
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 22. 2. 2023 12:16

O té byrokracii ze strany ČSSZ detailně píše i tento starší článek na Měšci https://www.mesec.cz/clanky/chcete-duch ... rika-stat/
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka