dave_no píše:Otec využil výhodnějšího výpočtu důchodu při odchodu koncem loňského roku, zatímco výplatu si pozastavil a plánuje důchod pobírat až v březnu (kdy měl také odejít do řádného důchodu). Zatím je stále OSVČ, které během několika měsíců ukončí. Sociální platí poměrně vysoké, nejde i minimum. Otázka zní, zda se mu vyplatí ukončit rok pojištění (tak aby neměl např. 41 let a 280 dní pojištění). Je to tak, že za další rok pojištění dostane navíc 1,5% z procentuální výměry důchodu? A má na to nějaký vliv, že už do předčasného důchodu odešel?
Snažil jsem se spočítat, kdy ukončí celý rok. Z přehledu pojištění jsem vyjmul roky, které má placené celé a sečetl jsem ty necelé roky, kdy např. část roku pracoval v zahraničí nebo si neplatil sociální. Vyšlo mi 882, tzn. po odečtení 2x365 mi vychází 152 dní, tzn. 5 měsíců. Takže aby ukončil celý rok, by měl pracovat ještě do srpna (namísto března). Je to tak správně? Platí to navýšení, i když už je vlastně důchodce s pozastavenou výplatou?
To 1.5% nebude z procentuální výměry důchodu, ale z osobního vyměřovacího základu.
Pokud bude otec vykonávat v roce 2023 činnost, z níž se odvádí sociální pojištění, tak si odmaže sankci za předčasnost a důchod se posléze přepočítá. Co se týče tzv. dopracování do celého roku, tak to nevím.