Postara se o me cesky stat?

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Lze se spolehnout na cesky socialni stat za 30 let?
Ano, zdroje jsou neomezene 3 %  13%  [ 3 ]
Ano, vsichni budeme stastni rentieri diky technologicke singularite 1 %  4%  [ 1 ]
Nebudes mit nic a prece budes stastny (Klaus Schwab, Svetove ekonomicke forum) 18 %  81%  [ 18 ]
Celkem hlasů : 22

Odeslat příspěvekod Milos 6. 1. 2024 11:45

Přečti si tyto podrobné informace o starobním důchodu https://www.cssz.cz/web/cz/starobni-duchod-podrobne, zároveň můžeš využít kalkulačku pro orientační výpočet starobního důchodu https://www.cssz.cz/duchodova-kalkulacka
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod tmx643 6. 1. 2024 15:03

No pokud odpracuješ 35 let třeba v UK a 5 let v ČR, tak samozřejmě celková odpracovaná doba se sčítá a nárok na český důchod bude. Ale dosažené příjmy se nijak mezi zeměmi nesdílí. Takže český důchod by v dnešní době byl třeba 4000 Kč.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Mikkeline 6. 1. 2024 15:57

dr._lukas píše:Mě spíš rozčiluje současná valorizace důchodů těm, kteří do kasy odváděli naposledy před 20-30 let v porovnání s dneškem kulové nic, než nejistota co za 30 let čeká nás…každopádně jsem realista, důchodový systém se za tu dobu prožere ;-)

To má být jako vtip? Vzpomeň si, jaké tehdy byly daně ze zisku a pokud se proplácel, tak se znovu danil včetně sociálního pojištění. A soudy rozhodly, že se to do důchodu počítat nebude.

-- 6. 1. 2024 16:00 --

aaischa píše:minimální důchod na úrovni pár bochníků chleba z alberta
trocha teplé vody na 1x týdně sprchu
doma topit na 12C

na víc to ze státního asi nebude :D
jo a posun odchodu do důchodu na 75 let

Nebude. To budou důchodci silná voličská základna.
Myslíte, že je teď rozpočet nějak napjat a na nic nezbývá? Ani náhodou, financuje se neskutečně moc hovadin.
Mikkeline
Návštěvník

Odeslat příspěvekod yolo69 6. 1. 2024 16:07

tmx643 píše:No pokud odpracuješ 35 let třeba v UK a 5 let v ČR, tak samozřejmě celková odpracovaná doba se sčítá a nárok na český důchod bude. Ale dosažené příjmy se nijak mezi zeměmi nesdílí. Takže český důchod by v dnešní době byl třeba 4000 Kč.

A kdyby to bylo 39 let v UK a 1 rok v CR? Stale zakladni vymera rovna 4,000 CZK?
yolo69
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 6. 1. 2024 16:29

To není myšleno jako základní výměra 4040 Kč, ale jako prostě směšná částka. Minimální důchod dle mého v tomto případě neplatí. Pro výpočet se prostě vezme suma, co se tu vydělá (třeba za těch pouhých 5 let) a z té se vypočítá důchod, který se ale pokrátí počtem reálně odpracovaných let v ČR a v cizině (tj. třeba 5/40, takže 1/8). Takže namísto průměrného důchodu 20000 Kč bude 2500 Kč. Těch 7/8 důchodu dostáváš z UK, respektive té cizí země (to vyřídí Česká správa sociálního zabezpečení, není třeba jezdit žádat o důchod do ciziny).
Minimální odpracovanou dobu pro příjem důchodu z ciziny jsem viděl tuším rok, takže předpokládám, že i z ČR musí být aspoň za rok.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod yolo69 6. 1. 2024 20:45

tmx643 píše:To není myšleno jako základní výměra 4040 Kč, ale jako prostě směšná částka. Minimální důchod dle mého v tomto případě neplatí. Pro výpočet se prostě vezme suma, co se tu vydělá (třeba za těch pouhých 5 let) a z té se vypočítá důchod, který se ale pokrátí počtem reálně odpracovaných let v ČR a v cizině (tj. třeba 5/40, takže 1/8). Takže namísto průměrného důchodu 20000 Kč bude 2500 Kč. Těch 7/8 důchodu dostáváš z UK, respektive té cizí země (to vyřídí Česká správa sociálního zabezpečení, není třeba jezdit žádat o důchod do ciziny).
Minimální odpracovanou dobu pro příjem důchodu z ciziny jsem viděl tuším rok, takže předpokládám, že i z ČR musí být aspoň za rok.

To mne prijde opravdu zvlastni, ze by CSSZ resila muj narok na duchod v cizine, navic mimo EU.

Jak lze zohlednit narocnost profese v zahranici pri tomto ceskem proporcionalnim systemu?

Vsimnul jsem si, ze krivka vyplat vzhledem k odpracovanym rokum je ve vetsine duchodovych systemu linearni ci konkavni (mensi prirustek s kazdym odpracovanym rokem).

Ceteris paribus, je dominantni strategii se ucastnit ve vice systemech a po odpracovani minimalniho poctu roku se presunout jinam? Je v tom i jista mira diverzifikace, kor kdyz jsou systemy v jinych kontinentech.
yolo69
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tmx643 6. 1. 2024 21:28

ČSSZ sdílí informace s úřady v zemích EU a jiných zemích, kde existují vzájemné dohody ("smluvní země"). U ostatních zemích se nic nezapočítává. Pokud nedáš 35 let v ČR + "smluvních zemích", nedostaneš nic. Respektive úplné minimum je 15 let (bez náhradních dob), kdy můžeš jít do důchodu 5 let po standardním termínu.
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Vasek06 7. 1. 2024 10:18

A v čem je problém ? Naprosto v pořádku. To si musí každý rozmyslet dopředu.
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ripper6 9. 1. 2024 12:37

tmx643: jak nekdo nedostane? Nebude mit narok na duchod, tak pujde na socialku zadat o prispevky ala nouze :)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod MichalFory 29. 2. 2024 10:41

Na náš stát bych se nespoléhal v žádném případě.
MichalFory
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod blackwork 8. 12. 2024 18:57

Má někdo zkušenost s doplněním podkladů pro výpočet důchodu online?
Chybí mi tam 5 let studia a nechce se mi to posílat v originále ani platit za ověřené kopie.
Na pobočkách jsou prý dost nakrklí a já nemám náladu vysvětlovat přepážkovnici kdo ji platí a co je její práce ...
blackwork
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod polda 8. 12. 2024 19:07

Tvých chybějících 5 let ale není její problém.
V současné době zpracování dokladů trvá i 6 měsíců. Pokud to chceš co nejdřív je dobré být nápomocen.
polda
Mírně pokročilý

Předchozí stránka