Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
dr._lukas píše:Mě spíš rozčiluje současná valorizace důchodů těm, kteří do kasy odváděli naposledy před 20-30 let v porovnání s dneškem kulové nic, než nejistota co za 30 let čeká nás…každopádně jsem realista, důchodový systém se za tu dobu prožere
aaischa píše:minimální důchod na úrovni pár bochníků chleba z alberta
trocha teplé vody na 1x týdně sprchu
doma topit na 12C
na víc to ze státního asi nebude
jo a posun odchodu do důchodu na 75 let
tmx643 píše:No pokud odpracuješ 35 let třeba v UK a 5 let v ČR, tak samozřejmě celková odpracovaná doba se sčítá a nárok na český důchod bude. Ale dosažené příjmy se nijak mezi zeměmi nesdílí. Takže český důchod by v dnešní době byl třeba 4000 Kč.
tmx643 píše:To není myšleno jako základní výměra 4040 Kč, ale jako prostě směšná částka. Minimální důchod dle mého v tomto případě neplatí. Pro výpočet se prostě vezme suma, co se tu vydělá (třeba za těch pouhých 5 let) a z té se vypočítá důchod, který se ale pokrátí počtem reálně odpracovaných let v ČR a v cizině (tj. třeba 5/40, takže 1/8). Takže namísto průměrného důchodu 20000 Kč bude 2500 Kč. Těch 7/8 důchodu dostáváš z UK, respektive té cizí země (to vyřídí Česká správa sociálního zabezpečení, není třeba jezdit žádat o důchod do ciziny).
Minimální odpracovanou dobu pro příjem důchodu z ciziny jsem viděl tuším rok, takže předpokládám, že i z ČR musí být aspoň za rok.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků