Novy zivot

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ... 14. 10. 2023 14:43

Patrik je ted v Iranu ne? Je tam levno a teplo?
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod saabik 14. 10. 2023 14:59

Teplo jak kde. Možná tam bude brzo teplo všude. Levno jak co. Benzín levnější než voda. Ale žít tam? Skutečnost je taková, že u nás se žije až moc dobře. Akorát lidí si to nemyslí, protože jsou zvyklý si na vše stěžovat a jsou stále nespokojený. Vybrat lepší místo k životu než je u nás není proto tak lehké jak se může zdát. Vždy to bude o kompromisech něco za něco.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod ... 14. 10. 2023 15:02

No ale v zime tu neni teplo, to mi nejvic vadi. Ja mam rad slunce, teploty kolem 35° C a bez deste. Dnes uz je venku tak osklive, ze se tesim na jaro.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod xls 14. 10. 2023 15:07

Stačí se podívat na HDP zemí a vybrat vhodné místo v nějaké, která je pod námi. Najít něco lepšího ve všem asi jednoduché nebude, ale v některých bodech to není problém - za mě je důležité levné bydlení, blízkost příjemného moře, dobré jídlo, přátelské obyvatelstvo, vhodný klimat, bezpečnost. Co obvykle bývá problém, je zdravotnictví a vzdělávací systém - první řeší pojištění (částečně), druhé neřeším.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 14. 10. 2023 15:11

Nojo, pro me jsou problem i cizi jazyky, domluvim se jen cesky a trochu nemecky, ale to nejsou ve svete moc rozsirene jazyky.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod xls 14. 10. 2023 15:32

Bez AJ se toho bohužel moc nenacestuje. Ještě když všechno funguje, tak se dá, ale při sebemenších problémech už ne.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 10. 2023 18:38

... píše:Patrik je ted v Iranu ne? Je tam levno a teplo?

v pondělí jsem se vrátil.
Ano, je tam levno, nejlevnější ubytování na noc jsme měli za 200 Kč pro 3 lidi, solidní s dobrou snídaní tak od 500 Kč pro 3 lidi, samozřejmě měli jsme i luxusní za 1800 Kč. Jídlo v restauraci začínalo na 150 Kč za 3 osoby s pitím, nejvíce jsme platili, tuším tak 500 Kč za 3 osoby.
Benzín za 1,50 Kč za litr, chlazená cola 1/3 l v obchodě 5-15 Kč, jízdenka na metro 1-2 Kč.

Írán je velký, jako opravdu velký, 17. země na světě dle velikosti, má 39 % rozlohy EU, navíc má místa s vysokou nadmořskou výškou, kde je chladněji. Takže najít tam místo s vhodným klimatem by neměl být problém.

Ale - jak už jsem psal v předešlých příspěvcích, u většiny zemí na světě se nemůžete jen tak rozhodnout "tady bych chtěl žít" a přestěhovat se tam. Často budete mít velké bykrokratické překážky, někde bude téměř nemožné se trvale usadit. On je velký rozdíl jen někam na dovolenou na turistické vízum (nebo bezvízový pobyt v rámci 30/90 dní z roku) a chtít tam žít roky, nebo si tam dokonce koupit nemovitost.

Někdy je to snazší v důchodcovském věku, kdy je možné získat speciální víza právě pro tyto účely

-- 14. 10. 2023 19:54 --

a třeba jednou z byrokratických překážek v Íránu bude to, že jen obtížně tam budete dostávat peníze....
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod ... 15. 10. 2023 09:21

V Iranu neni hlad po cizi mene?

Nejjistejsi je asi svatba, i v CR to resi zajemci o ceske obcanstvi svatbou za par desitek tisic Kc odmeny. Vetsinou arabove.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 15. 10. 2023 13:26

Neměl jsem ten pocit. Hlavně tam je v oběhu velmi malé množství peněz, všichni platí kartama. Takže i když nás zastavili veksláci, že by vyměnili, tak neměli prachy :D a museli je jít shánět. Ne, že by tam cizí měna směnit nešla, ale že bychom měli pocit "že by nám utrhali ruce", to zrovna ne. Navíc to neřeší, jak tam tu cizí měnu dostat - přivézt v kufrech z ČR?

Svatba s sebou nese i různé závazky, chápu ji jako východisko pro člověka co nic nemá, ale pro člověka s majetkem to obvykle není dobrý nápad. Stejně tak lze získat různé "zlaté vízum" a podobně, ale to vše znamená náklady. Ano, když má člověk občanství nějaké ne moc oblíbené země, tak to dává smysl, ale tady řešíme kde snadno a levně trávit důchod

-- 15. 10. 2023 14:59 --

ještě k té svatbě. Pokud si pamatuji, muslim si může vzít kohokoliv, ale muslimka se musí vdát jen za muslima (protože víra manželů se odvíjí od víry může, takže kdyby byl muž jiné víry, odvedl by ženu od islamu "a to se nesmí" ).
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod ripper6 24. 10. 2023 08:19

Rop: to neni spatne od veci, nektere dnes chudsi krajiny, muzou pozdeji zazit teprve svuj rozmach a boom :) Somalsko ale zalezi ktere myslis, pokud to moje, ktere casto hledam a to je Mogadishu, tak to pro nasince zatim opravdu neni :D
Jednak nic moc tam neni, bezpecnost je dost problem. Zkousel to uz i snad jeden anglican, ze tam mel znamost a znal i vojaka co tam byl s kontakty. Takze ze chtel jet na vylet a ze tam pojezdi free.
pozn. neplest s fotkama z internetu, delaji tam i zajezdy tu a tam ale je to bezpecne a vic organizovane

To uz je snad lepsi tip Papua ta Indoneska cast :) Vic dochovane puvodni obyvatelstvo, kmeny, da se tam dojet. Bezpecnost se taky da, jen je to vic dobrodruzne, nedorazili tam nektere moderni blbosti. Malo informaci, nelaka to tolik turisti.
Da se tam pojezdit i kolem, kdyz uz to nekoho nebavi. Jen na prachy to moc nebude, takze musi delat jak umi aby prezil. Nektere kmeny nemusi byt prilis pratelske, takze abyse rychle naucit indonesky pro lepci jednani.

-- 24. 10. 2023 09:30 --

xls píše:Bez AJ se toho bohužel moc nenacestuje. Ještě když všechno funguje, tak se dá, ale při sebemenších problémech už ne.

Ja treba moc dobre anglicky neumim a problem jsem mel i s policii. Resi se to tak, ze mas tam spojku, nekoho kdo ti to pomuze vyresit ;-) Ja treba to mel tak, ze v Africe jsem mel Masaje, ten byl s nama a potom volal bratrovi, jeho bratr pracoval u policie. Takze vyridil a za dve hodiny vyreseno. I s blbou anglinou to uz nejak domluvis, stejne jako s blbou spanelstinou v Kolumbii.

Pro Cinu, pac cinsky neumim, jsem mel kontakt na jednoho cloveka, co pracuje pro vladu v CR. On ma rodinu v Cine a sem tam jezdi. Kdybych mel problem, tak bych volal jemu, ten by to predal a jeho otec by to vyridil, protoze ma vyssi vliv v tamni lidove strane ;-) Ciste teoreticky bych se jel podivat na terakotovu armadu a nektere pamatky, verim ze by slo i na delsi dobu, jen jeste sehnat nekoho kdo umi zaklady cinsky. Bez toho jazyku je to tam dost peklo :(
Hodne se tvrdi co nejde, ale realita je jina. Taky najdes ve forech, ze tam neni mozne spat venku nebo ze nejlepsi zpusob jak stanovat ve vezeni.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Mikkeline 7. 1. 2024 11:35

V duchodu jednoznacne Spanelsko.
Mikkeline
Návštěvník

Předchozí stránka