Bydlení mám vyřešené (družstevní, sousedi jsou docela rozumní, ve fondu oprav je skoro 100k/byt, takže by snad neměl být problém). Kdyby i přes to, pak viz pojistka 1.
Sociál je 4759, takže doplatím 500k v dnešních penězích... pokud neporoste minumum rychleji, než inflace. 3/5 by se mi mělo vrátit v těch 2 letech pobírání navíc... pokud důchody porostou alespoň o inflaci. To vzešlo z mého "od oka * z prstu cucané konstanty * optimistické předpoklady" výpočtu, takže brát s rezervou.
Jsem docela nízkonákladový človek a nikoho nemusím živit. Auto mám, až se rozsype, tak další nebudu potřebovat. Snad v té době budou AI taxíky :-p Takže by mi mělo stačit 40k na měsíc v dnešních penězích, z toho vychízí FIRE číslo 12M stock:bond:cash 85:10:5 (stock = z většiny ISHARES MSCI WORLD ETF, skoro vše má splněný časový test, takže počítám s nulovými daňovými a minimálními transakčními náklady u IB).
Pojistky
1) byt v novostavbě (3 roky), který generuje 15k čistého (třetinu z toho počítám na rekonstrukce) s dlouhodobými spolehlivými nájemníky. Náklady počítám do výdajů, příjem nepočítám (ale v dobrých letech výnos nepůjde do investic, ale do cestování nad rámec 4 %) a hodnotu bytu 5M také ne.
2) Conseq DPS 0.7M z doby, kdy jsem byl mladý a blbý (teď jsem jen blbý) a myslel jsem si, že to bude na předdůchod. Nechávám to tam *****ět, abych nemusel řešit dodanění. Vím, že vybrat to by bylo kvůli nákladovosti z finančního hlediska lepší.
3) státní důchod (náklady na social jsou započítány ve výdajích, příjmy nepočítám)
Antipojistka
1) mám pojištěnou domácnost a mám pojistku na blbost (protože viz výše pojistka 2

). Ale životní pojistku a příslušenství k ní (úraz, nemoc,...) cíleně odmítám.