Předmanželská smlouva

Životní cyklus uživatele peněz

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ValerieM 24. 3. 2006 10:51

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na předmanželskou smlouvu. Naše situace: Můj budoucí manžel má nemovitosti - rodinný dům - vlastní ho už před svatbou. Po svatbě budeme za společně vydělané peníze tento rodinný dům opravovat, renovovat. Chtěli bysme nějak právně ošetřit to, aby v případě rozvodu se ta vynaložené částka dělila na půl. Je to dané zákonem automaticky, nebo na to musíme sepsat tuto předmanželskou smlouvu a upravit to v ní. A bude nutno jí sepsat před hotářem. A jaký si za to bere poplatek. Paušál nebo i když se to netýká přímo nemovitosti, bude si brát 10 % z ceny nemovitosti. Díky moc za VAše odpovědi.
ValerieM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 24. 3. 2006 11:22

Jsem sice svobodný, ale jak tak koukám do občanského zákoníku, tak tam je toto upraveno zákonem. Váš manžel by v případě rozvodu musel uhradit všechny prostředky vložené do jeho majetku ze společného jmění manželů. Více se dočtete v § 143 - 151 občanského zákoníku (hlavně § 149)
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod M@C 24. 3. 2006 13:18

Sorry za OT :D
Obrázek
Volvo S80 3.2 A/T AWD 179 kW '11
Volvo V70 3.2 A/T 175kW '09
M@C
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 3. 2006 14:58

Nejsem právník, ale chápu to takto:
Dům bude celý manžela, vy na něm nebudete mít žádný podíl. Pokud prokážete, že před vstupem do manželství jste měla nějaký majetek (třeba ty peníze), tak v případě rozvodu budete mít na tyhle peníze, stejně tak, jako můžete žádat zpět třeba auto, vysavač:P , apod.
Na to není třeba žádný "papír", ale není na škodu - ulehčí to ono "dokazování". Můžete si ho klidně sepsat jen tak, "mezi čtyřma očima", platný by byl i v případě neověřeného podpisu, ale to udělají na obecním úřadě za 30 Kč, takže ty bych ještě investoval.
Problém je spíše v hodnotě peněz. Dejme tomu, že nyní do manželovy nemovitosti investujete svých 250.000 Kč. Dneska za to ještě koupíte auto, ale i při 3 % inflaci budou mít za 20 let (takový poločas rozpadu manželství :) ) hodnotu cca poloviční, zatímco dům stejnou, spíš vyšší.
Pokud ty peníze získáte až za trvání manželství, je to obtížnější. Pokud např. přistavíte garáž (nebo provedete nějaké "hmatatelné úpravy - ideálně takové, které se projeví v katastru nemovitostí), budete spadat do společného jmění manželů (jako všechno ostatní - nábytek, auto, ...) a vy máte automaticky 50 %.
Ale ohledně té opravy a renovace bych si nebyl tak jistý. Posoudit, kde končí "běžná údržba" a kde vzniká nový majetek je (navíc po letech) dost obtížné. Obzvlášť, když se teď zjednodušuje stavební řízení a na spoustu věcí není ani potřeba stavební povolení, takže nějakých "dokazujících dokumentů" bude po těch letech poskrovnu.
Manžel prostě může tvrdit, že nešlo o žádnou radikální renovaci, ale jenom o běžnou údržbu. Jo, při rozvodu jsou lidé schopni si provádět neuvěřitelné věci. Není nezajímavé, že na nejvíc podvodů (např. pojistných) se přijde právě při rozvodu :D
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod ValerieM 28. 3. 2006 10:43

Takže jsem pochopila, že když si budu schovávat doklady, co jsme kde koupili a do toho investovali, tak mi to můj manžel bude muset vyplatit (polovinu z toho)? Ze zákona, díky moc Patriku, hodně jste mi pomohl
ValerieM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 3. 2006 10:53

Tak jednoduše bych to neviděl. Když si třeba teď za 250.000 koupíte auto, tak za 20 let z něj už nic nezbyde, z toho není možné nárokovat nic (oba jste ho používali a prostě "upotřebovali").
Ty doklady o koupi dokládají pouze to, že jste to a to koupili a za tolik peněz. Je tím možné např. doložit, že nábytek v domku neměl manžel už před svatbou, ale není možné z něj nárokovat polovinu toho, co tehdy stál, protože za 20 let, pokud ho budete ještě mít, bude mít cenu jen zlomku původní částky. Takže např. koupíte za 300 000 Kč nábytek, za dvacet let bude mít ale hodnotu jen třeba 30 000 Kč, takže úspěšný nárok bych v tomto případě viděl max. 15 000 Kč.
Takže dokumenty určitě schovávat, ale "jistota" to žádná není.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod ValerieM 29. 3. 2006 07:58

Takže žádné východisko? Takže já tam budu rvát prachy a kdyby náhodou...., tak z toho nic mít nebudu?
ValerieM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 29. 3. 2006 08:54

Líbí se mi Váš optimismus. S tímhle přístupem raději od manželství zdrhejte co nejdál :twisted: .
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod ValerieM 30. 3. 2006 08:28

Proč zdrhat. Jsem jen býk, co má rád trošku jistoty, ekonomka a stojím nohama pevně na zemi (nemám růžové brýle na nose)
ValerieM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 30. 3. 2006 09:20

Předpokládám, že Váš nastávající tyhle stránky nečte :wink: ?
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod Jarmila 30. 3. 2006 13:16

Abych pravdu řekla, já se jí nedivím. Pokud se nastěhuje k partnerovi a nic jí v jeho nemovitosti patřit nebude, může (neříkám že musí) se jí stát, že se ocitne na ulici i s dětmi. Rodičů, co odmítají živit svoje děti, je pořád dost a žena s dětmi má podstatně horší pozici co se týká hledání dalšího partnera.
Já bych to asi řešila nějakou formou kupní smlouvy. Prostě pokud do toho dám určitou sumu, budu mít na nemovitosti podíl.
Problém je tam i s případným dědictvím, při případném úmrtí manžela dědíte celou část, bez ohledu na to, kolik jste tam dala.
Jarmila
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 30. 3. 2006 13:52

Spíše než jakási kupní smlouva se dá rozšířit formou notářského zápisu společné jmění manželů .... viz § 143a odst. 1 občanského zákoníku ... pak v případě rozvodu se rozděluje celé společné jmění podle pravidel určených v zákoně (přihlédne se k tomu kdo se staral o rodinu, k potřebám dětí atd...) viz § 143a občanského zákoníku
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ValerieM 3. 4. 2006 07:12

Můj nastávající opravdu tyto stránky nečte. Ale to mi nevadí. O tom jsme se bavili oba dva a jsme v tom za jedno. Má mě rád a tak chce, abych byla zabezpečená, kdyby třeba se "zjančil" on. Kdybych se "zjančila" já, tak on má aspoň kde bydlet :wink:
Hm, takže stále nic nevím..... jak to udělat.... :( :cry:
ValerieM
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod peterL4 4. 6. 2013 17:38

Doporučuji zajít si na kurz brnáku (http://www.vubs.cz/Kurzy/Kurzyprofirmy/ ... C5%AF.aspx), co pořádají na téma Společné jmění manželů a podnikání, tam se vše toto řeší, plus tam máte právnika k dispozici ;)
peterL4
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SocPredator 4. 6. 2013 19:05

Dobrá rada po sedmi letech. Taky by mě zajímalo jestli jim to vydrželo :-D
Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí
SocPredator
Diskutér

Další stránka