od PatrikChrz 26. 8. 2008 08:09
Taky nechápu tu mánii, kdy si lidi myslí, že návrat k zemědělství z 19. století je "to pravé ořechové".
Přináší to jen produkty, které na první pohled jsou méně lákavé (jsou menší, mají různé vzhledové vady např. od škůdců) a jsou dražší. S tou ekologičností to taky není tak úplně pravda - na 1 kg produktu je třeba více práce (více paliv, maziv a dalšího materiálu, více lidské síly, ...).
Ale trh si to žádá, tak se to poskytuje. My v Evropě (a Americe) jsme už tak rozežraní, že si můžeme dovolit dát za produkty několikanásobek nutných nákladů za nějaký falešný pocit sounáležitosti s přírodou (a nebo za to, že jsou žlutější/červenější/kulatější/menší/větší/trvanlivější).
Je to stejné jako u celozrnného pečiva. Pečivo z méně kvalitní mouky (obsahuje plevy, které se z normální mouky odstraňují) stojí víc, než pečivo z mouky kvalitnější, stejně tak nerafinovaný cukr, nefiltrované pivo,....
Ty výrobky nejsou dražší proto, že jsou lepší, ale proto, že jsou za ně lidi ochotni víc zaplatit.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.