Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
Rop píše:Mě by jenom zajímalo o kolik let se člověku prodlouží život, když bude jíst biopotraviny ... jestli to je jako se životností motoru po biopalivech, tak potěš koště ... osobně si myslím, že to je jenom lákadlo na lidi ... rozdíly pro jednotlivce budou minimální
PatrikChrz píše:boban: zkuste tohle vykládat lidem v Africe / Asii, kde chcípaj hlady proto, že Evropa potřebuje půdu pro pěstování plodin, které pak spaluje v motorech svých aut.
Řekli byste někdy o skvělém pečeném domácím kuřeti své babičky, že je bez chuti?
Ruprecht001 píše:S tím bych si dovolil polemizovat.
Problém hladu v Africe (v Asii je nedostatek snad jen v KLDR, Čína už má krizi dávno za sebou) není v produkci v Evropě. Evropa je soběstačná. Díky subvencím a dotacím naopak plodiny vyváží a za dumpingovou cenu! Vyčítat toto Evropanům není rozhodně fér.Pokud jakákoliv (a kdekoliv na světě) země není potravinově nezávislá, má problém. Jedná se především o problém řady Afrických zemí. Tamní produkce je často jednosměrně orientována ne na produkci potravin, ale průmyslových plodin, zemědělství je málo výkonné a v neposlední řadě je zde negativní dopad "humanitárních pomocí" (je to snad 2 roky co EU chtěla do Afriky dodat ne peníze na nákup pomoci, ale přímo potravinové produkty a Afričané se vzepřeli, udělali humbuk, že raději budou hladovět, než aby nedostali hotovost na ruku). Ono je pro mnohé lepší hladově a čekat co přivezou Modré přilby, než vzít do ruky motyku. Proto si myslím, že problém hladu v Africe by měli řešit především samotní Afričané, ale pro ně je dnes snadnější vzít do ruky ruský nebo čínský samopal a jít jídlo zabavit do sousední vesnice.
Ruprecht001 píše:Svého času jsem viděl zajímavou tabulku, která mj. vysvětlovala, jak dokáže Indie uživit tolik svých občanů při jejich mizerném zemědělství. Spočívala v tom, že k dennímu zasycení člověka je třeba (čísla si nepamatuji přesně, tak mě nebete doslova) 3 kg pícnin, výrobě vepřového masa na zasycení člověka na 1 den 10kg pícnin a hovězího 100 kg pícnin. Důsledkem je, že když se vzdáte hovězího a nahradíte jej zeleninou, nají se mnohem více lidí, než když to dáte sežrat krávě a tu pak následně sníte.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků