od PatrikChrz 22. 12. 2009 16:11
Tolik teorie a nyní praxe.
Obchodní balík nelze podat na všech poštách. Tam kde podat lze, je stanovena určitá hodina, do kdy jsou obchodní balíky přijímány, jinak jdou až následující den. Na velkých poštách je to zpravidla do 16:00, na menších (které je ovšem berou, neberou je všechny) je to zpravidla do 14:00.
Příplatek "pilný" u cenného balíku nemá smysl, ve skutečnosti na doručení nemá žádný vliv - z praxe mám ověřeno, že všechny cenné balíky (s udanou cenou 30 000 Kč), kde jsem měl možnost ověřovat dobu dodání, byly všechny doručeny do druhého dne a to i když byly podány po 16:00. Proto u Cenného balíku počítej s cenou 77 Kč. To je rozdíl 12 Kč. A škoda jich.
V praxi tak může nastat i situace, že Cenný balík podaný po 16:00 může přijít dříve, než obchodní balík podaný ve stejnou chvíli. Ano, je pravda, že u Cenných balíků tyto lhůty nejsou zaručeny, ale zpravidla jsou dodržovány.
Obchodní balík nelze pojistit na částku vyšší než 100 000 Kč (cenný balík a cenné psaní lze až do milionu). Na rozdíl od cenného balíku a cenného psaní nesmí být obsahem obchodního baliku mince, bankovky, šeky, drahé kovy, umělecké předměty, pokázky, ceniny, drahé kameny, atd.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.