miki: kde bydlím, není až tak podstatné, podstatné bylo, kde jsem pracoval. Na poště v Praze - Měcholupech nebrali obchodní balíky vůbec, v Hostivaři jen do 16:00
Viz:
http://www.cpost.cz/assets/sluzby/balik ... _balik.pdfFajn, když ti obchodní balík nedoručí včas, vrátí ti nějakých 12 Kč. Záleží na firmě, ale většinou stojí zanesení této částky do účetnictví víc
Zatímco u cenných balíků (s cenou nad 30 000 Kč) a cenných psaní platíš o tuto částku méně rovnou a ve více než 99 % případů je balík / cenné psaní rovněž doručen do druhého dne.
K tomu je to omezení obsahu, co nesmí obchodní balík obsahovat (v mém minulém zaměstnání poměrně zásadní). Výhodu má ve dvou věcech:
a) balení - požadavek na zabalení zásilky je u obchodního balíku nižší, než u balíku cenného. Z toho důvodu ho pošťačky preferují a jak chceš podat balík s cenou nad 5000 Kč, tak ti automaticky šoupnou formulář na obchodní balík. Člověk se jen nesmí dát, ty požadavky na zabalení cenného balíku nejsou až tak striktní, jak se někdy snaží na poště nakecat (aspoň ne u zásilek do 50 000 Kč)
b) hmotnost. Zásilky s hmotností mezi 15 a 30 kilogramy jednoduše jinak než obchodním balíkem nepošleš (míněno přes Českou poštu).
PPLka umí tuším do 50 Kg, DPD snad taky umí i víc
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.