Přepravní služby

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod xtonda 22. 12. 2009 16:11

Czulibrk, PatrikChrz píše: "Přesně. Proč platit za obchodní balík, když stejnou službu poskytne cenný balík a cenné psaní", tedy bavíme se o OB. A já na to, že CB lze s OB srovnat, je pokud je Pilně, ale to cenu srovná, takže jedinou výhodou je, že ho lze podat všude. CP nelze poslat s garantovaným dodáním a tedy to není služba srovnatelná s OB.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 12. 2009 16:12

mikicz píše:Czulibrk: jenže cenné psaní nejde pilně a to, že obvykle dojde druhý den není ani pravidlo, ani jistota. Většinu jich zákazníci mají za den, nebo dva, ale občas putuje i přes týden...

Mezi velkými městy to sice není záruka, ale pravidlo ano. Naposílal jsem se jich tisíce :D
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 12. 2009 16:13

Ale služba pilně je opravdu na houby. Zkus si poslat cenný balík (s udanou cenou 30 000 Kč) normálně a pilně. Přijdou ve stejnou dobu, stejným autem.

Podle mě je to způsobeno tím, že pošťačky se drahých cenných balíků "bojí" a snaží se je "vylifrovat" pryč co nejdřív to jde, aby nezůstávaly na poště přes noc.

Chápu, že v určitých případech (např. garance) se vyplatí využít služby obchodního balíku, ale v případě rozesílání zboží stačí, že je lhůta "přes noc" ve více než 99 % dodržována.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Czulibrk 22. 12. 2009 16:14

Jistota není u České pošty vůbec nic...

U pravidla bych si už tak jistý nebyl. Za poslední půlrok jsem odeslal desítky Cenných psaní a co si pamatuju, tak všechny došly do druhého dne, a to včetně té poslední, která putovala přes celou republiku, navíc v předvánočním shonu... takže tolik k tvojemu "pravidlu".
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mikicz 22. 12. 2009 16:18

PatrikChrz: no, nevím na jakou poštu ve kterém zapadákově chodíš, ale tady (havířov) berou na hlavní poště OB do 17:00 (a někdy je ukecám i později) s tím, že dojdou ještě následující pracovní den. V brně na Nákladní dal kámoš OB v sobotu v poledne a v pondělí v poledne jsem ji měl na stole. Takže buď jsi OB nikdy nepodával, nebo s eod té doby hodně zlepšili.
Připlatit 12kč za garanci doručení následující den mi přijde jako dobrá investice. Zásilky nad 100kkč neposílám, takže je mi jedno že nejdou jako OB.
Jo a mimochodem, pokud OB následující praconí den nedoručí, je to reklamovatelné a vrací rozdíl v ceně oproti normální zásilce. Ověřeno, 2x se to chybou pošty stalo.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Czulibrk 22. 12. 2009 16:19

xtonda píše:Czulibrk, PatrikChrz píše: "Přesně. Proč platit za obchodní balík, když stejnou službu poskytne cenný balík a cenné psaní", tedy bavíme se o OB. A já na to, že CB lze s OB srovnat, je pokud je Pilně, ale to cenu srovná, takže jedinou výhodou je, že ho lze podat všude. CP nelze poslat s garantovaným dodáním a tedy to není služba srovnatelná s OB.

A ještě předtím Patrik psal, že je potřeba si umět vybrat správnou službu, která bude sedět posílané zásilce! Ano, dokázal jsi, že na posílání velkých balíků se hodí více Obchodní balík než Cenné psaní. To je ale šokující zjištění, co?? :tleskani

Pokud adresát potřebuje mít zásilku doma do druhého dne s jakous takous (virtuální) zárukou, odesílatel pošle OB, tohle nikdo nevyvrací.
Naposledy upravil Czulibrk dne 22. 12. 2009 16:24, celkově upraveno 1
Olé!
Czulibrk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 22. 12. 2009 16:20

Jediný rozdíl v "Pilně" byl v tom (a pošta je zkostnatělá instituce, takže nejspíš ještě je), že pokud takhle označený balík dorazil do místa určení během dopoledne, doručoval se odpoledne spolu s telegramy... Tedy v místech, kde taková služba existovala, tj. ve větších městech.
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 12. 2009 16:34

miki: kde bydlím, není až tak podstatné, podstatné bylo, kde jsem pracoval. Na poště v Praze - Měcholupech nebrali obchodní balíky vůbec, v Hostivaři jen do 16:00

Viz: http://www.cpost.cz/assets/sluzby/balik ... _balik.pdf

Fajn, když ti obchodní balík nedoručí včas, vrátí ti nějakých 12 Kč. Záleží na firmě, ale většinou stojí zanesení této částky do účetnictví víc :D
Zatímco u cenných balíků (s cenou nad 30 000 Kč) a cenných psaní platíš o tuto částku méně rovnou a ve více než 99 % případů je balík / cenné psaní rovněž doručen do druhého dne.

K tomu je to omezení obsahu, co nesmí obchodní balík obsahovat (v mém minulém zaměstnání poměrně zásadní). Výhodu má ve dvou věcech:
a) balení - požadavek na zabalení zásilky je u obchodního balíku nižší, než u balíku cenného. Z toho důvodu ho pošťačky preferují a jak chceš podat balík s cenou nad 5000 Kč, tak ti automaticky šoupnou formulář na obchodní balík. Člověk se jen nesmí dát, ty požadavky na zabalení cenného balíku nejsou až tak striktní, jak se někdy snaží na poště nakecat (aspoň ne u zásilek do 50 000 Kč)

b) hmotnost. Zásilky s hmotností mezi 15 a 30 kilogramy jednoduše jinak než obchodním balíkem nepošleš (míněno přes Českou poštu).
PPLka umí tuším do 50 Kg, DPD snad taky umí i víc
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod S474N 22. 12. 2009 17:04

Rozdil ale neni 12 Kc, kdyz ta obalka stoji 10 Kc. :wink:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 12. 2009 17:13

Mluvil jsem o rozdílu mezi Obchodním balíkem a Cenným balíkem.

Rozdíl mezi cenou Cenného psaní a cenou Obchodního balíku je větší, cca 50 Kč.

Navíc když nekoupíš speciální obálku, budeš to, co posíláš, stejně muset do něčeho zabalit a to asi taky nebude zadarmo (balicí papír, lepicí páska).

Existuje i papírová obálka na cenné psaní, stojí tuším 2 Kč, ale je s tím docela práce, musí se přelepovat "smradlavkou" (taková ta hnědá papírová lepicí páska), podepisovat. Ta plastová je lepší.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod xtonda 22. 12. 2009 17:27

Jinak pár upřesnění, co sem teď našel na webu ČP. Ostatní typy balíků (tj. jiné než OB) včetně EMS mají max 20kg, čili OB je jediná služba pro zásilky nad 20kg (ne nad 15 kg jak tu zaznělo). Dále max udaná cena EMS je 100 000 Kč (nikoliv 10 000 Kč), přičemž do 30 000 Kč je to v ceně zásilky.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 12. 2009 17:44

Díky za info, takže to změnili. To u té EMSky je dobré, občas jsme potřebovali poslat něco dražšího tak, aby to došlo v sobotu a EMSka byla jediná možnost, bohužel tehdy opravdu bylo do 10 000 Kč.
Jenže koukám - stejně jako u obchodního balíku stejný nedovolený obsah - ceniny, zlato, bankovky,...
to by mě zajímalo co jiného chtějí do těch 20 kilo za sto tisíc vecpat :D
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod jjrr 3. 1. 2023 13:14

Vyzvedával jste už někdo ze zásikovna boxu? Neprozřetelně jsem zvolil dopravu zboží z eshopu do zasilkovna boxu a nyní když je zásilka na cestě, mě teprve emailem informovali, že k vyzvednutí je třeba mít nainstalovanou appku zásilkovna a zapnutý bluetooth. Chci se instalaci appky vyhnout, jde z jejich boxu vyzvednout zásilku bez appky?
jjrr
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod yndezit 3. 1. 2023 13:48

Jj jde.
Obrázek
yndezit
Nadšenec

Odeslat příspěvekod jjrr 3. 1. 2023 14:11

Takhle bych to také dělat nechtěl.
jjrr
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka