od PatrikChrz 18. 11. 2016 09:25
Brýle patří mezi zboží s nejvyšší marží (stovky procent), proto se ceny mezi modely i jednotlivými obchody znatelně liší.
V drogerii koupíš brýle na čtení za 100 Kč, někdy i za méně. Pokud máš na obou očích stejné dioptrie a budeš je používat jen výjimečně, mohou posloužit. Nebo na dovolenou na pláž, kde se bojíš, že bys staré brýle rozbil, poškrábal, nebo ztratil.
Teoreticky i v běžných optikách se dají sehnat "brýle na pojišťovnu", tedy že bys neplatil nic ani za obroučky, ani za skla. Obvykle mají jen jedny a přijde mi, že schválně "hrozné", že ani nemají v úmyslu, aby je někdo někdy koupil a raději vnutí jiné, mnohonásobně dražší.
Můžeš zkusit si pár optik oběhnout a zkusit vyjednávat (mě už při projevení určitého zaváhání "rozmyslím si to" hned nabídli slevu 10 %), téměř vždy jsou účastny nějakého systému slev (Sphere, vratnepenize.cz a další klubové karty), tak doporučuji se zeptat.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.