Nákup notebooku z ebay

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Bari007 25. 8. 2013 14:52

Zdravím,

chystám se nakoupit notebook z ebay.com, ale nevím, jak je to v tomto případě s proclením, daní apod. Na ebay nakupuji poměrně často, ale vždy to byly jen malé částky v řádu stokorun, tak nevím, jak to bude fungovat u takového nákupu s částkou 10 - 20 tisíc Kč.

Máte někdo zkušenosti, jak to probíhá? Platit budu klasicky přes paypal.

Díky
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 25. 8. 2013 15:02

Bude to ze země mimo EU? Přeprava bude jak? Kuryrní službou, poštou,...?

Budeš platit clo (u elektoniky bývá často nulové) a DPH. Poště dáš za celní odbavení asi dvě stovky, kuryrní služby jsou schopné vzít si za to samé i více než pětikilo.

-- 25. 8. 2013 16:03 --

Ten výpis z PayPalu budou celníci chtít pro určení celní hodnoty.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Bari007 25. 8. 2013 15:13

Bude to z USA (na UK nebo německém ebay jsem nic vhodného bohužel nenašel). Přeprava International Priority Shipping.

Takže když to bude stát 10 000, tak zaplatím 20 % DPH (tedy 2 000 Kč navíc) + 200 Kč?

Zatím po mě nikdy nikdo nic nechtěl (ani žádné potvrzení), vždycky to prostě přišlo až domů...
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 25. 8. 2013 15:44

Nerad ti beru iluze, ale DPH je 21%. Osobne bych si radeji pockal na nejakou nabidku z Anglie.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Bari007 25. 8. 2013 15:59

20 nebo 21 už je celkem jedno. Jde hlavně o to, jestli ta moje představa je teď správná.

No na anglickém nabídky jsou, ale celkově ty nabídky jsou cca o 30 - 50 % dražší než v případě USA, což i při doplatku 21 % DPH mi pořád vychází z USA lépe. A doprava je +- stejná.
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alexpraha 25. 8. 2013 19:15

Jen upozorňuji na maličkost. Kamarád si koupil před pár lety meka přímo v USA, přivezl a radoval jak pořídil levně a chytře. Zapojil do zásuvky, ozvala se rána, vystoupal kouř, vypadly pojistky. Počítač měl zdroj jen na 120 V 60 Hz. Většina evropských modelů má autonastavitelný zdroj, ale tento americký měl jen pevný.
alexpraha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 25. 8. 2013 20:27

Českých zdrojů mám doma dost (kupuji stále HP, i v zaměstnání máme většinu HP), takže v tom bych problém neviděl. Ale díky za upozornění ;)
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod OS 25. 8. 2013 22:49

PatrikChrz píše:Bude to ze země mimo EU? Přeprava bude jak? Kuryrní službou, poštou,...?

Budeš platit clo (u elektoniky bývá často nulové) a DPH. Poště dáš za celní odbavení asi dvě stovky, kuryrní služby jsou schopné vzít si za to samé i více než pětikilo.

-- 25. 8. 2013 16:03 --

Ten výpis z PayPalu budou celníci chtít pro určení celní hodnoty.

Někdy se kurýrní služba vyplatí. Např. DHL z jednoho čínského shopu na posílání mobilů. Pošta si napočítá DPH a odbavení a přes DHL to klidně projde bez DPH a odbavení. :D Pouze někdy se platí jakýsi "poplatek" celníkovi cca. 200 Kč. 8-)
Já neplatil nic a měl jsem to hned doma.
OS
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 27. 8. 2013 16:54

Co to znamená Import Charges? Třeba u toho notebooku je tam cca $130. Já tu položku totiž chápu tak, že to je právě to CLO + DPH, jenže vždyť to přece bych měl platit já až při převzetí, ne? Nebo jak to teda je?
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 27. 8. 2013 19:51

Tak to se zeptej toho prodejce. Čistě teoreticky by mohl mít někde v EU pobočku, do které by to poslal, proclil a pak to bez další DPH či cla poslal do jiné země EU. Pro tebe by to mohlo být administrativně výhodnější.

Ale možná si taky jen účtuje poplatek za zaslání do zahraničí (pak bych ale čekal "export")
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Bari007 28. 8. 2013 10:44

Já jsem se právě koukal do nápovědy, co ta položka znamená, a z toho jsem pochopil právě to, co jsem psal — CLO + DPH. Což mi nebylo dost jasné, ale Tvoje vysvětlení už celkem smysl dává, protože těch $130 by tak nějak i odpovídalo tomu CLO a DPH (byť třeba v jiné EU zemi, kde DPH může být jiné).

Napíšu mu a uvidím, pak dám vědět.

Díky
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 28. 8. 2013 11:10

Pro jistotu si také zjisti, přes kterou zemi to posílají. Může být totiž problém s některými územími se zvláštním administrativním statusem (např. Německo - Helgoland, Velká Británie - Man, Guersey, Jersey), kde mohou platit jiné daňové předpisy a kde při zaslání z tohoto místa může být účtováno clo nebo DPH (byť třeba ne do Británie, ale do ostatních zemí také).
Vím, že v minulosti bylo hodně těchto zvláštních statusů zrušeno, ale je možné, že některé ještě stále platí.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Bari007 28. 8. 2013 17:20

Přišla odpověď
We only ship to forwarding center in US. After that eBay use global shipping service to forward package to destination country.

As seller we do not collect any taxes or import charges. I believe the Import charges you see is what would it cost for you to import the item in to your country . This info is provided by eBay based on your country import laws. Since it says (estimated ) I do not think you will be charged those fees when you pay for item . You will have to pay those fees when item arrives to your country

Takže to vypadá, že ta cena by měla být jen informačního charakteru, kolik přibližně budu ještě doplácet při převzetí.

-- 28. 8. 2013, 19:07:23 --

Tak teď fakt nevím, protože když jsem se dostal k platbě, tak tam pořád na mě svítí Import Charges jako součást platby. Což je teda šílené, protože to vypadá, že se musí zaplatit Import Charges těch cca $138 a pak ještě CLO + DPH.
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 8. 9. 2013 17:25

Když jsem teď našel notebook z UK (Londýn), tak tam by se CLO + DPH neplatilo?
Bari007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod S474N 8. 9. 2013 17:53

Presne tak.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Další stránka