Nakup auta v zahranici za 10.000 EUR - hotove nebo prevodem?

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod m4t3y 21. 3. 2015 13:12

Pristi tyden jedu kupoval automobil do zahranici (do Polska). Cena je 40.000 PLN tedy necelych 10.000 EUR.

Prodejce nabizi moznost jak bezhotovostni platby v PLN/EUR tak platby v hotovsti PLN/EUR.

Ucet s penezi mam u CS. Prodejce (FO) ma PLN/EUR ucet u CITIBANK.
Kurzovni listek CS - http://www.csas.cz/banka/appmanager/por ... 01&cur=EUR

Jaky urok mi moje banka da na zahranicni platbu? Da mi aktualni kurz Ceske Sporitelny valuty-prodej z daneho dne nebo je to jinak?

Nejsem si jisty ze platbu v teto vysi mohu provest pres online bankovnictvi, podle otce musim pro provedeni platby v teto vysi osobne zajit do sve banky, coz samozrejme v zahranicnim meste nebude mozne. Predem samozrejme platit nechci dokud auto neuvidim osobne a neprohlidne ho mechanik ktery se mnou pojede a nakup auta posveti.

Jeste mi otec poradil formu dokumentarniho akreditivu, ale nedokazi si predstavit nakolik rychle tato sluzba funguje. Pokud budu v zahranici a zavolam do banky aby penize uvolnili jak dlouho bude trvat nez se prodejce dozvi ze jsem opravdu penize poslal. Predpokladam ze v idealnim pripade by to bylo v radu hodin, takze cekat v zahranici na provedeni platby abych mohl uskutecnit prepis auta neni zrovna prakticke.

To ze by mne to pri mene vyhodnem kurzu stalo 5000 navic preziju (stejne asi pro nakup valut nebudu objizdet celou prahu a shanet kde budou mit 10k euro za nejlepsi cenu), zase mi nezustane v hotovosti velky obnos valut pokud by k prodeji nedoslo (i kdyz je to velmi nepravdepodone ze bych auto nekoupil). Zase bych to nerad zbytecne komplikoval pro obe strany.

Jediny zpusob jak to provest bezhotovostne je asi jet tam dvakrat, nejdrive s technikem auto prohlednout a uzavrit obchod a pak se vratit po prevodu penez, ale to asi nese vetsi rizika nez ze mi zustane v kapse vetsi obnos eur.

Asi tedy nejlepsi bude nakoupit EURa a zaplatit v hotovosti. Jakekoliv jine auto nebudu kupovat v polsku ale jinde v EU takze radsi at mi zustane hotovost v EUR nez PLN. Jedna se o vyjimecny pripad ze jsem v polsku nasel auto co se v evrope neprodava, je to americky model a je po americkem vojakovi co byl v nemecku. Je to tedy moje jedina sance jak si koupit auto co jsem uz dlouho chtel ale nechtelo se mi ho dovazet z usa takze jsem koukal po jinych modelech a nejak si nemuzu vybrat.

Prosim odpustte si odpovedi typy v polsku bych auto nikdy nekupoval ;o]
Pokud nechcete poradit jak nakup uskutecnit tak radsi neodpovidejte.
e8500@3834MHz (9x426;1,275v bios); gigabyte hd4870 (790/950); 4x1GB A-Data Vivesta EE 1066Mhz 5-5-5-15; Gigabyte P35-DS4 rev 1.0; Thermalright Ultra Extreme 120 w/ 2x120mm fan; Chieftec 620W; Samsung 2443bw; Win7 64bit, Catalyst 9.8
m4t3y
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 21. 3. 2015 14:08

Já bych se rozhodl na základě toho jaký "kurz" (EUR/PLN) si vzájemně domluvíte s prodejcem a podle toho se rozhodl, tedy abych aspoň přesně viděl, kolik korun bych zaplatil za čásku ve zlotých a kolik za eura. Pokud poro Poláka bude lepší platba v PLN, tak bych viděl asi nejrozumnější vzít s sebou hotovost v korunách a pokud se ti zboží bude pozdávat, tak částku směnit lokálně v nějaké jejich směnárně (zkusil bych si najít aspoň nějaké tipy dopředu), tím by ti odpadl nejspíš i problém co s eury, pokud by z nákupu sešlo... Na druhé straně pokud tam nebude moc velký rozdíl při platbě v EUR, tak nákup (a případný zpětný odkup) v nějaké slušné směnárně tady (najdou se i se spreadem pod 20 haléřů) a přinést s v hotovosti eura.

Ale pokud nějakých 5 tisíc neřešíš, tak ti nějaká eura klidně prodám - dám ti i lepší kurz než spořka ;-)
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod m4t3y 21. 3. 2015 15:13

dik za odpoved

psal jsem ze nejakou kurzovou ztratu pri bezhotovostni platbe preziju (ne ze bych to uplne neresil ale co nadelam).
Jelikoz by se jednalo o jednorazovou ztratu tak pokud by to platbu zjednodusilo tak bych to akceptoval.

Kdyz si vymenim eura na hotovy tak ztratim na ty vymene czk->eur a pak znova pri vymene eur->czk pokud bych auto nekoupil a chtel zas zpatky czk (treba pro nakup auta v cechach) nebo tim ze nez vyberu jiny auto tak bude kurz vyhodnejsi (pokud bych kupoval zas za eura).

Pri bezhotovostni platbe bych vedel ze ta ztrata bude jen jedna a aspon jedny kurzovy ztrate se stejne nevyhnu takze proto sem psal ze preziju ze mi moje banka neda pri bezhotovostni platble takovej kurz jako treba naka jina banka/smernarna pri nakupu hotovosti.

Dik za nabidku nakupu valut ale uprimne bych radsi neusetril 3k za to ze koupim valuty v bance nez riskovat nakup padelku za vyhodnejsi kurz nebo se nechat nekym zmlatit a okrast - nic proti tobe. Ja bych to nepoznal ze nejsou pravy a riziko ztraty 300k je pro mne horsi nez jistota ztraty 3k. Stejne tak bych nechtel zpusobit ujmu prodejci - i kdyby to on nepoznal a prisli by na to az v jeho bance po prodeji.

Spis me zajimalo jak je to s tim bezhotovostnim stykem - jakej kurz mi banka da a jestli je to vubec mozny provest na dalku nebo fakt musim z lokalni pobocky sve banky.
e8500@3834MHz (9x426;1,275v bios); gigabyte hd4870 (790/950); 4x1GB A-Data Vivesta EE 1066Mhz 5-5-5-15; Gigabyte P35-DS4 rev 1.0; Thermalright Ultra Extreme 120 w/ 2x120mm fan; Chieftec 620W; Samsung 2443bw; Win7 64bit, Catalyst 9.8
m4t3y
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 21. 3. 2015 16:09

Ano, při zpětně výměně EUR sice proděláš, jsou nicméně směnárny, které prodávají i pár haléřů od středu, takže ta ztráta nebude až tak extrémní (pokud bude spread 20 haléřů na euro, tak 2 tisíce Kč - samozřejmě bez uvážení pohybu kurzu měnového páru).

Pokud to chceš vyřešit bezhotovostně, tak eura můžeš poslat třeba i přes europlatba.cz, kurz v bance budeš mít deviza-prodej. I když ČS uvádí, že při směně nad ekvivalent 250 tisíc Kč nabízí individuální kurz, moc nevěřim, že se lze dostat na lepší cenu než třeba ve směnárně nebo devizové společnosti (ale za zeptání třeba na infolince banky asi nic nedáš, jaký by byl konkrétní kurz pro danou směnu vůči kurzu deviza-prodej), navíc musíš počítat s poplatkem za odchozí platbu (u ČS SEPA 220 Kč, v případě PLN s instrukcí SHA 1 % (min. 220 Kč/max. 1500 Kč)).

Lepší by to bylo řešit přes devizovou společnost (třeba PLN zasílá do Polska zdarma Akcenta nebo Fortissimo), ale pokud nemáš se žádnou smlouvu, tak o jednorázový obchod zájem mít nebudou - i když třeba to Fortissimo to nějak nezjišťuje a u této částky by snad mohli nabídnout i rozumný kurz (na malé směny nabízí i horší kurz než v bankách, ale na PLN v ekvivalentu nad 5000 EUR mají spread 1,5 %: https://www.epay24.eu/Prihlaseni.aspx, což je celkem rozumné (EasyChange má na europlatbě bez rámcové smlouvy 54 haléřů, což je cca. 2 %))...

Jinak ještě ohledně toho limitu přes IB - ČS má standardně 200 tisíc, na pobočce by měl jít limit na bezhotovostní směnu navýšit až na 1 milion (vyšší limity jen přes zabezpečení čipovým certifikátem) - abys pak nemusel chodit na pobočku zadávat příkaz papírově, za což je taky slušný poplateček...

-- 21. 3. 2015 16:13 --

Suma sumárum, skutečně bych si nejprve zjistil, jakou částku si bude Polák představovat při platbě v eurech a podle toho směnil koruny na eura nebo na zloté. Jestli to chceš řešit pak hotovostí nebo bezhotovostně je to na tobě - v případě hotovosti bych s největší pravděpodobností zvolil dobrou směnárnu, u bezhotovostní směny pak tu europlatbu.cz nebo Fortissimo (vyhneš se minimálně poplatku za zahraniční platbu)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 3. 2015 06:06

Pokud nebudeš mít problém s nějakým zákonným omezením plateb v hotovosti, tak bych určitě doporučil vézt si hotovost odsud, protože při převodu počítej nejméně s jedním dnem zdržení, což znamená, že bys musel do Polska dvakrát - jednou vybrat auto, podruhé vyzvednout. Pokud by ses pro to rozhodl, tak určitě ne posílat přes Spořitelnu, ale rozhodně přes devizovku.

Teď jen řešit, jestli platit v EUR nebo v PLN. Na EURa obecně seženeš lepší kurzy (nižší spread), než na zloté, i když to neplatí úplně absolutně. Když napíšeš odkud jsi, mohli by ti místní doporučit nějaké směnárny, já bych doporučil třeba nějaké v Praze, nejvíce měním v Jindřišské ulici v prahaexchange.cz, z těch, které mají kurzy na webu mi přijde nejvýhodnější alfaprague.cz. Také můžeš Poláka poprosit o tip na nějakou místní směnárnu a ať ti dá webovky nebo ať zjistí aktuální kurz na koruny.

Takže ať ti řekne cenu auta ve zlotých a eurech, případně nic nedáš za to, když se zeptáš, jestli by prodal i za koruny (bude třeba vědět, kde je výhodně vyměnit).

Napiš mi, do jakého města jedeš auto kupovat, napadlo mě ještě jedno řešení, snažím se zjistit, jestli je to realizovatelné.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Sasakr 7. 9. 2023 00:04

Podobná otázka. Cena auta 10 500 €, tentokrát Německo. Jak nejlevněji sehnat tolik € v hotovosti?
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ... 7. 9. 2023 03:29

Objizdet cerpaci stanice TankOno a kupovat tam Eura kreditkou MMB s 5% bonusem?

https://m.tank-ono.cz/cz/index.php?page=cenik

https://www.moneta.cz/ucty-a-karty/kreditni-karta
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Tonddy 7. 9. 2023 05:39

Vždyť prakticky nikde na TankOno eura nemají.
Tonddy
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 7. 9. 2023 06:12

Navíc mezi jednotlivými dny si je pokladní nepředávají. Takže jeden den mají, ale druhý den už mít nebudou.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod mimous 7. 9. 2023 06:58

Sasakr píše:Podobná otázka. Cena auta 10 500 €, tentokrát Německo. Jak nejlevněji sehnat tolik € v hotovosti?

Zjistit si od někoho, kdo tam pro ta auta jezdí pravidelně, kde ty prachy mění. Často to bývá s některými trhovci na hranicích, ale ti tě jako noname člověka z ulice odmítnou.
mimous
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fremantle 7. 9. 2023 08:03

Výběr hotovosti na pobočce banky s pokladnou z eurového účtu je záležitostí cca. stokoruny (u Creditas třeba jen 10 Kč, u RB jeden výběr v kalendářním měsíci i bez poplatku) - to při výběru takové částky asi není problém zaplatit (bude akorát třeba ohlásit takový výběr předem), u takového objemu udělají větší rozdíly, než stokoruna konverzní kurz (pokud eura nemáš nakoupené), takže spíš má smysl řešit, přes jakou devizovou společnost směnit peníze bezhotovostně, vybrat se už vždy někde dají.
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod Sasakr 9. 9. 2023 18:53

Mám Airbank, Raiffku a Revolut. Tak mi z toho vychází, že budu muset:
1) Zřídit Chytrý účet u Raiffky, alespoň na 1 měsíc za 50 korun, abych měl € účet.
2) Poslat prachy do Revolutu, tam za 1 750 Kč koupit roční plán Premium, směnit na € bez poplatku, to poslat zpět do Raiffky a následně vybrat zadarmo v cashi.

Je někde chyba? U Revolutu jsem za boha nenašel, jakým způsobem se ruší Premium, případně jaký je poplatek za předčasné zrušení, o němž mluví, odkazují se na ceník, ale tam to nevidím.
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MarKom 9. 9. 2023 21:51

S tím Revolutem se dá udělat jedna věc, jde si pořídit Premium a když to do 14 dnů zase zrušíte, dostanete peníze zpět.
Počítejte s tím, že můžou peníze zmrazit a chtít prokázat původ peněz. Vždy jsem měl dokumenty dopředu připravené a odblokování zabralo pár hodin.
Každopádně bych tohle opravdu zkusil řešit přes nějaké známé v příhraničí. Většinou nebyl problém sehnat Eura od vietnamských trhovců, je třeba vědět kam a za kým jít.
MarKom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ... 10. 9. 2023 07:47

A co pouzit misto rvlt smenarnu? Treba RoklenFX?

https://www.roklen.cz/roklenfx/

Anebo rovnou hotovostni smenarnu, kdyz potrebujes hotovost? Zalezi, kde bydlis, aby to nebylo daleko.
Napr. https://smenarna-praha.cz/
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 11. 9. 2023 05:57

S tím Revolutem bych takhle skutečně neexperimentoval, byl bys na nejlepší cestě, aby ti zablokoval účet (i s penězi).
Udělej si smlouvu s dějakou devizovou společností. Já mám Akcentu (shodou okolností nyní patří do finanční skupiny Raifky), Easychange a Fortissimo. A existují i další, jako třeba SAB, Roklen, Divíšek, Citvin,...
Také je tu možnost vyjednat si lepší podmínky s dealingovým oddělením banky.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Další stránka