Pristi tyden jedu kupoval automobil do zahranici (do Polska). Cena je 40.000 PLN tedy necelych 10.000 EUR.
Prodejce nabizi moznost jak bezhotovostni platby v PLN/EUR tak platby v hotovsti PLN/EUR.
Ucet s penezi mam u CS. Prodejce (FO) ma PLN/EUR ucet u CITIBANK.
Kurzovni listek CS - http://www.csas.cz/banka/appmanager/por ... 01&cur=EUR
Jaky urok mi moje banka da na zahranicni platbu? Da mi aktualni kurz Ceske Sporitelny valuty-prodej z daneho dne nebo je to jinak?
Nejsem si jisty ze platbu v teto vysi mohu provest pres online bankovnictvi, podle otce musim pro provedeni platby v teto vysi osobne zajit do sve banky, coz samozrejme v zahranicnim meste nebude mozne. Predem samozrejme platit nechci dokud auto neuvidim osobne a neprohlidne ho mechanik ktery se mnou pojede a nakup auta posveti.
Jeste mi otec poradil formu dokumentarniho akreditivu, ale nedokazi si predstavit nakolik rychle tato sluzba funguje. Pokud budu v zahranici a zavolam do banky aby penize uvolnili jak dlouho bude trvat nez se prodejce dozvi ze jsem opravdu penize poslal. Predpokladam ze v idealnim pripade by to bylo v radu hodin, takze cekat v zahranici na provedeni platby abych mohl uskutecnit prepis auta neni zrovna prakticke.
To ze by mne to pri mene vyhodnem kurzu stalo 5000 navic preziju (stejne asi pro nakup valut nebudu objizdet celou prahu a shanet kde budou mit 10k euro za nejlepsi cenu), zase mi nezustane v hotovosti velky obnos valut pokud by k prodeji nedoslo (i kdyz je to velmi nepravdepodone ze bych auto nekoupil). Zase bych to nerad zbytecne komplikoval pro obe strany.
Jediny zpusob jak to provest bezhotovostne je asi jet tam dvakrat, nejdrive s technikem auto prohlednout a uzavrit obchod a pak se vratit po prevodu penez, ale to asi nese vetsi rizika nez ze mi zustane v kapse vetsi obnos eur.
Asi tedy nejlepsi bude nakoupit EURa a zaplatit v hotovosti. Jakekoliv jine auto nebudu kupovat v polsku ale jinde v EU takze radsi at mi zustane hotovost v EUR nez PLN. Jedna se o vyjimecny pripad ze jsem v polsku nasel auto co se v evrope neprodava, je to americky model a je po americkem vojakovi co byl v nemecku. Je to tedy moje jedina sance jak si koupit auto co jsem uz dlouho chtel ale nechtelo se mi ho dovazet z usa takze jsem koukal po jinych modelech a nejak si nemuzu vybrat.
Prosim odpustte si odpovedi typy v polsku bych auto nikdy nekupoval ;o]
Pokud nechcete poradit jak nakup uskutecnit tak radsi neodpovidejte.