Nakup auta v zahranici za 10.000 EUR - hotove nebo prevodem?

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod doonio 11. 9. 2023 08:04

Taky řeším aktuálně nákup auta ze zahraničí a měnil jsem několik desítek tis. EUR přes Akcentu, EUR odesláný a do druhého dne jsem měl slíbený obnos CZK na svém účtě. S revolutem bych neexperimentoval, jak bylo uvedeno...nárazově jsem poslal jen třeba 3000€ a ihned byl účet zmražen na pár dní a chtěli se dožadovat původu těch peněz. I kdž byly poslány s jiného účtu na mé jméno :-D
doonio
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Sasakr 13. 9. 2023 08:57

Ok, tak tedy přes směnárnu. A půjde to z té směnárny poslat prodejci jako okamžitá platba přes IBAN? Zkusil jsem to teď z Revolutu a platba dorazila za pár vteřin.

EDIT: Tak Roklen tvrdí, že to neumí. Umí to někdo jiný, nevíte?

EDIT 2:
... píše:Anebo rovnou hotovostni smenarnu, kdyz potrebujes hotovost? Zalezi, kde bydlis, aby to nebylo daleko.
Napr. https://smenarna-praha.cz/

Tohle jsem přehlídl. Tak to asi není co řešit, ten kurz je excelentní. A pojedeme přes Prahu. Není tam ještě nějaký chyták? Vysypu tam 258 000 Kč, dostanu 10 490 € a to je vše?
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 9. 2023 12:52

žádná česká banka neumí instant SEPA, jedině jestli nějaká devizovka nemá účet v jiné zemi, kde to umí. Třeba Akcenta má účty (i) na Slovensku.

Co se směnáren týče, tak aspoň nyní má o 5 haléřů lepší kurz Alfaprague než ta smenarna-praha
http://www.alfaprague.cz/web2/
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Sasakr 13. 9. 2023 14:54

Díky, poměr náklady/voser jasně válcují tyto dvě směnárny, takže tímto je po problému. Riskovat to přes převody kvůli pár halířům se nevyplatí.

Čtvrt míče vyberu normálně z bankomatu nebo to je problém?
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 9. 2023 15:08

jako koruny v ČR bez problémů. Staré typy bankomatů umí 40 bankovek, což při dvoutisícovkách je 80 000 Kč, ale pokud to karta umožňuje, není problém opakovat. Z mých vlastních zkušeností "točení Coolkaret" je v jednom bankomatu tak 1,5 milionu korun ve 2 tisícovkách.
Novější typy bankomatů (třeba vkladomaty) umí 60 (vyzkoušeno v AirBank), možná i více bakovek na 1 výběr.

Ovšem jak je to v Německu netuším. Vím, že třeba na Rakousko si lidi dost stěžovali, že jim nedají na jeden výběr ani dost na útratu na dovolené
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod frelichl 13. 9. 2023 15:11

V roce 2017 bankomat Erste v Rakousku umoznoval na jeden vyber jen 400 euro :D. Nastesti se dalo udelat pet vyberu po sobe.
frelichl
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Sasakr 13. 9. 2023 15:14

No ne, mě zajímají české bankomaty. Potřebuju CZK do té směnárny. Skočím do Air, co nevyberu v Air, vyberu v Raiffce.
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 13. 9. 2023 20:02

Jen si před tím ověř, jaký denní/měsíční limit máš na kartě nastavený pro výběry z bankomatů. Většina platebních karet má ten limit nižší než 250.000Kč.

Všeobecně platí, že klasické bankomaty umí v rámci jednoho výběru vydat 80.000Kč a vkladomaty umí vydat 200.000Kč.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Sasakr 14. 9. 2023 09:34

Tak limit ale jde zvýšit v apce, ne?
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 14. 9. 2023 09:49

To sice jde, ale u některé karty je maximální možný limit třeba jen 100.000Kč. Jakou konkrétní platební kartu a účet máš?
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Sasakr 14. 9. 2023 09:50

Airbank, Raiffka a Revolut. Všechny ty, co jsou zdarma.

-- 14. 9. 2023 10:53 --

Vypadá to, že v Raiffce je limit 200 000 týdne, Airbank o žádném limitu nemluví.
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 14. 9. 2023 09:58

RB základní debetka má skutečně limt 200.000Kč/týden.
Airbank debetka má limit 300.000Kč, takže s ní by to bylo v pohodě.
Revolut karta má "neomezený" limit, ale zdarma lze vybrat maximálně 4500Kč/měsíc. Pak je tam poplatek 2%.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Sasakr 14. 9. 2023 10:04

No, takže vyřešeno. Dohromady to dám :-) Díky za pomoc.
Sasakr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 14. 9. 2023 11:24

u Airbank lze na pobočce si nechat vygenerovat kód pro operaci s bankomatem a měl by tam jít nastavit vyšší limit.

Jinak mám odpověď od mého známého z Akcenty. Umí "instant SEPA" za 2 podmínek:
1) maximálně 100 000 EUR / platba
2) musí to podporovat banka příjemce
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Sasakr 14. 9. 2023 14:07

Hele, nebudeme to už komplikovat. Stavím se v centru, směním cash a je to...

I když... bude vůbec potřeba cash? Neberou směnárny karty? A není to pak s nějakým poplatkem?
Sasakr
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka