LED žárovky

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod boromir (novy) 12. 4. 2019 17:04

Uvažuju o tom, že vyměním žárovky tam, kde se dost svítí a zajímala by mne úspora a návratnost této investice. Něco jsem si o tom početl a protože se ceny dost změnili a spadly o dost níže tak LED žárovky jak píšou i zde tak se vyplatí nakoupit a dle testu LED žárovek si vybrat ty pravé. Nemáte s tím někdo zkušenosti a vyplatí se to vůbec řešit v normální 3+1 ??
boromir (novy)
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 12. 4. 2019 17:29

S čím to srovnáváš? S normálními žárovkami nebo s úsporkami? Já to řešil postupnou obměnou. Když klesla cena úsporek, postupně jsem "zesnulé" žárovky vyměnil za úsporky (na bázi zářivek" a teď, když klesla cena LED je postupně měním za LEDkové.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Taki 12. 4. 2019 19:56

Led ma oproti zarivkam cca 2nasobne mensi prikon. Takze kdybyste v tom 3+1 byte mel hypoteticky 10 zarovek a budou to vsechno 24W zarivky, nahradite je 12W LED zdroji. Hodina sviceni vsech tech zarivek vyjde na cca korunu a LED zarovek 50 hal. Za rok, kdyz to hodne prezenu, budou svitit vsechny ty zarovky v prumeru 2 h denne (pokoje treba > 4 hodiny, ale chodby, zachody a koupelny se budou pocitat spis v minutach), tak by to bylo rocne za spotrebu elektriny 730 Kc (zarivky) vs. 365 Kc (LED) a klasicke zarovky 2.920 Kc
Taki
Diskutér

Odeslat příspěvekod doonio 12. 4. 2019 20:02

On ještě někdo v dnešní době používá normální žárovky?
Já kupuji ověřenou Sunlight 15W 4000K, kterou dávám skoro všude, svítivost má solidních 1500lm, záruka je na ni prodloužena na 3roky a stojí pakatel (60Kč). To stejné uvažuji o nahrazení halogenek v různách lampách v ložnici,předsíni,.... Halogenky sice svítí ostošest, mají o něco menší příkon než standardní žárovka, ale hrozně hřejí.
doonio
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod myšpulín 12. 4. 2019 22:37

Já mám všude ledky, před asi 2,5 roky jsem v Alze chytil akci Osram, kdy k jakékoliv žárovce Osram bylo zdarma balení 3x LED E27 nebo 2x E14.
myšpulín
Diskutér

Odeslat příspěvekod jichaj 13. 4. 2019 14:52

jj, v te alze to byly 1+3 treba za 99, to i dnes je vyborna cena...
jichaj
Diskutér