POLSKO - potraviny aktual. srovnání CZ vs PL

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrumSession 14. 2. 2023 21:55

Pak je segment potravinářů, toho zpracování základních surovin na ten konečný výrobek, a ten je u nás extrémně koncentrovaný. To je skutečně jenom několik velkých kolosů, které dominují trhu. A mají třeba různá jména, ale jsou vlastněné stejným holdingem. Agrofert ??

A pak jsou teda prodejci a i ten trh prodejců je u nás velmi koncentrovaný. Třeba největší prodejce - co se do podílu na tržbách týče, a druhý největší prodejce je vlastněn úplně stejným identickým vlastníkem.
Lidl & Kaufland ?? Schwarz Gruppe https://www.penize.cz/nakupy/432822-nej ... a-prodejen

A pak tady je veliká skupina různých večerek... Vždyť to vidíme - část nakupuje v Makru, ovšem Makro je jedna ze součástí těch řetězců, a 600 večerek Můj obchod jsou franšízy Makra. A Makro a Košík jsou potom propojené vlastnicky v dominantní síle. A zbytek večerek nakupuje v těch řetězcích, ony si nemohou nakoupit přímo ten primární výrobek bez marže toho řetězce čili tohle je velký problém.
Nikdy nemělo nastat, že by v této oblasti uspokojování základních potřeb bylo dovoleno, aby vznikl obrovský kolos, který má celý potravinový řetězec pod svou kontrolou, a dokonce se tím chlubí, z pole až na vidličku. To teď mluvíme o Agrofertu? To mluvíme o Agrofertu, ano. :hm

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/doma ... tu-225713#
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod audiobullys 15. 2. 2023 02:10

no dneska jsem byl nakupovat a ty ceny jsem dlouho neviděl - a opět to potvrzuje moji teorii, že za ceny v obchodě může jen obchod a ne nákej dodavatel a už vůbec ne nákej bezvýznamnej agrofert.
krkovice 109,9 když jsem ji před 2-3 lety kupoval tak stávala 80-90 korun
rajčata 0,5 kg snad poprvé levnější než kilov volně a to za 29,9 což je na kilo 60 a volně měli za 89,9 což je právě ta napálená cena, od zemědělců to vykupujou furt za malý peníze
přesně jak to kdysi čsu zjistil s máslem, u výrobců byla cena stále stejná, jen řetězce ho napálili.
no a nepamatuji si kdy jsem viděl v obchodě vepřovou šunku 80 procent za 132 kč za kilo
když obyčejná pražská šunka stála 269 kč
moravské jitrnice 149 Kč, tlačenka 169 kč
x měsíců jsem to nekupoval ale maso vím jak zdražilo, obzvláště kuřata a pak vepřový
jinak je pravda co se týče drogerie - například ariel za 299 kč v tescu na praní, že bylo brutálně zdražený za poslední rok
takže za ty ceny tady můžou nenažraný řetězce, který ty ceny uměle a neúměrně navyšujou a je jedině dobře že to Češi nekupujou v takový míře.
jinak jsem se setkal se situací kdy místní slepičárna která byla vždy dražší než řetězce při cenách 2-3 Kč za vejce, byla najednou levnější než obchodní řetězce za 5,9 Kč
a největší zlodějina je poznat i na banánech jeden týden za 39,9 Kč a najednou tenhle je mají za 24,9 ,tak asi pořádaj kolumbijský týden všude v Evropě
a mandarinky jeden den za 54,9 a druhej den v akci za 33.9 Kč
a
jinak v polským Klodzsku jsem byl na nákupech jak Lidl a Biedronka tenkrát když zavedli nulovou dan i tankovat, jen se mi tam kvůli nižšímu dph nevyplatí jezdit, já tam jedu jen když se jedu podívat kolem na nějakou nemovitost, no a teď tam třeba poblíž hranic, v Trutnově kupuju byt .tenkrát tam měli pro mě zajímavý ceny jogurtů bez laktozový, takový větší baleníčko ,možná díky silnější koruně tam se něco vyplatí koupit zas.
ale koukám do letáku z první stránky a věpřový tam maj furt za 60 Korun , no ještě že jsem koupil velkou lednici tak je to kam uskladnit, až si vytáhnu peníze z jednoho ze dvou bytů co jsem levně koupil . kuřecí řízky za 90 Korun :-)
Daň ze samostatného myšlení nebyla dosud zavedena jen proto, že by to byl příjem pro stát zcela zanedbatelný.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod petrmegac 15. 2. 2023 06:21

Tak vejce, ono vám je zajímavé, když jsou vedle sebe 2 haly, v první staré slepice které už moc nenesou a ve vedlejší hale mladé slepice. A teď schválně, ve které hale si myslíte že se vyskytla ptačí chřipka?
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vlkoslav 15. 2. 2023 09:14

To nevím, ve které se vyskytla, ale vybít beztak museli obě, ne?
vlkoslav
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod yowie 15. 2. 2023 09:15

Na podzim jsme s kámošem jeli do Klodzka, Lidl a Biedronka. Byl to i trošku turistický výlet, projeli jsme i část Orlických hor, zpátky jsme jeli brutální cestou přes Kamienczyk. Nabrali jsme dost masa, sýrů, atp. atp., co se pak hodně vyplatí, tak třeba i tvrdý alkohol, bral jsem tam pro kamarády Jacka Danielse (nerad nezkušeným nalévám dražší lepší bourbony) a Jack nikoho neurazí, za cenu 0,7L tam člověk koupí litrovku.

Máme to docela blízko ze Sudet a celkem to stojí za to, tam zajet, obzvlášť teď, když zlotý dál klesá, na podzim byl přes 5,20, teď už 4,96, já platil Airbank kartou s lepším kurzem, kamarád kartou od ČS, tam to bylo trochu horší, na celém nákupu asi 40Kč navíc.

Jinak krkovička se tam dá sehnat kolem 65,-, pečeně i kolem 60,- a třeba kilo panenky za 130,-, nemluvě o tom, že polský Lidl je daleko víc narvaný, je tam víc zboží, které v českých Lidlech není vůbec, za mě třeba skvělá a velmi ostrá dijonská hořčice, ale samozřejmě spousty dalších věcí. Udělal jsem tam tak obrovský nákup, jaký jsem v ČR v životě neudělal a ideálně když je lidí víc a nakoupí se pro víc rodin, měli jsme docela plný kufr kombajnu, tak se to určitě vyplatí.
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod petrmegac 15. 2. 2023 10:32

Vybije se ta hala kde je potvrzená nákaza. Ostatní se pak jenom hlídají.
petrmegac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 15. 2. 2023 19:39

Z diskuse s ministerem zem. Z.Nekulou, kde potvrdil, že Agrofert je dominantní hráč na CZ trhu. Obchodníci zkoušeli, co zákazníci unesou. Projděte si veřejně dostupná čísla ze statistického úřadu ČR a zkuste si odpovědět. Nejsou nejvyšší (průměrné) ceny potravin v mnoha okresech na Moravě? Nejsou celorepublikově nejnižší příjmy zaměstnanců také v mnoha okresech na Moravě? Nejsou volební preference voličů ANO nejvyšší také právě v těch mnoha okresech na Moravě? A co JČ a co Ústí n/L ? Vyhledejte si odpovědi... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audi ... ru-225763#

Projděte si výsledky prezidentských voleb, kde to je přímý střet PP vs AB. Vízězství se počítá až tam, kde vyhrál PP >53% (ale i to je slabé, jen o malinko větší polovina...) https://www.denik.cz/volby/prezidentske-2023/
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 21. 2. 2023 20:04

AKCE cukr https://www.irozhlas.cz/ekonomika/cukr- ... 211804_cen
Cukr krystal cena dnes za 1 kg (cena v září 9,90 Kč !!):
Mujfres.cz 18,90 Kč
iTesco 34,90 Kč
Rohlík 19,90 Kč
Košík 34,90 Kč
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 23. 2. 2023 07:16

Máslo 82% 250g cena normální/akční - CZ/D vypadá dnes následovně:
v CZ 65až70/50 Kč a v D 1,59 EUR (39,75 Kč)/akční cena není; tj. 1,63 až 1,76x dražší ! Speciální přirážka >50%. Nevytvářejí ty řetězce mimořádné zisky ?
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 23. 2. 2023 08:15

Tři řetězce v ČR teď mají máslo za akční cenu 33Kč.
Nicméně souhlasím s tím, že ceny některých potravin v ČR jsou předražené a obchodníci si mastí kapsu.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod DrumSession 23. 2. 2023 23:59

Položkový přehled zdražování :shock: :shock: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/klimo ... 210600_vik
Give me lajk ! :nenapadne
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod mojmax 24. 2. 2023 09:01

Pokud řetězcům zdražují dodavatelé, musí logicky zdražit i řetězec. Navíc i řetězcům rostou extrémně náklady na energie, mzdy, atd. Konkurence je v oblasti potravinového retailu velice silná, takže bych řekl, že marže řetězců je pořád +- stejná.
mojmax
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 28. 2. 2023 21:30

V PL je stále hodně potravin pod uvedenými cenami...
https://www.novinky.cz/clanek/stalo-se- ... -40424182#
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 20. 3. 2023 06:01

DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod DrumSession 8. 4. 2023 15:49

DrumSession
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka