ALLEGRO

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 6. 7. 2024 21:21

A na základě čeho by reklamace měla být vyřízena formou výměny a nikoliv formou opravy? Jenom na základě tvé žádosti o výměnu, kterou jsi uvedl při reklamaci? To by pak šlo třeba reklamovat rozbitou klimatizaci u auta a žádat o výměnu za nové auto :nenapadne Však i v tom tebou odkazovaném článku https://www.mfadvokati.cz/clanek/prava- ... jne-pojmy/ se uvádí:

JAKÉ MÁM TEDY PODLE ZÁKONA JAKO KUPUJÍCÍ NÁROKY Z ODPOVĚDNOSTI ZA VADY?

Nově jsou upraveny nároky spotřebitele následovně. Jako první přichází na řadu v případě projevení se vady oprava nebo dodání nové věci/součásti věci. Vybrat si mezi nimi spotřebitel může, ne však neomezeně. Pokud se bude jednat o jednoduchou opravu – např. myš u počítače a spotřebitel bude požadovat vyměnit celou počítačovou sestavu, může podnikatel takový požadavek odmítnout a vyměnit pouze myš samotnou, případně ji opravit. Zákon totiž výslovně stanoví, že se nesmí jednat o variantu nepřiměřeně nákladnou či nemožnou.

Pokud není oprava nebo dodání nové věci možné, má kupující nárok na přiměřenou slevu z ceny nebo odstoupení od kupní smlouvy.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod zivan 6. 7. 2024 21:48

Mírně OT, ale s reklamacemi se snaží se zákazníky vyběhnout třeba i takové Sportisimo. Nesl jsem tam boty, kde že začal pátrat šev, který držel jazyk. Myslel jsem si, že to bude jednoduchá oprava, ale omyl. Boty se prý neopravují a rovnou mi chtěli dát poukazy v ceně těch bot. Když jsem se zeptal na peníze, tak ty prý nejde dát, to by se muselo měsíc čekat na reklamaci a ten poukaz dostanu hned. Tak jsem řekl, že mi nevadí měsíc čekat a chci je dát na reklamaci. Šla se "poradit" s vedoucí a výjimečně jsem dostal peníze, což ale prý normálně nedělají.
zivan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ripper6 7. 7. 2024 00:25

Milos: tak to ctes dobre ne? :)
Pisou to jasne, kdyz to je mys k PC a kupujici se zblazni a chce vymenit diky tomu celou PC sestavu, protoze se treba rozbila mys? Jasne obchodnik mu to delat nebude a je to blbost :)

Pokud se vec pokazi ve lhute 12 mesicu, mela chybu pri vyrobe :)

Jenze kdyz se rozbije zakaznikovi nova televize nebo mobilni telefon? Tedy kdy je to odeslano do servisu, ale servis musi vymenit celou zakladni desku, elektroniku, dalsi soucasti?
To je mala a banalni oprava? Asi tezko, jedna se tak o pomerne zasadni a velkou opravu. Duvod muze byt jen ten, ze proste obchod ma to domluvene ze servis, ten se tam postoura a da tam horsi soucastky. Tim je vec repasovana, jak muzes videt i na ebay. Zakaznikovi to vrati a je to.

Jenze tim prodejce nepostupuje spravne, pokud zakaznik vybral tomto opravnenem pripade vymenu a oni mu nuti neco jineho?

zivan: klasika no, to jsou tyto retezce, takto zamita treba rad prej A3 Sport, ja tam kdysi uspel, ze jsem jim dal boty ve lhute 6 mesicu a napsal ze je proveril i soudni znalec i kdyz to nebyla pravda. Ty nebyli jako Electro World, proste to te lhute uznali a bylo to.
Jenze EW postupuje jinak, ten proste neresi co vyberes, ten ti rekne ze je dulezite co si napise servis a dle toho se ridi.

Zatim zkousim COI a pak pravnika, vsak to tam v odkazu pise. Proda ti rozbitou vec uz z vyroby a pak ti napise drze ze musis mit 3 nebo 4 reklamace :(
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Milos 7. 7. 2024 17:38

Narazil jsem teď na iDNES na článek o reklamacích https://www.idnes.cz/finance/financni-r ... FD7434DFF5 Mimo jiné je tam uvedeno desatero rad a pátá rada je:

Jako kupující si můžete vybrat podle své volby mezi opravou a dodáním nové věci bez vady (to neplatí, pokud je jedna z těchto možností nepřiměřeně nákladná v porovnání s druhou).

Jakou cenu měl ten tvůj mobil? Pokud by dodání nového mobilu bylo výrazně dražší než jeho oprava, tak prodejce postupoval při vyřízení tvé reklamace zcela legálně, jak už se ti to snažím od začátku vysvětlit. A jestli ti na lince pro ochranu spotřebitelů řekli něco jiného, tak se pravděpodobně spletli.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod ripper6 7. 7. 2024 21:42

Milos: ano to je hezke a dekuji za clanek :)
Tady jde o to, kdyz by to byla nepatrna vada napr vymena baterie v telefonu, vymena tlacitka, tak jasne je nesmysl.
Jenze zde slo o to, ze mobil se musel celej predelat, tedy vymena kamer, vymena elektroniky, zakladni desky. Takova oprava by byla logicky nakladna, ale ja koupil holt u spatne spolecnosti, kde muzou mit domluvu s Brexitem, takze radeji i pres to to opravi. Brexit vetsinou nic moc. Takze to realne dopadne, ze to treba pul rok vydrzi, znovu se pokazi a mezi tim to umre cele :(
A hodnota? 29 000czk.
Pak by ti rikalo ze krome displeje dane telefony zadnou hodnotu nemaji, protoze kamerka nebo zakladni deska stoji par drobaku.

A jeste dokonce...
Tím nám v zákoně vzniká jistá obludnost, díky které může spotřebitel prakticky uplatňovat práva z vadného plnění kdykoli během 5 let od převzetí věci. Na vytknutí vady se totiž vztahuje subjektivní promlčecí lhůta, která trvá 3 roky. Prakticky to tedy znamená, že spotřebitel vadu může zjistit kdykoli během 2 let od koupě a následně ji vytknout během dalších 3 let, které běží od tohoto momentu zjištění.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod retron 8. 7. 2024 10:03

Já si na allegro nemůžu stěžovat, nakoupil jsem tam víc jak 10x a vždy bez problémů, naopak mě kolikrát kvalita produktů z Polska příjemně překvapila (rolety, instalatéřina). Dokonce jsem tam i objednal věc z číny, protože tady není dostupná a když tak za nesmysl a též kvalita ok. Vyhledávání přes Heuréku funguje. Včera jsem tam o půl desáté večer objednal něco na Mallu a už to mám v Alzaboxu.
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod technikus 8. 7. 2024 10:15

A aby to nakupování bylo příjemnější, přišlo 300 Kč avšak při objednávce nad 999 Kč.
Platí do 17.7.2024
technikus
Diskutér

Odeslat příspěvekod ripper6 8. 7. 2024 11:39

technikus: jo to se ti ne vzdy vyplati, sice dostanes slevu 300czk, ale vyrobek co zrovna chces je drazsi o ty 3 kila :D Jinde levnejsi a jeste s dopravou zdarma.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vlazy 8. 7. 2024 12:32

Ano, ne vždy se to ty kupony vyplatí, ale někdy ano. Já jsem předminulý týden provedl nákup z použitím kuponu 250 Kč a vyšlo mne to na necelých 1500 Kč z dopravou zdarma. Věc kterou jsem koupil se běžně prodává nejen na Allegro.cz za nějakých +/- 1800 - 2000 Kč a více. Pokud někdo má v úmyslu koupit něco dražšího tak nějaký kupon může přijít vhod. Nakupovat nějaké věci které se až tolik nepotřebuje nebo do zásoby pouze proto aby se využilo kupon asi nemá příliš význam.
Ze zpupnosti vzniká jen hádka, kdežto u těch, kdo si dají poradit, je moudrost.
Bible - Přísloví 13:10
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod retron 8. 7. 2024 12:41

koupil jsem prací prášky v akci a v kombinaci s kuponem neprůstřelná cena
výhoda je, že už lze kupon "rozprostřít" do objednávky od více prodejců
retron
Přeborník

Odeslat příspěvekod vlazy 8. 7. 2024 12:59

Pokud se ale rozprostře kupon do objednávky od více prodejců tak je to více zásilek (od každého prodejce samostatná zásilka) a za každou třeba platit dopravu a nebo se odečtou dopravy zdarma ze SMART!.
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod technikus 8. 7. 2024 13:21

Stačí u každého prodejce nad 299 Kč a je to se Smart! zdarma.
Ale ten kupon došel někomu i se Smart!?
Mně ten dnešní kupon přišel na účet bez Smart!
technikus
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlazy 8. 7. 2024 13:37

Já jsem poslední kupon na 250 Kč měl bez SMART!. Nikdy jsem ještě od Allegro.cz nedostal žádný kupon ke kterému by platil i SMART!. Poslední SMART! jsem aktivoval zdarna na 8x využití s platností 8 měsíců koncem června před mým posledním nákupem.
vlazy
Poslední varování

Odeslat příspěvekod technikus 8. 7. 2024 13:58

Na účet se Smart! jsem dostal 250 Kč 19.6.2024
technikus
Diskutér

Odeslat příspěvekod vlazy 8. 7. 2024 14:16

technikus:
Tak to jsem tě asi špatně pochopil. Myslel jsem, že se dotazuješ na to jestli někomu došel kupon obsahující i SMART! pro využití s tímto kuponem. Mě ten kupon 250 Kč přišel na účet kde jsem neměl aktivní SMART!. SMART! jsem si aktivoval až před nákupem.
vlazy
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka