Smrskflace

Jak, za co, kdy, kde a kolik nejlépe utratit

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod DrumSession 21. 9. 2024 07:13

Základní úrokové sazby ČNB byly
09.2.2024 6,25 %
21.3.2024 5,75 %
03.5.2024 5,25 %
28.6.2024 4,75 %
02.8.2024 4,50 %

Zasedání ČNB v roce 2024, kdy členové rady hlasují (děje se tak 8x/rok) o výši úrokové sazby, se konná: 25.9., 7.11., 19.12., další pak začátkem února. Stávající úročení je 4,50 %, tak lze odhadnput, že ke sníženeí dojde v září (ano 95%), v listopadu (ano 90%), v prosinci (50%, ale spíše ne, zůstanou stejné (dle mého odhadu neb "leden+únor")).
V březnu bude další prostor (dle makro ek.) k případnému snižování.
Nyní v září by snížení mohlo být i o -0,50 %.

Sazby mění podle vývoje inflace. Ale podle SMRSKFLACE stojí čokoláda stále stejně... (Tatranky/Horalky by mohly referovat.)
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... u-40489143
PENÍZE nebo nepočitatelná LÁSKA ? ŠTĚSTÍ spočívá vědět to, co si vybrat
Nesmíte se bááát a na hlavu si nechat s... Takže? Musíte se ptááát !!
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod LaNov 21. 9. 2024 12:12

lze odhadnput, že ke sníženeí dojde v září (ano 95%), v listopadu (ano 90%), v prosinci (50%, ale spíše ne, zůstanou stejné (dle mého odhadu neb "leden+únor")).

Po úvodní faktické informaci se pouštíte do věštění, které není tak úplně konzistentní s projekcemi ČNB :-) U snížení je především klíčové o kolik. Letní prognóza ČNB https://www.cnb.cz/cs/menova-politika/prognoza/ předpokládá 3M PRIBOR v 4Q 24 cca 4,4 % a v 4Q 25 cca 3,6 %. Aktuálně je 3M PRIBOR 4,3%. Takže prostor pro snížení dlouhodobě je, ale nečekal bych žádnou divočinu, pokud to má být za rok sotva 80 bp ..
LaNov
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 21. 9. 2024 13:39

DrumSession píše:Sazby mění podle vývoje inflace. Ale podle SMRSKFLACE stojí čokoláda stále stejně...
Inflace se měří na konkrétních typech a hmotnostech / … výrobků, ti statistici nejsou tak hloupí.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Rop 21. 9. 2024 17:40

Upřímně, já vůbec netuším, co kolik stojí v určité velikosti. Na cenu za balení prakticky nekoukám, ale vždy koukám na cenu za 100g / 1 kg / 1 l ....
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod DrumSession 21. 9. 2024 19:13

A v jaké cen. kat. nakupuješ maso, ovoce, zeleninu, sýry atd. ?
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod drkarel 22. 9. 2024 16:24

Rop píše:Upřímně, já vůbec netuším, co kolik stojí v určité velikosti. Na cenu za balení prakticky nekoukám, ale vždy koukám na cenu za 100g / 1 kg / 1 l ....

To já sice taky, ale u některých výrobků si smrskflace všimnu - začaly to jogurty/tvarohy (v některých, zvláště "dětských", už je více obalu než obsahu), pak třeba Moravské brambůrky, Studentská pečeť ... obyč. máslo sice je 250g, ale objevila se spousta menších balení (taky máslo s menším obsahem tuku), poměrně nedávno se objevily 200g kostky sádla (nebo jsem si dříve nevšiml) ... a ta jednotková cena je pro mě na některých cedulkách nečitelná. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 22. 9. 2024 17:30

DrumSession
Tatarka - pod 11 Kč
Sýr eidam - pod 15 Kč
Krkovice, pečeně na kámen - pod 200 Kč - lépe pod 170 Kč
Máslo - alespoň pod 22 Kč
Jablka - pokud možno pod 40 Kč
Tuňák steak - pod 40 Kč - lépe pod 37 Kč
Losos - pokud možno levnější než tuňák
Šunka, anglická slanina - do 25 Kč
Moravanka, Kunovjana - cca 15 Kč
Špek - do 15 Kč
Mozartovy gule - pod 27 Kč (jenom když jsou v akci - navíc já sladký nežeru, takže se to všechno vráží do manželky).

V létě jsem s dítětem stál u nanuků a vedle mě stál nějaký velmi mladý páreček. Dítěti jsem vysvětloval, že musí koukat na cenu za stejné množství, takže to co je v akci nemusí být tak výhodné. Že nejvýhodnější nejsou nanuky, ale zmrzliny v pixle. Ten pár vedle nás nanuky za 40 Kč uklidil do mrazáku a vzal si taky pixlu za 20 Kč :lol:

A mám tu výhodu, že vidím - třeba přes celou účtárnu doklad na stole účetní, který je zaúčtován blbě.

Velikost balení posuzuji jen ve vztahu k trvanlivosti. V případě tatarek posuzuji, zda se mi těch 5 skleniček á 625 ml vejde do ledničky (spotřebováno to mám za měsíc).

Ale to už jinde jsme to je jiná vesnice. Co za mě nejvíc zdražilo jsou limonády (1,5 litru dobré vody ochucené byl v akci za 7,90 Kč, teď je za 13,90 Kč).
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod obbr 23. 9. 2024 11:07

Ale ty nanuky určitě nebyly stejné kvality, složení jako ta zmrzlina v plastu. Tedy ne vždy je dobré porovnávat jen množství, ale je potřeba brát v úvahu i další vlastnosti.
obbr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rop 23. 9. 2024 12:51

Myslíš ledňáčka a care d'or?

Prostě výrobní náklady něčeho v malém na špejli a v samostatném obalu se s velkým balením nedají srovnávat.

Dovolil jsem si vyčlenit smrskflaci do samostatného tématu.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Prcek 23. 9. 2024 13:44

Nedávno jsem si toho zmenšení všiml např. u Choceňského pomazánkového másla. To mívalo hmotnost 200 gramů, ale dnes už se prodává 150g balení.
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrumSession 23. 9. 2024 16:48

To Rop:
Sýr eidam - pod 15 Kč (to opravdu někde prodávají s tukem z mléka a ne dotovný olejem ?)
Losos - pokud možno levnější než tuňák

No sýry kupuji (nejlépe ty nejdražší) ale s co největěí slevou - Lidl: Parmigiano Reggiano Italiamo, Grana Padano obé 200g, když jsou v akci, tak si odnesnu malou zásobu až na 3M. Pak brynzu, Gouda, Edam koule (NL)
Losos, taky Lidl - celý filet, cena pod 350 Kč/kg byl i za oficiálních 270 Kč (a jen jednou odpolední super výprodejová cena 190 Kč, ten skončil naporcovaný v mrazáku.)
Rajčata - kolem 60 Kč/kg jsou sice dostupná ale s malou chutí a vůní, hm..., jenže u těch malých rajčátek nebo v malém balení od 120 Kč/kg výše je to loterie, někdy ok někdy ne!
Nákupy v Německu jsou vcelku ok, mají málo akcí a běžné ceny tam, jsou jako tady akční (+5%). U nás je toho mnoho, co nekoupit, protože cena je dost ulítlá a obchody zkouší, co zákazník vydrží (no me, nevydržím nic a raději nekoupím nic), pak nějaké trvanlivé potraviny nasyslím, pak nakupuji v zahraničí...
Několikrát PL, tam co do kvality taky ok.

Čokoláda Milka - dnes 90-95g, tabulky byly 100g.

https://www.skrblik.cz/blog/vsimli-jste ... li-baleni/
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 23. 9. 2024 17:16

Eidam 30% se dá v akci sehnat pod 15Kč celkem často. Teď ho mají například za 12,90Kč v Tescu nebo za 13,90Kč ve Flopu. Kdo moc neřeší chuť, tak mu Eidam třicítka asi stačí :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 24. 9. 2024 15:49

losos filet za 270kc/kg v lidlu meli hodne hodne davno...nepamatuji tento rok, ze by byl pod 320kc/kg, ale je mozne, ze jsem tu akci pres leto prehledl...

jinak ten eidam 30% za 12,9kc jse samozrejme s mlecnym tukem bez jakychkoliv pridavku...asi urcite to bude z polska, kde jsou x-nasobne EU dotace do zemedelstvi proti CR (diky Telicko za nevyjednani)

-- 24. 9. 2024 17:05 --

tak nynejsi batch je CZ puvodu, ale kdo vi odkud je to odstredene mleko pouzite k vyrobe :-D
slavo963
Přeborník

Odeslat příspěvekod DrumSession 25. 9. 2024 05:03

Bohemia Chips s příchutí slanina 34 Kč/60g => 567 Kč/kg
Bohemia Vroubky s příchutí Pizza 25 Kč/55g => 455 Kč/kg
Suroviny jsou brambory 10-20 Kč/kg, slanina 100 Kč/kg + smažení a doprava...
DrumSession
Diskutér

Odeslat příspěvekod octaviampi 25. 9. 2024 05:58

Nejhorsi je 0,4l pivo! Ostatni vem cert.
octaviampi
Diskutér

Další stránka