Cukr je novodobou rakovinou, méně výstižně mor. Žasnu nad tím, kolik je v diskuzi povzdechů nad umělými sladidly, kdybyste použili aspoň Google, chápu, že k databázím s vědeckými články z impaktovaných periodik a vědeckých studií nemá z domova každý přístup (v Knihovně AV, ČR přístup JE!), tak byste takové haty na umělá sladidla nikdy nemohli prezentovat. Pročetl jsem 12 aktuálních (ne starších než deset let) vědeckých studií o umělých sladidlech, v přiměřeném množství (vzhledem k tomu, jak málo jich je v jídle) se nedá předávkovat, museli byste mít prášek sladidla a dát si třeba kilo umělého sladidla, jenže v pití i jídle je toho prášku sotva gram (dostupných prášků, které obsahují třeba jen 2mg sladila na 1g práškového jako koncentrátu) na litr/kilo (většinou mnohem méně). Ergo museli byste sníst třeba 250kg jídla denně, aby bězně používaná umělá sladidla mohla mít negativní účinky na zdraví. Ze všech běžných sladidel jsem našel asi tři, která nejsou dle vědeckých studií vhodná ke konzumaci v tom smyslu, že sice mají vyšší sladivost než cukr, ale jsou v podstatě derivátem... takže mohou mít vliv na vznik kazů.... a být nevhodná pro zdravý životní styl stejně jako konzumace klasického cukru. Ve zkratce, pijte a jezte cokoliv v čem je aspartam, acesulfam K ... klasické light produkty jsou OK, pokud v nich není cukr (obezita, nepodílí se přímo na rakovinovém bujení, ale může být jedním z faktorů...) nebo glukozo-fruktozovy sirup (špatný na játra). To, co je se stevií (pouze stevií), tak takové produkty neexistují.

Většinou je v kombinaci s aspartamem a acesulfamem K, tzn. v pořádku. Stevie může mít laxativní účinky, to je jediný...
Není dobré jíst produkty označené DIA, tam se dávají právě sladidla a dochucovadla, která nejsou vhodná ani pro zdravýho jedince.